Modificari ale sanilor, care sunt normale odata cu inaintarea in varsta

Țesuturile și structura sânilor se modifică pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor hormonale care au loc în mod natural. Ca urmare a acestor modificări, sânii încep să-și piardă fermitatea, pot apărea vergeturi pe sâni, însă crește și riscul de dezvoltare a unor afecțiuni precum cancerul de sân.

Cauzele care duc la modificări ale sânilor

Principala cauză a modificărilor sânilor este scăderea nivelului de hormoni feminini estrogeni, a căror rezervă se reduce pe măsură ce îmbătrânim. Nivelul scăzut de estrogen deteriorează țesutul conjunctiv și pielea sânilor, precum și mușchii pectorali, care ar trebui să susțină greutatea glandelor mamare. Astfel, pielea devine mai uscată și își pierde elasticitatea, iar sânii sunt lipsiți de fermitate și lăsați.

Cele mai semnificative schimbări ale sânilor se produc în preajma menopauzei – un proces fiziologic firesc din viața oricărei femei, care constă în încetarea menstruației, prin urmare, femeia nu mai poate să rămână însărcinată. Unele femei percep aceste modificări ale sânilor cu 2-3 ani înainte de menopauză, deși, în cele mai multe cazuri, acestea se produc după instalarea menopauzei.

În ce constau schimbările de la nivelul sânilor?

Procesul natural de îmbătrânire are următoarele efecte asupra sânilor:

  • mamelonul se deplasează spre lateral;
  • apar vergeturi pe pielea sânilor;
  • pielea sânilor se întinde, iar aceștia capătă un aspect alungit și turtit;
  • distanța dintre sâni crește.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Odată apărute aceste schimbări, nu există opțiuni de tratament disponibile pentru a inversa procesul, însă chirurgia estetică poate repara anumite probleme, cum ar fi poziția incorectă a mameloanelor sau sânii lăsați. În ceea ce privește vergeturile, în momentul de față nu se cunoaște niciun tratament care să le elimine definitiv sau care să prevină apariția acestora, însă este posibilă diminuarea vergeturilor cu ajutorul terapiei cu laser. Cere sfatul medicului despre toate aceste opțiuni pentru a afla care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele.

Când poate fi vorba de o urgență medicală?

Modificările enumerate mai sus sunt normale, însă există și situații în care anumite semne nu trebuie ignorate, deoarece pot ascunde o boală gravă, cum este cancerul de sân (numit și cancer mamar), despre care poți citi mai multe în comunitatea dedicată acestei boli, pe doc.ro.

La ce semne să fii atentă?

Iată care sunt simptomele care ar trebui să te îngrijoreze și să te trimită direct la cabinetul medicului specialist în senologie imagistică:

  • Modificări în ceea ce privește culoarea sânilor (roșeața este un semn de infecție a sânilor, dar și un simptom al carcinomului inflamator);
  • Pielea îngroșată și porii neobișnuit de proeminenți (semne de obstrucție a vaselor limfatice);
  • Modificări ale conturului sânilor (pot fi observate mai ușor cu mâinile ridicate deasupra capului)
  • Retracția mamelonului sau a areolei, sub formă de crater;
  • Asimetria direcțiilor în care sunt îndreptate cele două mameloane;
  • Scurgerile/secrețiile de la nivelul mamelonului, în afara sarcinii, și ulcerațiile la nivelul sânilor;
  • Prezența nodulilor pe un singur sân.

Așadar, fii atentă și mergi la medic dacă observi astfel de simptome. Cancerul de san este o boală care se poate trata, însă depinde doar de tine ca afecțiunea să fie descoperită și tratată cât mai devreme. Deși cei mai mulți noduli mamari sunt cauzați de afecțiuni mai puțin severe, nodulii noi, nedureroși, sunt încă cel mai frecvent întâlnit simptom al cancerului mamar.

Foarte devreme ca stadiu al bolii, o femeie poate să observe o modificare în ceea ce privește sânii, atunci când efectuează autoexaminarea lunară a sânilor sau poate să observe o durere anormală minoră, care pare să nu dispară.

Semnele timpurii în cancerul de sân

Semnele precoce ale cancerului de sân pot fi:

  • schimbări în forma mamelonului
  • durere de sân care nu dispare după următoarea menstruație
  • un nou nodul care nu dispare după următoarea menstruație
  • secreții din mamelon, de la un singur sân, care sunt transparente, roșii, maronii sau galbene
  • roșeață inexplicabilă, umflare inexplicabilă, iritația pielii, mâncărimi sau erupție cutanată pe sân 
  • umflarea sau apariția unui nodul în preajma claviculei sau la subraț (un nodul care este tare și are margini neregulate poate fi canceros).

Metode de prevenire a îmbătrânirii sânilor

Oprirea procesului de îmbătrânire a sânilor este imposibilă în momentul de față, însă folosirea unor creme, uleiuri sau loțiuni pe bază de colagen, precum și terapia de substituție hormonală pot avea efecte benefice asupra țesuturilor sensibile de la nivelul glandelor mamare. Acestea încetinesc procesul de îmbătrânire a țesuturilor, contribuie la menținerea elasticității pielii și reduc aspectul neplăcut al vergeturilor.

Factorii care contribuie la lăsarea sânilor și la lipsa fermității

Cea mai frecventă cauză care poate fi de vină pentru „lăsarea” sânilor este pur și simplu trecerea timpului. Indiferent de hainele pe care le purtăm, timpul și gravitația vor face ca pielea din zona sânilor să devină din ce în ce mai slăbită și să își piardă elasticitatea. Cu toate acestea, și femeile tinere pot să se lovească de această problemă și să observe la vârste fragede lăsarea sânilor.

Pe lângă avansarea în vârstă, trebuie să reținem că există și alte cauze care pot contribui la modificarea formei sânilor:

Sarcinile

Sarcinile numeroase pot face ca ligamentele care susțin sânii să se întindă și să se lase, pe măsură ce glandele mamare devin tot mai grele, pentru a produce laptele de care bebelușul are nevoie.

Fumatul

Fumatul este un factor de risc important pentru lăsarea sânilor, deoarece face ca pielea, în general, nu doar a sânilor, să își piardă flexibilitatea și rezistența.

Sânii mari

Femeile care au sâni mai mari și mai grei au un risc mai mare de a suferi modificări în timp.

Newsletter DOC dedicat

Slăbitul

Pierderea în greutate (mai ales dacă vorbim despre un număr foarte mare de kilograme) poate modifica drastic forma sânilor și aspectul lor.

Kilogramele în plus

Kilogramele în plus fac ca pielea și țesutul mamar să se întindă foarte mult și să înceapă să se lase la un moment dat.

Expunerea excesivă la soare

Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete ale soarelui este un alt factor de care trebuie să ținem cont, mai ales că razele UV distrug colagenul și elastina.

Menopauza

Menopauza cauzează dereglări hormonale, care afectează elasticitatea pielii, inclusiv de la nivelul sânilor.

Sportul intensiv

Antrenamentele fizice ori exercițiile extreme, de mare intensitate, pot face ca țesutul conjunctiv să se slăbească, să se distrugă.

Anumite boli

Unele boli, precum cancerul mamar și tuberculoza, pot slăbi țesutul mamar.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Aging changes in the breast 
https://medlineplus.gov/ency/article/003999.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0