De ce apar durerile la ovulatie si cum calculezi ovulatia

Dacă încerci să rămâi însărcinată, cel mai probabil te interesează cum să recunoști semnele ovulației, pentru a-ți fi mai ușor să identifici care este ziua cea mai fertilă. Însă un simptom important, pe care nu trebuie să îl treci cu vederea, este ovulația dureroasă sau ovulalgia (numită și sindromul Mittelschmerz).

Durerea dintre două menstruații este o durere pelvină, în partea inferioară a abdomenului, cu care se confruntă unele femei în timpul ovulației. Ovulația, în general, are loc la jumătatea intervalului de timp între două menstruații, de aici și numele de „sindromul Mittelschmerz” (cuvântul german „mittelschmerz” înseamnă „durere la mijloc”).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum este descrisă durerea la ovulație?

Durerea la ovulație poate să varieze de la un junghi sau un spasm ușor (când simți o durere ascuțită), până la un disconfort sever și, de obicei, acest tip de durere ține de la câteva minute, la câteva ore. În general, femeile simt această durere într-o parte a abdomenului sau a bazinului, senzație care poate varia în fiecare lună în funcție de ovarul care eliberează ovulul în timpul acelui ciclu menstrual. În unele cazuri, pot să apară și mici sângerări vaginale (nu ca la menstruație, doar câteva picături roz-maronii). Unele femei se pot confruntă cu greața, mai ales dacă durerea este severă.

Care sunt cauzele durerilor la ovulație?

Pe măsură ce un ovul se dezvoltă în ovar, acesta este înconjurat de un lichid folicular. În timpul ovulației, ovulul și acest lichid folicular, împreună cu o oarecare cantitate de sânge, sunt eliberate din ovar. Deși cauza exactă a fenomenului Mittelschmerz nu este cunoscută, specialiștii cred că lichidul folicular sau sângele ar putea irita peretele cavității abdominale, provocând durere. Durerea trece imediat ce ovulul a fost eliberat sau odată ce corpul absoarbe lichidul sau sângele.

Cum știi că durerea este cauzată de sindromul Mittelschmerz?

Ovulația, de regulă, are loc la aproximativ două săptămâni după prima zi a fiecărei menstruații, așa că perioada în care se ivește durerea la ovulație este ușor de recunoscut. Pentru a stabili dacă durerea ta este legată sau nu de ovulație, medicul ginecolog îți poate solicita să îți ții o evidență a ciclurilor menstruale, notând orice fel de episod însoțit de durere, precum și localizarea durerii (de obicei, durerea de la ovulație apare doar într-o parte, în zona inferioară a abdomenului). Medicul poate efectua un examen pelvin sau abdominal, pentru a exclude alte posibile cauze ale durerii, cum ar fi endometrioza sau un chist ovarian.

Ce altceva ar putea cauza durere în zona abdomenului inferior?

E indicat să mergi la medic dacă ai dureri, pentru că poate să nu fie vorba de durerile cauzate de ovulație, ci de diverse afecțiuni care au nevoie de tratament adecvat, precum:

  • Endometrioza, o boală inflamatorie care afectează ovarele și trompele uterine;
  • Țesut cicatricial de la o operație de cezariană sau de la o altă intervenție chirurgicală abdominală;
  • O boală cu transmitere sexuală, cum ar fi clamidioza;
  • Un chist ovarian, adică o punguță cu lichid care se dezvoltă pe un ovar;
  • O sarcină ectopică, adică o sarcină care se dezvoltă în afara uterului, adesea pe una dintre trompele uterine;
  • Apendicita, atunci când apendicele este inflamat;
  • Alte probleme abdominale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală.

Când e cazul să mergi imediat la medic?

E indicat să îți programezi un consult medical urgent dacă ai:

  • febră mai mare de 38 °C;
  • durere în timpul urinării;
  • piele înroșită sau fierbinte la locul durerii;
  • greață sau vărsături severe;
  • sângerare între menstruații.

Cum se tratează aceste dureri la ovulație?

Majoritatea femeilor nu au nevoie de tratament pentru sindromul Mittelschmerz, deoarece durerea este ușoară și dispare de obicei într-o zi, dar dacă durerea este deranjantă, se pot lua medicamente disponibile fără prescripție medicală, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). Un săculeț cu sare încălzit și plasat pe abdomenul inferior sau o baie fierbinte pot fi de ajutor, de asemenea, în atenuarea durerii.

Dacă, însă, durerile asociate cu ovulația sunt intense și apar în fiecare lună, e indicat să se ceară sfatul medicului legat de administrarea de pilule contraceptive. Medicamentele hormonale contraceptive previn ovulația, deci nu vor mai apărea nici durerile corelate cu aceasta. Dacă iei pilule contraceptive, însă, nu vei putea rămâne însărcinată, deci acestea nu sunt o soluție dacă îți dorești să obții o sarcină.

Se pot preveni durerile la ovulație?

Durerile corelate cu ovulația se pot preveni cu ajutorul contraceptivelor hormonale.

Cum îți calculezi ovulația?

Metoda de bază și totodată cea mai folosită pentru a detecta când are loc ovulația este utilizarea unui calendar menstrual lunar. Marchează prima zi a menstruației și ultima, adică ziua în care a încetat sângerarea. Dacă faci acest lucru vreme de câteva luni, vei putea să înțelegi propriul tipar biologic și tiparul ciclului tău menstrual. Acesta din urmă este destul de previzibil. 

Deși durata medie a unui ciclu menstrual este de 28 de zile, acest interval poate varia de la o femeie la alta. Unele femei au un ciclu menstrual mai scurt (21 de zile), altele îl au mai lung (35 de zile). De aceea este important să observi schimbările fizice care indică faptul că ovulația a avut loc, ca să nu te bazezi doar pe calendar.

În fiecare lună, un ovul nou este eliberat cam la jumătatea ciclului menstrual. În jurul zilei a 13-a (după unii specialiști, ziua a 14-a sau a 15-a) după prima zi a ultimei menstruații normale, acest ovul este eliberat, deci are loc ovulația și femeia este fertilă. Dacă ovulul este fecundat și se fixează în uter, atunci nu va mai avea loc menstruația următoare, însă dacă fecundarea nu are loc, atunci, după aproximativ 14 zile, ovulul este eliminat împreună cu mucoasa uterină.

Aplicații inteligente pentru menstruație

Pentru a ține mai ușor socoteala în ceea ce privește ciclul menstrual, există unele aplicații pentru smartphone, pe care le poți descărca rapid. Aplicații care te ajută să îți calculezi ovulația și să determini perioada fertilă, mai ales dacă vrei să rămâi însărcinată sunt Clue Period Tracker, Glow, Kindara, Period Tracker; Fertility Friend, Ovia Fertility și multe altele, atât utile, cât și ușor de folosit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Female Pelvic Pain
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-of-gynecologic-disorders/female-pelvic-pain
NCBI – Mittelschmerz
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549822/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0