Pleci in vacanta cu bebelusul si alaptezi? Sfaturi ca sa scapi de griji
Pleci in vacanta cu bebelusul si alaptezi? Sfaturi ca sa scapi de griji
Pleci in vacanta cu bebelusul si alaptezi? Sfaturi ca sa scapi de griji
Ați decis să plecați în vacanță împreună cu bebelușul, însă alăptarea este un motiv de îngrijorare? Nu ai de ce să te panichezi, pentru că îți venim în ajutor cu câteva recomandări simple. Când e vorba de alăptare în concediu, pompa de sân și rezervele de lapte se pot dovedi extrem de utile.
Pentru multe mame care alăptează, ideea de a avea o vacanță relaxantă, pe plajă ori într-o zonă de munte, pare ceva foarte îndepărtat. Însă alăptarea nu trebuie să fie un motiv de stres atunci când mergi în vacanță cu bebelușul, mai ales dacă ești pregătită pentru orice situație. Ținând cont de următoarele sfaturi și recomandări, alăptarea bebelușului în vacanță nu va mai fi pe lista ta cu griji.
Sfaturi pentru alăptare în vacanță
Iată câteva idei care îți pot fi de folos când plecați în concediu cu tot cu bebelușul:
E bine să aveți la voi rezerve cu laptele tău
Ca să fii pregătită pentru orice fel de situații neplăcute, este bine să ai la tine o mică rezervă cu lapte matern pentru cel mic (poți să folosești o pompă de sân electrică sau una manuală). Această cantitate de lapte matern, oricât de mică, o poți lua cu tine în vacanță - de exemplu, o poți ține într-o mică geantă frigorifică pe drum și apoi în frigiderul din camera de hotel. Dacă vei călători cu avionul, mămicile au voie să ia cu ele lapte matern în cantități mici în avion, atât timp cât declară acest lapte pentru inspecție, pe aeroport, la controalele de securitate.
Ia cu tine, în bagaje, o pompă de sân
Dacă nu ești obișnuită să folosești acest gen de dispozitiv sau dacă nu ai deja o pompă de sân, este important să îți cumperi una și să o incluzi în rutina ta de zi cu zi, înainte de a-ți pregăti bagajele pentru vacanță. Atunci când călătorești, fie cu mașina, fie cu avionul, fie cu alte mijloace de transport, este posibil ca programul tău de alăptare cu care e obișnuit bebelușul să se dea peste cap, dar faptul că ai cu tine o pompă de sân este o soluție simplă. În acest fel, poți să te mulgi și să păstrezi în condiții optime laptele, pentru a-l hrăni pe cel mic în momentele când are nevoie.
Utilizarea unei pompe de sân poate părea complicată la început, dar cu puțină practică, devine mai ușoară. Asigură-te că mâinile tale sunt curate și că ai spălat toate componentele pompei de sân care vor intra în contact cu laptele, conform instrucțiunilor producătorului. Nu uita că relaxarea ajută la stimularea fluxului de lapte, la fel și masarea sânilor înainte de pompare.
Urmează instrucțiunile producătorului pentru a asambla corect pompa; așază flanșa astfel încât mamelonul să fie centrat în deschidere și asigură-te că flanșa se potrivește bine pentru a preveni disconfortul. Strânge și eliberează mânerul pompei pentru a crea un vid care va extrage laptele. Începe încet și ajustează ritmul în funcție de confortul tău. Operațiunea poate dura între 15 și 20 de minute pe fiecare sân.
După utilizare, oprește pompa și îndepărtează cu grijă flanșa de pe sân. Transferă laptele extras într-un recipient curat și sigilat pentru depozitare. Etichetează recipientele cu data și ora colectării. Spală toate componentele care au intrat în contact cu laptele, conform instrucțiunilor producătorului. Laptele matern poate fi păstrat la temperatura camerei (maxim 25°C) pentru până la 4 ore, iar în frigider, la 4°C sau mai puțin, pentru până la 4 zile. Laptele poate fi păstrat în congelator pentru până la 6 luni (preferabil) și până la 12 luni (acceptabil).
Pregătește-ți o geantă încăpătoare, cu toate lucrurile importante de care ai nevoie pentru alăptare
Este bine să îți cumperi din timp o geantă supradimensionată sau să iei cu tine geanta ta preferată de plajă, pe care să o porți atunci când vă plimbați când ajugeți în destinația voastră de vacanță. În această geantă este bine să pui toate acele lucruri pe care le consideri esențiale când vine vorba despre alăptarea bebelușului:
- un prosop subțire sau o păturică subțire, dacă simți nevoia să vă acoperiți,
- un prosopel pe care să îl folosești în cazul în care îl masezi pe cel mic pe spate, ca să dea aerul afară,
- pompă de sân manuală (pentru orice eventualitate),
- sticlă cu apă ca să te hidratezi,
- gustări sănătoase, care să îți dea mai multă energie, pentru că pierzi nutrienți esențiali atunci când alăptezi,
- o carte preferată, în cazul în care vrei să citești în timp ce îl hrănești pe cel mic.
În această geantă, desigur, poți pune și biberoane, tetine, șervețele umede, scutece și cremele pe care le folosești pentru fundulețul bebelușului și orice alte obiecte de care cel mic poate avea nevoie.
Dacă bebelușului i se face foame, alăptează-l
Ești într-o vacanță cu bebelușul, pentru a te relaxa, iar asta poate însemna că ai scăpat de regulile și așteptările celor din jur. Dacă sunteți în oraș ori la plajă, iar bebelușului i se face foame, așază-te într-un loc confortabil și hrănește-l. Relaxează-te și bucură-te de timpul petrecut în vacanță alături de cel mic.
Ia-ți hainele și accesoriile care îți ușurează munca
De când ai devenit mămică, probabil că garderoba ta s-a schimbat într-o oarecare măsură, mai ales că îl alăptezi pe cel mic. Iar când ești în vacanță cu bebelușul, în majoritatea timpului vrei să te simți cât mai confortabil. Așa că alege tricouri, bluze și sutiene care nu te încurcă atunci când vrei să alăptezi și care să fie confortabile.
Dacă veți lua masa în oraș sau vă veți plimba printr-o stațiune cu bebelușul, cu siguranță te gândești că la un moment dat va trebui să îl alăptezi pe cel mic, așa că îmbracă-te corespunzător, alegând un sutien de alăptare care să fie ușor de folosit.
„Fă-ți temele” înainte de a pleca în concediu
Dacă tu și partenerul tău de viață decideți că veți merge cu mașina până la destinația de vacanță, este bine să te informezi și să cauți din timp anumite informații despre ruta voastră, cum ar fi zonele sau localitățile în care puteți face un popas. Pentru că nu poți estima când i se va face foame celui mic, este bine să știi din timp opțiunile pe care le ai, pentru a nu te stresa prea tare în vacanță.
Alăptare: beneficii pentru copil
Alăptarea are multiple beneficii pentru copil, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În primul rând, laptele matern conține toți nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copilului în primele șase luni de viață: este bogat în proteine, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. În al doilea rând, laptele matern conține anticorpi care ajută la protejarea copilului împotriva infecțiilor și bolilor. Bebelușii alăptați au un risc mai scăzut de a dezvolta infecții ale urechii, gastroenterite, infecții respiratorii și alte boli infecțioase.
Apoi, studiile au arătat că alăptarea poate contribui la dezvoltarea creierului și poate îmbunătăți performanțele cognitive pe termen lung. Copiii alăptați au adesea scoruri mai mari la testele de inteligență și performanță școlară. În plus, contactul fizic și apropierea pe care le implică alăptarea ajută la formarea unei legături puternice între mamă și copil. Aceasta poate contribui la dezvoltarea emoțională sănătoasă și la sentimentul de siguranță al copilului.
Mai mult decât atât, alăptarea poate reduce riscul copilului de a dezvolta anumite boli cronice în viitor, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 1 și tip 2, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut. Laptele matern este ușor de digerat și ajută la formarea unui microbiom intestinal sănătos, care poate contribui la o mai bună sănătate digestivă și la reducerea riscului de alergii și intoleranțe alimentare. Bebelușii alăptați au și un risc mai scăzut de a dezvolta alergii și astm.
Alăptare: beneficii pentru mamă
Alăptarea oferă numeroase beneficii și pentru mamă, pe lângă avantajele pe care le aduce copilului: stimulează contracțiile uterine, ajutând uterul să revină mai rapid la dimensiunea sa normală și reducând riscul de sângerări postnatale, arde calorii suplimentare, ceea ce poate ajuta mamele să își recupereze mai rapid greutatea de dinaintea sarcinii și poate avea efecte pozitive asupra stării emoționale a femeii, reducând riscul de depresie postnatală datorită eliberării hormonilor oxitocină și prolactină, care favorizează relaxarea și sentimentul de bine.
De asemenea, unele studii au arătat că alăptarea reduce riscul de cancer de sân și cancer ovarian. Cu cât o femeie alăptează mai mult timp, cu atât scade riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer. Mamele care alăptează au un risc mai scăzut de a dezvolta osteoporoză și fracturi de șold în perioada postmenopauză.
Alăptarea poate întârzia revenirea menstruației și ovulației, oferind o metodă naturală de contracepție în primele luni după naștere (numită amenoree de lactație). Cu toate acestea, nu este o metodă de contracepție infailibilă și ar trebui folosită împreună cu alte metode contraceptive pentru a preveni sarcinile nedorite.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Travel Recommendations for Nursing Families
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/breastfeeding/travel-recommendations.html
Cleveland Clinic - Benefits of Breastfeeding
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15274-benefits-of-breastfeeding
Te-ar mai putea interesa și...