Rh negativ la mamă, Rh pozitiv la tată - cum este afectată sarcina?

Tocmai ai aflat că eşti însărcinată? În acest caz, este foarte important să îţi faci cât mai repede analize de sânge pentru a afla, dacă nu știi deja, ce grupă sangvină ai şi factorul  Rhesus (Rh). Important este ca și tatăl copilului să se testeze pentru identificarea Rh-ului. Acesta nu afectează în mod direct sănătatea, dar în caz de incompatibilitate de Rh pot apărea complicații în timpul sarcinii.

De ce este importantă identificarea Rh-ului

Factorul Rhesus (Rh) este o trăsătură moștenită, care se referă la prezența (Rh pozitiv) sau absența (Rh negativ) unei proteine specifice pe suprafața globulelor roșii. Acesta nu poate fi influențat nici înainte și nici în timpul sarcinii. Dacă atât viitoarea mamă, cât și tatăl copilui au Rh negativ, nu sunt motive de îngrijorare. Pot apărea probleme doar în cazul în care viitoarea mamă are Rh negativ, iar tatăl Rh pozitiv, pentru că fătul are o probabilitate de 50% de a moșteni Rh-ul tatălui (pozitiv).

Incompatibilitatea de Rh nu impune probleme dacă mama este la prima sarcină. Asta pentru că sângele fetal nu intră în contact cu sângele matern în timpul sarcinii. La naștere însă, sângele mamei și al bebelușului se pot amesteca, dacă mama naște natural. Dacă se întâmplă acest lucru, corpul mamei recunoaște proteina Rh ca o substanță străină și poate începe să facă anticorpi împotriva Rh-ului, iar la a doua sarcină, în cazul în care copilul va avea Rh pozitiv, anticorpii vor ataca și distruge celulele acestuia, lucru ce duce la probleme de sănătate foarte mari și chiar la deces.

 

Simptomele incompatibilității la făt

Anticorpii Rh sunt inofensivi până la a doua sarcină a mamei, când răspunsul imun al mamei se caracterizează prin producerea unor anticorpi care pot traversa placenta determinând afectarea fătului (hemoliză, adică distrucția celulelor roșii din sânge). Transferul de anticorpi către făt începe de obicei după 22 săptămâni de sarcină. Dacă la a doua sarcină cu făt Rh pozitiv afectarea fetală nu impune mari probleme de sănătate, la următoarele sarcini boala hemolitică se manifestă mult mai agresiv. Mai exact, dacă se întâmplă asta, bilirubina se acumulează în sângele nou-născutului. O cantitate mult prea mare de bilirubină anunță că ficatul nu funcționează corespunzător, iar bebelușul riscă să dezvolte icter, să fie letargic și să se confrunte cu scăderea tonusului muscular. Icterul este o boală care se manifestă prin îngălbenirea pielii și a albului ochilor.

Cum este tratată incompatibilitatea de Rh

Dacă o femeie însărcinată are Rh negativ, trebuie ca medicul să-i facă un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Injecțiile se fac în jurul săptămânii 28 de sarcină și în decurs de 72 de ore de la naștere. Acestea se fac intramuscular, nu produc efecte adverse importante, chiar dacă fătul are Rh pozitiv sau negativ, și au în compoziție anticorpi exact ca cei care ar fi produși de mamă, dar într-o măsură foarte mică, încât să nu afecteze sarcina. În felul acesta, este împiedicată formarea anticorpilor în timpul sarcinii, care ar putea provoca probleme grave de sănătate la nou-născut sau să afecteze o sarcină viitoare.

Proaspăta mamă va trebui să primească tratament cu imunoglobuline Rh injectabile de fiecare dată când sângele ei intră în contact cu sânge Rh pozitiv, de exemplu, dacă suferă un avort, are o sarcină extrauterină, în urma unei amniocenteze ori în cazul în care apar sângerări vaginale în timpul sarcinii. Amniocenteza este un test prenatal în care se recoltează lichid amniotic pentru detectarea eventualelor probleme de sănătate ale fătului. Dacă medicul constată că gravida a dezvoltat deja anticorpi Rh, sarcina trebuie atent monitorizată, pentru a se asigura că aceste niveluri nu sunt prea mari.

Când sunt recomandate transfuziile speciale de sânge

În cazuri rare, dacă incompatibilitatea este severă și fătul este în pericol, i se pot administra acestuia transfuzii speciale de sânge, care poartă numele de transfuzii fetale intrauterine. Acestea se pot face atât înainte de naștere, cât și după naștere. În timpul transfuziilor de sânge este înlocuit sângele copilului cu sânge cu celule sangvine cu Rh negativ. În felul acesta se stabilizează nivelul globulelor roșii și se reduce la minimum deteriorarea anticorpilor Rh aflați în fluxul sangvin al bebelușului. Tot după naștere, bebelușul poate fi tratat cu electroliți (pentru reglarea metabolismului) și fototerapie în cazul icterului (pentru reducerea bilirubinei din sânge).

 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Articolul „Rh Incompatibility During Pregnancy” - kidshealth.org/PrimaryChildrens/en/parents/rh.html

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0