Hipotensiunea în timpul sarcinii: ce trebuie să știi

Scăderea tensiunii arteriale în sarcină este normală. Cu toate acestea, tensiunea arterială foarte scăzută poate fi un motiv de îngrijorare, iar unele gravide se confruntă cu simptome deranjante. În acest articol, analizăm cauzele, tratamentele și situațiile în care trebuie ca femeile însărcinate să ajungă de urgență la medic.

Fluctuația hormonilor și modificările fiziologice prin care trece gravida pot adesea scădea tensiunea arterială, în special în primul și al doilea trimestru de sarcină. Tensiunea arterială scăzută (hipotensiune arterială) în timpul sarcinii nu cauzează, de obicei, probleme semnificative de sănătate, iar majoritatea femeilor o pot trata acasă.

Ce cauzează tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii?

Sarcina provoacă multe schimbări pe măsură ce corpul unei femei se adaptează noii etape din viața ei. Acesta este motivul pentru care este atât de important ca femeile însărcinate să meargă periodic la medic. În timpul acestor verificări, medicul îi va pune viitoarei mame întrebări despre stilul ei de viață. De asemenea, el îi va verifica și tensiunea arterială.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tensiunea arterială se modifică ușor în funcție de stilul de viață al femeii însărcinate și de nivelul ei de stres. Este normal ca tensiunea să fie mai mică în primele 24 de săptămâni de sarcină, mai ales atunci când gravida se ridică mult prea repede de pe scaun, stă culcată prea mult timp în aceeași poziție sau dacă face o baie fierbinte.

Sunt și alți factori care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale. Printre aceștia se numără:

 • reactii alergice
 • infecții
 • repaus prelungit la pat
 • deshidratare
 • subnutriție
 • hemoragie internă
 • anemie
 • afecțiuni cardiace
 • tulburări endocrine

De asemenea, este posibil ca unele medicamente să scadă tensiunea arterială, de aceea este vital ca femeile însărcinate să nu-și administreze niciun medicament fără o discuție în prealabil cu medicul care le monitorizează sarcina. 

Tensiunea arterială extrem de scăzută poate fi, de asemenea, un semn al unei complicații în sarcină, cum ar fi sarcina ectopică. 

Tensiunea arterială: care sunt valorile normale în sarcină

Potrivit  Asociației Americane a Inimii, tensiunea arterială reprezintă presiunea făcută de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Valoarea normală a tensiunii este sub 120/80 mmHg. Prima unitate reprezintă tensiunea sistolică (presiunea când sângele este pompat în artere), iar ce-a doua reprezintă tensiunea diastolică (când inima se relaxează).

Dacă valorile sunt sub 90/60 mmHg vorbim despre hipotensiune arterială. În primele 12 săptămâni de sarcină, gravidele se pot confrunta cu o scădere a tensiunii arteriale. Această tensiune arterială scăzută va rămâne la un nivel scăzut pe parcursul primului și celui de-al doilea trimestru și va crește din nou în timpul celui de-al treilea trimestru.

Simptome hipotensiune în sarcină

Deși tensiunea arterială scăzută nu este de obicei nimic grav, simptomele pot fi tulburătoare sau pot reduce calitatea vieții pentru unele femei, mai ales dacă nu le-au mai experimentat până acum.

Printre simptomele tensiunii arteriale scăzute se numără:

 • Confuzii
 • Greaţă
 • Amețeală, care poate duce la leșin, în special după ce gravida se ridică foarte repede;
 • Oboseală generală, care se poate agrava pe parcursul zilei;
 • Respirație îngreunată;
 • Nevoia de a bea cât mai multă apă;
 • Pielea rece, palidă;
 • Probleme de vedere, cum ar fi vedere încețoșată sau vedere dublă;

Orice gravidă care se confruntă cu simptome ca acestea ar trebui să discute cu medicul care îi monitorizează sarcina. 

Ce efecte are hipotensiunea în sarcină asupra bebelușului

Amețelile frecvente pot fi periculoase, în special atunci când se manifestă la femeile însărcinate. O femeie se poate răni singură atunci când cade. Este important de știut că tensiunea arterială scăzută severă poate duce la șoc sau leziuni. Mai mult, este posibil ca sângele să nu ajungă la făt. Conform unui studiu 1, există riscul ca tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii să ducă la complicații, printre care deces la naștere.  

Ce tratament este indicat în hipotensiunea în sarcină

Nu există tratament medical pentru tensiunea arterială scăzută în timpul sarcinii, dar dacă ești gravidă și te confrunți cu această problemă, poți lua câteva măsuri pentru estomparea simptomelor. De exemplu:

 • Evită să te ridici din pat brusc dimineața;
 • Asigură-te că bei suficiente lichide în timpul zilei;
 • Dacă te confrunți cu greață și vărsături, consultă medicul.
 • Dacă amețelile și leșinul continuă, ia legătura cu medicul care-ți monitorizează sarcina.

Este posibil ca unele gravide care prezintă episoade de tensiune arterială neobișnuit de scăzute pot avea nevoie de tratament medicamentos. De aceea, un consult de specialitate este necesar, ca să fie tratate afecțiunile care pot cauza scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi anemia sau un dezechilibru hormonal.


 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Causes and remedies for low blood pressure during pregnancy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320303
Studiul „Low blood pressure”, publicat în BMC Pregnancy and Childbirth, în 2012, autor: Jane Warland
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3428686/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0