Diabetul în sarcină poate crește riscul de boli cardiovasculare [studiu]

Femeile cu antecedente de diabet în timpul sarcinii au un risc de două ori mai mare ca până la jumătatea vieții să dezvolte calciu în arterele cardiace, un predictor puternic al bolilor de inimă, chiar dacă nivelurile sănătoase de zahăr din sânge au fost atinse după sarcină.

Diabetul gestațional, caracterizat de un nivel ridicat de zahăr în sânge în timpul sarcinii, afectează aproximativ 20% dintre gravidele din întreaga lume. Se pare că, după sarcină, femeile care au avut diabet gestațional prezintă un risc mai mare de a dezvolta prediabet sau diabet de tip 2, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

Studii anterioare au descoperit că există un risc mult mai mare de boli de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional care au dezvoltat ulterior diabet de tip 2. Cu toate acestea, a rămas neclar dacă riscul bolilor de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional a fost mai mic pentru cele care au atins ulterior niveluri sănătoase de glucoză sau care au dezvoltat prediabet la vârsta a doua.

În 2018, Colegiul American de Cardiologie a specificat că un istoric de diabet gestațional sporește riscul femeilor de acumulare de grăsimi în artere, situație care duce la boli cardiovasculare. Folosind date din CARDIA, un studiu multicentric pe 30 de ani, cercetătorii au încercat să afle acum dacă atingerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge după sarcină ar atenua riscul crescut de boli cardiovasculare care este asociat cu un istoric de diabet gestațional.

CARDIA este practic primul studiu care evaluează riscul bolilor de inimă la femeile cu antecedente de diabet gestațional (comparativ cu cele fără această boală) în funcție de nivelul zahărului din sânge, mulți ani mai târziu după sarcină. 

Femeile cu diabet gestațional în antecedente au prezentat un risc de două ori mai mare de calcifiere a arterei coronare dacă și-au menținut nivelurile normale de zahăr din sânge, dacă au dezvoltat ulterior prediabet sau dacă mai târziu, la mulți ani după sarcină, au fost diagnosticate cu diabet de tip 2 comparativ cu femeile fără diabet gestațional anterior care aveau niveluri normale de zahăr din sânge. Cu alte cuvinte, indiferent de situația glicemiei după sarcină, femeile care aveau un istoric de diabet gestațional aveau și un risc mai mare de boli cardiovasculare

Diabetul gestațional, asociat cu riscul de calcificare a arterei coronare

Studiul CARDIA a înscris peste 5.100 de bărbați și femei din SUA care aveau vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani la începutul studiului, în anul 1985. Noua analiză include aproximativ 1.100 de femei fără diabet de tip 1 sau 2 care ulterior au născut cel puțin o dată în perioada de studiu de 25 de ani, care s-a încheiat în 2011. 

Au fost efectuate teste de sânge încă de dinainte de sarcină și până după naștere, la intervale de cinci ani, pentru a stabili dacă femeile au avut niveluri normale de zahăr în sânge, dacă s-au confruntat cu creșteri intermediare ale glucozei (prediabet) sau dacă au dezvoltat diabet de tip 2. Scanările cardiace au fost efectuate pentru a măsura calciul din artera coronară, un predictor puternic pentru bolile de inimă, la examenele de 15, 20 și 25 de ani de la momentul inițial al studiului.

La consultul de 25 de ani, vârsta medie a participantelor era de 48 de ani, iar 12% dintre femeile din studiu au avut diabet gestațional în timpul sarcinii. Analiza prospectivă a constatat că:

  • Femeile cu antecedente de diabet gestațional au avut un risc de două ori mai mare de calcificare a arterei coronare, indiferent dacă au avut un nivel sănătos de zahăr în sânge, prediabet sau diabet de tip 2.
  • Atingerea nivelului sănătos de zahăr din sânge după sarcină nu le-a scăzut acestor femei cu istoric de diabet gestațional riscul de a dezvolta boli cardiovasculare la vârsta a doua.
  • Dintre femeile cu diabet gestațional în antecedente, 36% au dezvoltat prediabet și 26% au dezvoltat diabet de tip 2, comparativ cu 35% și 9% dintre femeile fără antecedente de diabet gestațional.
  • 25% dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional au avut un anumit nivel de calciu în artera coronariană, comparativ cu 15% dintre femeile care nu au avut niciodată diabet gestațional.

Oamenii de știință s-au declarat surprinși să descopere că femeile cu antecedente de diabet gestațional aveau un risc semnificativ mai mare de calcificare a arterei cardiace, chiar dacă nivelurile de zahăr din sânge după sarcină ajunseseră la normal.

Autorii studiului¹ sunt de părere că evaluarea riscului pentru boli de inimă nu ar trebui să aștepte a fi făcută până cand o femeie a dezvoltat prediabet sau diabet de tip 2. Practic, diabetul și alte probleme de sănătate care se dezvoltă în timpul sarcinii servesc drept atenționare pentru riscul viitor al bolilor cronice, în special boli de inimă. Sistemele de îngrijire a sănătății trebuie să integreze istoricul de diabet gestațional în dosarele de sănătate și să monitorizeze factorii de risc pentru bolile de inimă, precum și testarea recomandată pentru diabetul de tip 2 la aceste femei, la intervale regulate.

Cum se poate scădea riscul de diabet gestațional?

Deși unele femei pot face diabet în sarcină chiar dacă au un stil de viață sănătos, există metode de a scădea acest risc:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase înainte de sarcină. Pentru fiecare persoană, greutatea optimă este diferită în funcție de înălțime, vârstă și stil de viață. Însă, ca formulă generală, indicele de masă corporală (IMC) este de ajutor în aflarea acesteia. IMC-ul pentru o greutate normală este între 18,50 și 24,99.
  • Adoptarea unei alimentații sănătoase în sarcină. Nu există o dietă specială pentru a preîntâmpina diabetul gestațional, ci se aplică principiile generale ale alimentației sănătoase. Cel mai important lucru este să se consume mai multe alimente naturale și cât mai puțin procesate - legume, leguminoase, fructe, nuci, proteine slabe - și mai puține alimente cu grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat.
  • Efectuarea de exerciții fizice în sarcină. În funcție de recomandările medicului și de starea gravidei, în sarcină se pot face diverse tipuri de mișcare. Cele mai potrivite forme de mișcare includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă și înotul, 30 de minute pe zi. Se vor evita, în principiu, doar sporturile dure, cu potențial mare de lovituri și rănire.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Circulation - Gestational Diabetes History and Glucose Tolerance After Pregnancy Associated With Coronary Artery Calcium in Women During Midlife: The CARDIA Study
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.047320
1. Studiul Gestational „Diabetes History and Glucose Tolerance After Pregnancy Associated With Coronary Artery Calcium in Women During Midlife: The CARDIA Study”, apărut în Circulation1 Feb 2021 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.047320, autori: Erica P. Gunderson et al.
Diabetes - How do I prevent gestational diabetes?
https://www.diabetes.co.uk/gestational-diabetes/preventing-gestational-diabetes.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0