Depresia cauzata de infertilitate: care sunt simptomele

Infertilitatea este una dintre cele mai mari probleme ale cuplurilor moderne si in timp poate duce la depresie si anxietate, pentru ambii parteneri.

Imi scriu saptamanal femei mai tinere sau mai mature care se confrunta cu unul dintre sindroamele femeii moderne: infertilitatea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Am tot abordat acest subiect - cauzele infertilitatii feminine sau masculine, solutii si tratamente, ba chiar posibile diete si stil de viata, intrucat alimentatia si problemele de greutate, cu kilograme in plus sau minus, au consecinte pe acest plan.

Insa despre consecintele de ordin psihologic am vorbit mai putin. Si nu din cauza ca acestea nu ar exista, ci pentru ca fiecare persoana traieste altfel constientizarea si asumarea "condamnarii" la imposibilitatea de a avea urmasi. Evident, exista solutia adoptiei, care da prilej oamenilor de a-si manifesta neconditionat dragostea si generozitatatea fata de un sufletel nevinovat. Dar nu este atat de simplu pe cat pare...

Mi-a scris o doamna, miscata de gestul unei femei tinere, bogate, care s-a sinucis fiindca nu putea deveni mama. Mi se plangea ca sufera de aceeasi problema si ca, de multe ori, a fost si ea tentata sa faca acest gest, considerandu-se inutila. Insa mama ei bolnava are nevoie de ea... Iata, declinam situatia in functie de viata fiecaruia. Altfel traiesc infertilitatea partenerii dintr-un cuplu solid, bazat pe o relatie afectuoasa, de respect reciproc, si cu totul altfel o traieste un cuplu disarmonic sau o persoana cu un potential depresiv ori cu anumite traume, asociate cu sentimentul de inutilitate si tristete.

Parerea mea sincera este ca infertilitatea, ca sindrom, trebuie abordata neaparat cu suport psihologic, intrucat exista numeroase supape ce pot echilibra o femeie sau un cuplu ce nu poate avea copii. Masurile extreme, deviatia nu au justificare. Se pot face cateva sedinte de terapie, individuala sau de cuplu, ce duc la detensionarea relatiilor si la abordarea mai detasata a presiunii sociale uriase: "Trebuie sa faci copii!"

Sa nu uitam ca multe dintre cauzele infertilitatii sunt psihologice si sunt cunoscute cazurile in care, abia dupa ce s-a adoptat un copil, a aparut si o inexplicabila (de catre medici) sarcina naturala...

 

 

Insa cum recunoastem semnele si simptomele depresiei si anxietatii asociate cu infertilitatea?

Simti ca intreaga ta viata este concentrata pe infertilitate? Te duci la culcare si te trezesti gandindu-te cum sa ramai insarcinata? Atunci este posibil sa te confrunti cu depresia sau anxietatea asociata infertilitatii.

Infertilitatea este extenuanta atat din punct de vedere emotional, cat si fizic. Studiile au aratat ca stresul emotional cu care femeile ce sufera de infertilitate se confrunta este similar cu cel al pacientilor cu cancer si al pacientilor cardiaci. Iar din acest motiv, persoanele care au probleme legate de fertilitate sunt mai predispuse sa sufere de depresie.

Mai jos iti prezentam o lista cu semnele depresiei sau ale anxietatii asociate cu infertilitatea. Acestea sunt bazate pe lista de semne care a fost conceputa de Societatea Americana de Medicina Reproductiva si pe baza carora o persoana ar putea face consiliere psihologica.

1. Te gandesti la infertilitate cat e ziua de lunga.

2. Esti sub controlul sentimentului de vinovatie.

 
 

3. Te simti fara valoare sau rusinat(a).

4. Ai sentimente de tristete care persista.

5. Te simti izolat(a) din punct de vedere social.

6. Nu te mai bucuri de activitatile care pana mai ieri iti faceau placere.

7. Din ce in ce mai frecvent te simti anxios/anxioasa si te confrunti cu atacuri de panica.

8. Observi ca te infurii si ca te frustrezi din ce in ce mai usor.

9. Ai dificultati in ce priveste concentrarea si memoria (ti-e greu sa iti amintesti unele lucruri).

10. Relatia ta de cuplu are de suferit.

 

11. Viata sexuala e afectata, te lupti sa ai performante sexuale bune sau duci o lupta imensa ca sa simti placere.

12. Apelezi la substante interzise sau la alcool din ce in ce mai des.

13. Vrei sa mananci tot timpul sau, uneori, nu vrei sa mananci deloc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

14. Depresia si anxietatea iti pot afecta calitatea somnului - fie dormi prea mult, fie ti-e greu sa adormi, fie ti-e greu sa dormi.

15. Descoperi ca gandurile tale se indreapta in directia mortii sau a sinuciderii. Sa nu uitam ca gandurile sinucigase sunt un semn de depresie intensa.

Daca aceste semne ti se aplica, ia in considerare ideea de a apela la consilierea psihologica, dincolo de tratamentele specifice pentru infertilitate.

In plus exista la ora actuala sectii specializate dedicate infertilitatii de cuplu in cadrul spitalelor de ginecologie si maternitati, in care se pot gasi in ziua de azi foarte multe solutii specifice si individualizate pentru problema ta. O parte din aceste proceduri sunt decontate la ora actuala prin programe speciale, deci merita sa te interesezi si sa nu abandonezi ideea de a fi parinte.

Nu in ultimul rand, adoptia reprezinta o modalitate excelenta pentru tine si partenerul tau de viata de a deveni parinti si in plus, de a contribui la cresterea  calitatii vietii unui copil abandonat.  Desi este adevarat, pentru aceasta procedura trebuie sa te inarmezi cu rabdare. Adoptia in sine va compensa din plin timpul si eforturile dedicate realizarii tuturor pasilor necesari formalitatilor birocratice.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0