Stimularea lactației - 7 soluții la îndemână
Stimularea lactației - 7 soluții la îndemână
Stimularea lactației - 7 soluții la îndemână
Atunci când te afli în primele zile de maternitate și, respectiv, de lactație, nimic nu poate fi mai stresant decât lipsa de lapte sau imposibilitatea de a alăpta. Mai mult, bebelușul poate reacționa în fața acestei provocări, prin sughiț, plânset și agitație, semn că nu primește suficient lapte. Să vedem ce se poate face pentru stimularea lactației pe cale naturală.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), din Statele Unite ale Americii, aproximativ 75% dintre tinerele mame încep prin a alăpta, dar multe dintre acestea renunță pe parcurs, parțial sau complet, în primele luni. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru renunțarea la alăptare este lactația insuficientă.
Dacă te afli în situația în care nu produci destul lapte, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te gândești puțin la situația în care te afli. Mănânci suficient? Te simți prea obosită? Nu ai parte deloc de somn? Adesea, stresul se află în spatele producției insuficiente de lapte. Pentru stimularea lactației, poți apela la câteva metde pe care le detaliem în cele ce urmează, ușoare și la îndemâna oricui. Atenție, însă, dacă problemele persistă, este cazul să ai o discuție cu medicul.
Idei pentru stimularea lactației
Iată ce poți încerca pentru a încerca să rezolvi problemele cu lactația:
Alăptează la cerere
Rezervele naturale de lapte se refac, în mod normal, în baza alăptatului la cerere. Teoretic, cu cât alăptezi mai des, la cererea copilului, cu atât mai mult lapte vei produce. Așadar, primul pas recomandat în stimularea lactației este să alăptezi la cerere, pentru a da un imbold organismului să suplimenteze cu lapte.
Atunci când bebelușul suge la sân, o serie de hormoni responsabili pentru lactație se activează și trimit un semnal către corp să producă mai mult lapte. În plus, actul alăptatului stimulează, la rândul său, un reflex al mușchilor din zona sânului, pentru ca micuțul tău să aibă acces cât mai ușor la lapte. Se recomandă, așadar, alăptare de câte 8-12 ori pe zi (sau de câte ori cere bebelușul), pentru ca procesul de lactație să se normalizeze iar fluxul de lapte să se stabilizeze.
Pomparea laptelui după fiecare sesiune de alăptat
O modalitate eficientă de a stimula lactația este să te folosești de tehnica power pump. Așadar, după fiecare sesiune de alăptat, timp de câteva zile, vei pompa lapte cu ajutorul dispozitivului tău, timp de aproximativ 10-20 minute. În acest fel, sânul este complet golit de lapte, ceea ce va trimite un semnal către corp să producă mai multe lapte. Dacă te folosești în mod exclusiv de pompă, încearcă să faci acest lucru mai des și pe perioade mai lungi de timp (de la 20 minute în sus), pentru câteva zile.
Consumă alimente sau suplimente cu efect galactogog
Un ajutor care se poate dovedi eficient pentru stimularea lactației sunt suplimentele alimentare cu efect galactogog. Poți opta pentru suplimente de calitate, care conțin ingrediente precum Shatavari (Asparagus racemosus) sau Ashwaganda (Withania somnifera), dar sfătuiește-te mai întâi cu medicul. Și unele ceaiuri pot fi utile, precum cel de fenicul sau mărar. De asemenea, poți încerca rețete de prăjituri și mâncăruri cu ingrediente care stimulează lactația, cum ar fi germenii de grâu, semințele de in și cerealele integrale, în special ovăzul integral.
Masează-ți sânii în timp ce alăptezi sau pompezi lapte
Poți solicita sfatul unui specialist în lactație, chiar din spital, după ce ai născut, cu privire la tehnicile de masaj pe care le poți aplica pentru a stimula producția de lapte matern. Tehnicile de masaj sunt, de regulă, foarte simple, nedureroase, și se recomandă efectuarea lor în timp ce alăptezi sau pompezi lapte.
Ai grijă la alimentație (hrănește-te și hidratează-te suficient)
A avea grijă de un nou-născut este extrem de solicitant, orice mamă știe acest lucru. Cu toate acestea, pentru a-i oferi micuțului ce are nevoie, este important să ai și tu grijă la ceea ce consumi. Dacă ești deshidratată sau nu te alimentezi cum trebuie, se va reflecta imediat în cantitatea de lapte matern pe care îl produci.
Așadar, ai grijă de tine la fel cum ai grijă de bebeluș, pentru că alimentele pe care le mănânci se transferă către el. Ține mereu lângă tine o sticlă cu apă, din care să bei frecvent, și ia câte o gustare bogată în nutrienți și vitamine de fiecare dată când ai timp, de exemplu, când micuțul doarme.
Odihnește-te
Este dificil să ai parte de o noapte bună de somn atunci când ai copil mic. Cu toate acestea, somnul este foarte important în producția suficientă de lapte. Ai grijă să te odihnești atunci când bebelușul doarme, chiar dacă simți că în asemenea momente ai timp să te ocupi de treaba din casă sau de alte lucruri pe care nu le poți face când este treaz. Odihna este esențială pentru producția de lapte, iar laptele matern este esențial pentru sănătatea celui mic, și asta e cel mai important.
Folosește-te de ambii sâni atunci când alăptezi
Chiar dacă bebelușul preferă, de obicei, un anumit sân la alăptat, încearcă să îi oferi ambii sâni atunci când alăptezi. În acest fel se poate stimula mai bine lactația. Dacă cel mic este foarte somnoros, atunci este o ocazie bună să îi oferi celălalt sân, fără ca acesta să riposteze prea mult.
Dacă problemele persistă, este recomandat să ceri sfatul medicului ginecolog. Acesta îți poate recomanda un consilier în lactație, care îți va oferi sfaturi personalizate pentru stimularea lactației. Este posibil să fie nevoie de analize și investigații, sau, pur și simplu, să schimbi poziția de alăptare, care îl poate supăra pe cel mic, dacă este incorectă și poate fi corelată, în mod indirect, cu cantitatea de lapte pe care o produci.
Ce să mănânci în perioada de alăptare?
Asigură-te că mănânci o varietate de alimente pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie. Include în alimentația din perioada de alăptare proteine slabe, carbohidrați, grăsimi precum uleiul de măsline exravirgin și nucile, alunele și semințele, fibre, vitamine și minerale.
- E important ca sursele de proteine să fie sănătoase, precum carne slabă, pește, tofu, nuci și leguminoase. Proteinele sunt importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului.
- Dacă nu ești intolerantă la lactoză sau nu ai alergie la lapte, produsele lactate pot fi o sursă bună de calciu și proteine. Iaurtul și brânza sunt opțiuni bune.
- Fructele și legumele proaspete furnizează vitamine, minerale și antioxidanți esențiali. Consumă o varietate de culori și tipuri pentru a asigura un aport diversificat de nutrienți.
- Cerealele integrale, precum ovăzul, quinoa, orezul brun și pâinea integrală, oferă carbohidrați complecși și fibre.
- Grăsimile sănătoase, cum ar fi cele din uleiul de măsline, nuci, semințe și avocado, sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copilului.
- Este important să te hidratezi corespunzător. Consumă mai multă apă și alte lichide sănătoase, cum ar fi ceaiurile fără cofeină și supele de legume și carne.
- În unele cazuri, în perioada de alăptare, medicul ți-ar putea recomanda suplimente, cum ar fi acidul folic sau vitamina D, pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți.
- Evită alimentele foarte procesate și prea bogate în zahăr sau grăsimi saturate, cum sunt produsele de fast-food, dulciurile din comerț, prăjelile, brânza topită, chipsurile.
- Unii sugari pot avea reacții adverse la anumite alimente pe care le mănâncă mama, deci dacă observi că bebelușul are probleme digestive, reacții alergice sau simptome neobișnuite după ce ai mâncat anumite alimente, vorbește cu medicul.
De ce este sănătoasă alăptarea pentru mamă?
Deși, când vine vorba de alăptare, se pune accentul pe faptul că procesul aduce multe beneficii bebelușului, să nu uităm că și mama are de câștigat:
- Alăptarea stimulează contractarea uterului, ajutând la revenirea acestuia la dimensiunea normală mai repede după naștere. Acest lucru poate reduce sângerarea postpartum și disconfortul asociat cu contracțiile uterine.
- Alăptarea pe termen lung a fost asociată cu un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar și ovarian.
- Alăptarea arde calorii, ajutând mamele să piardă greutatea dobândită în timpul sarcinii mai repede.
- Alăptarea poate ajuta la eliberarea endorfinelor și a hormonilor de legătură, contribuind la starea de bine a mamei și reducând riscul de depresie postpartum.
- Alăptarea poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este util în special pentru mamele cu diabet gestațional sau diabet de tip 2.
- Alăptarea creează o legătură specială între mamă și copil, oferind o oportunitate unică de interacțiune și apropiere.
- Alăptarea este mai ieftină și mai convenabilă decât hrănirea cu biberonul, deoarece nu necesită achiziționarea laptelui formulă și timp pierdut cu sterilizarea biberoanelor.
- Alăptarea nu generează deșeuri și ambalaje, contribuind astfel la protejarea mediului.
În final, este important de menționat că nu toate mamele pot alăpta, din diverse motive, și acest lucru nu trebuie să fie o sursă de vinovăție sau de stres. Decizia de a alăpta sau nu este una personală, și fiecare mamă trebuie să facă alegerea care funcționează cel mai bine pentru ea și copilul ei. Consultarea cu medicul este utilă pentru a primi sfaturi adecvate în legătură cu alăptarea.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Lactation
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22201-lactation
Pregnancy, Birth and Baby - How to increase breast milk supply
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/increasing-your-breast-milk-supply
Te-ar mai putea interesa și...