Ceai de plante la copiii mici si bebelusi: ce poti sa le dai si ce nu este indicat?

Un ceai de plante este una dintre băuturile preferate de mămici în cazul copiilor, pentru a-i hidrata, dar și pentru a le calma anumite simptome neplăcute, cum ar fi tusea, balonarea, colicile sau stările de vomă. Află mai multe despre ce fel de ceaiuri se pot da bebelușilor și copiilor mici și ce efecte au.

Un motiv pentru care multe mămici apelează la câte un ceai de plante medicinale este faptul că aceste băuturi sunt foarte diluate, ceea ce înseamnă că există un risc foarte mai mic de a-i da copilului o cantitate prea mare din substanțele active ale plantelor. Un alt motiv pentru care părinții le dau copiilor ceai de plante este faptul că acestea pot fi preparate pentru a avea un gust bun, pentru a fi pe placul celor mici și le pot folosi în diverse moduri pentru a-i determina pe copii să le bea: le pot pune într-un biberon, în cana lor preferată etc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Au voie bebelușii să bea ceai de plante?

Recomandarea generală este să nu oferi ceaiuri bebelușilor până la vârsta de un an. Bebelușii trebuie să primească alimentația lor principală din lapte matern sau din formule speciale pentru sugari, care oferă toți nutrienții necesari pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Totuși, dacă bebelușul tău este răcit, de exemplu, și ai nevoie să-i oferi o băutură reconfortantă, există câteva opțiuni sigure de ceaiuri pe care le poți oferi în cantități mici.

Ceaiul de mușețel este în general considerat sigur pentru bebeluși. Are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea gâtului inflamat și a simptomelor răcelii. Ceaiul de mentă, de asemenea, poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale și a simptomelor răcelii – dar nu se recomandă la bebelușii cu vârsta sub șase luni, deoarece poate fi prea puternic pentru sistemul lor digestiv. 

Studiile științifice arată că un ceai de plante poate fi eficient în anumite cazuri

Un studiu de peste hotare a analizat eficacitatea preparării ceaiurilor din plante în cazul colicilor bebelușilor. Un grup de cercetători din Israel a evaluat efectele ceaiurilor din plante (deși nu se menționează ce plante) asupra colicilor sugarilor, în cadrul unui studiu amplu. Folosirea ceaiurilor a eliminat colicile în cazul a 19 din 33 de bebeluși, pe când o băutură placebo a fost utilă doar în cazul a 9 din 35 de bebeluși. Rezultatele arată că simptomele bebelușilor cu colici au fost semnificativ îmbunătățite în cazul micuților tratați cu ceai de plante.

Chiar dacă unele cercetări arată că sunt eficiente, este foarte important să discuți cu medicul pediatru înainte de a administra ceaiuri de plante bebelușilor sau copiilor.

Ce fel de ceai de plante îi poți da copilului?

Pentru calmarea colicilor, medicii pediatri recomandă, în general, ceaiul de fenicul sau ceaiul de mușețel, masajul bebelușului și administrarea probioticelor (doar dacă medicul pediatru al copilului este de acord acest remediu). Însă înainte de a încerca oricare dintre aceste metode, este important să elimini din ecuație alte probleme, cum ar fi un blocaj al intestinelor. Atât timp cât bebelușul tău are mai mult de 6 luni, îi poți da ocazional să bea ceai de plante neîndulcit. Aceste ceaiuri ar trebui să fie cele despre care se știe că ajută digestia: mușețel, fenicul, chimen, mărar.

Ceai de mușețel 

O ceașcă de ceai de mușețel îl ajută pe cel mic să se calmeze. Studiile au arătat că mușețelul are este un sedativ ușor, care pare să fie sigur pentru a fi folosit la copiii de toate vârstele. Atenție, însă! Mușețelul poate declanșa o reacție alergică, mai ales dacă micuțul este sensibil la ambrozie.

Ceai de echinacea 

Această plantă stimulează sistemul imunitar și ajută organismul să țină răceală comună la distanță. Experții spun că, la fel ca și mușețelul, echinacea este în general o plantă sigură, care poate fi folosită sub formă de ceai sau alte remedii la copiii care nu sunt alergici la ea. Ceaiul de echinacea nu se va, însă, bebelușilor! 

Utilizarea acestei plante la sugari și copiii mici nu este recomandată deoarece siguranța și eficacitatea acesteia nu au fost suficient de studiate la această grupă de vârstă. Sistemul imunitar al bebelușilor este încă în curs de dezvoltare și poate fi sensibil. Este important să ceri sfatul medicului pediatru înainte de a da copilului ceai de echinacea.

Ceai de rădăcină de lemn dulce

Experții spun că lemnul dulce este o plantă sigură în cantități mici, când este folosită în ceaiuri sau alte produse. Totuși, nu se recomandă administrarea ceaiului de lemn dulce bebelușilor, deoarece conține compuși chimici numiți glicirizină și acid glicirizic, care pot avea efecte adverse asupra sănătății acestora. Consumul excesiv de glicirizină poate provoca creșterea tensiunii arteriale, retenție de apă și dezechilibre electrolitice. De asemenea, pot apărea și alte efecte secundare, cum ar fi scăderea potasiului, slăbiciune musculară și perturbarea echilibrului hormonal.

Experții în remedii din plante spun că lemnul dulce poate ajuta la calmarea congestiei din plămâni și subliniază că dozele folosite la copii trebuie să fie o pătrime sau o treime din doza unui adult, pe zi. Așa că asigură-te că discuți cu medicul copilului tău înainte de a-i oferi celui mic ceai de lemn dulce.

În plus, fitoterapeuții recomandă și următoarele ceaiuri din plante pentru copiii care au trecut de vârsta de un an: roiniță, lemongrass, ghimbir, mentă, măceșe, hibiscus, rooibos, busuioc sfânt.

Ce fel de ceai de plante NU este indicat pentru copii?

Cum spuneam, în principiu nu este indicat să dai ceai de plante bebelușilor, decât dacă ai acordul medicului pentru anumite plante și pe o anumită perioadă. Unele plante și ceaiuri din aceste plante nu sunt deloc indicate copiilor mici (cei până la 36 de luni). Ceaiul de tătăneasă ar trebui evitat pentru că poate cauza probleme la nivelul ficatului, ceaiul de sunătoare nu ar trebui dat copiilor mici, ceaiul de senna, care este folosit uneori pentru constipație la copii, ar trebui administrat doar la recomandarea și sub supravegherea medicului. Și ceaiul pu-erh trebuie evitat în cazul copiilor, spun specialiștii, și tot de evitat sunt și produsele din familia ceaiului negru și verde, care pot afecta sistemul digestiv în cazul copiilor mici.

De la ce vârstă este recomandat să le dai copiilor ceai de plante?

După vârsta de un an, în funcție de recomandările medicului pediatru, este cel mai sigur să se introducă treptat și cu precauție anumite ceaiuri de plante, în cantități mici și sub supraveghere. Este important să se aleagă ceaiuri de plante sigure, care sunt potrivite pentru copii și care nu conțin aditivi sau îndulcitori.

Unele ceaiuri de plante pot fi utilizate cu precauție pentru copii în funcție de nevoile lor individuale și de recomandările medicului, cum am discutat deja. De exemplu, ceaiul de mușețel poate fi luat în considerare în anumite situații pentru calmarea stomacului sau a simptomelor răcelii, iar ceaiul de mentă poate fi utilizat pentru ameliorarea indigestiei sau a disconfortului abdominal. 

Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la calmarea grețurilor și a simptomelor răcelii, dar este important să se ofere în cantități moderate și să se monitorizeze reacția copilului. Feniculul este folosit în mod tradițional pentru a combate durerea de stomac provocată de gaze. De asemenea, poate aduce beneficii tractului respirator superior în timpul unei crize de răceală și tuse. Ceaiul de roiniță le poate fi de folos mai ales copiilor care au probleme cu somnul sau cu anxietatea.

Copiii cu vârste de peste doi ani pot bea regulat ceai de plante ca metodă sănătoasă de hidratare, fără zahăr și aditivi. Nu li se vor da copiilor ceaiuri cu cofeină, precum cel alb, cel verde sau cel negru. De asemenea, e important ca părinții și alte persoane care se ocupă de copii să fie atenți la semne de alergie, deoarece unii copii pot fi alergici la anumite plante.

Ceaiul pentru copii nu trebuie ținut mult la infuzat: dacă pentru adulți poți ține, să zicem, 15 minute la infuzat un ceai de plante, pentru copii nu ar trebui să treacă de 3-4 minute. Dacă părintelui i se pare că totuși ceaiul e prea tare, mai poate completa cu apă caldă. Ceaiul se va da celor mici nu fierbinte, ci la temperatura camerei. Nu se va pune zahăr în cana cu ceai a copilului, cel mult se va îndulci cu o linguriță de miere - peste vârsta de un an. E bine să nu li se dea copiilor mai mult de o cană cu ceai pe zi.

Repetăm recomandarea de a discuta cu medicul pediatru înainte de a introduce orice ceai de plante în alimentația copilului mic. Medicul va putea evalua situația specifică a copilului și îți va oferi sfaturi personalizate și indicații adecvate legat de tipul de ceai, doza potrivită, timpul de preparare și perioada de administrare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Peppermint
https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/peppermint
NCBI - A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9611340/
Studiul „A Comprehensive Study of Therapeutic Applications of Chamomile”, apărut în Pharmaceuticals (Basel). 2022 Oct; 15(10): 1284, Published online 2022 Oct 19. doi: 10.3390/ph15101284, autori: Amit Sah et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0