Ce ceaiuri poti sa ii dai bebelusului, ca alternativa la lapte sau apa

Există o serie de ceaiuri care pot fi administrate, la recomandarea medicului pediatru, bebelușului și sugarului, ca alternativă pentru lapte și apă. Trebuie să respecți sfaturile medicului specialist, înainte de toate, și să descoperi cu ajutorul lui care sunt ceaiurile potrivite pentru vârsta bebelușului tău.

Statisticile arată că, după apă, ceaiul este cea mai consumată băutură la nivel mondial. Ceaiul se poate prepara din foarte multe plante sau fructe, multe dintre ele fiind utilizate și pe post de remedii naturale pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, dar și, pur și simplu, ca o metodă de relaxare și ca băutură consumată în compania unor persoane dragi. 

În cazul bebelușilor cu vârsta sub 1 an, aceștia vor bea în principal lapte (matern sau formulă). De obicei, în jurul vârstei de 6-8 luni, alte tipuri de băuturi sunt introduse în regimul bebelușului, cum ar fi mici cantități de apă sau de suc natural, însă diversificarea trebuie făcută în concordanță cu sfaturile medicului pediatru. În acest context, poate și ceaiul de plante să fie o opțiune de băutură sănătoasă pentru sugari? Găsești răspunsul în articolul pe care ți l-am pregătit astăzi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu se va da ceai bebelușilor sub 6 luni

În primul rând, trebuie reținut că ceaiul din plante nu va fi administrat niciodată unui bebeluș cu vârsta sub 6 luni, deoarece ar putea conține bacterii dăunătoare sau ar putea provoca o reacție alergică. Ceaiul pentru adulți, cum ar fi cel verde, alb sau negru, chiar și cel de fructe, din comerț nu este recomandat pentru bebeluși sau copii mici. Dacă aceste ceaiuri au și zahăr adăugat acest lucru poate duce la apariția cariilor dentare.

Multe mămici le oferă bebelușilor ceai din plante, însă nu neapărat ca alternativă la lapte sau la apă. Să nu uităm că unele ceaiuri din plante îi pot ajuta pe cei mici să elimine mai repede gazele acumulate în intestine sau îi ajută să nu se constipe. Așa că îți prezentăm o listă cu câteva ceaiuri care le pot fi date bebelușilor, în funcție de recomandările medicului pediatru.

Ceaiuri care pot fi date bebelușilor

Medicii nutriționiști spun că, atât timp cât bebelușul a trecut pragul de 6 luni, este în regulă să îi oferi, ocazional, un pic de ceai din plante neîndulcit. Aceste ceaiuri conțin, de obicei, plante care ajută digestia, cum ar fi mușețelul, feniculul, menta și chimenul.

Ceai de mușețel

Mușețelul (Matricaria recutita) este una dintre cele mai bune plante care poate fi folosită și în cazul copiilor mici. Conține uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatoare, iar din florile sale poți face un ceai care calmează sistemul nervos. Acest ceai ajută digestia și este bun pentru colicile bebelușului. Ceaiul de mușețel poate calma copilul stresat sau nervos. Un ulei de masaj care are un adaos de ulei esențial de mușețel poate fi folosit pentru a liniști bebelușul sau pentru a calma durerile musculare. Câteva dintre beneficiile mușetelului sunt:

  • alină durerile de stomac
  • este un bun aliat în caz de indigestie, flatulență (gaze intestinale
  • poate fi de ajutor pentru colicile abdominale
  • este recomandat în stările de neliniște sau de nervozitate.

Cere sfatul medicului pediatru înainte de administrare și prepară ceaiul de mușețel întocmai cum îți recomandă specialistul.

Ceai de fenicul

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o altă plantă care poate fi folosită sub formă de ceai pentru a fi administrată, la recomandarea medicului, bebelușilor și copiilor mici. Feniculul are o serie de beneficii pentru sănătate și este sigur de administrat, în cantitățile recomandate, așa că nu este de mirare că poate fi indicat și bebelușilor: este un remediu împotriva colicilor abdominale, remediu pentru bolile digestive, acționează ca un laxativ natural, poate reduce problemele respiratorii, are proprietăți anti-microbiene și este o sursă excelentă de antioxidanți.

Ceaiul de fenicul poate fi preparat din semințele plantei, fierte în apă, întocmai cum recomandă medicul pediatru. Ceaiul se fierbe doar la foc mic, pentru ca semințele de fenicul să își păstreze proprietățile medicinale.

Ceai de mentă

Tot la îndrumarea medicului, poți încerca ceaiul de mentă, care favorizează digestia, are acțiune ușor analgezică și carminativă (favorizează evacuarea gazelor din intestine). De asemenea, are acțiune antispastică. De altfel, ierburile proaspete, cum ar fi menta, pot fi introduse imediat ce bebelușul este gata să înceapă diversificarea, care este în general după vârsta de 6 luni.

Menta intră în compoziția multor ceaiuri medicinale, și dacă medicul pediatru îți recomandă, îi poți da celui mic din când în când această infuzie. Nu uita, însă, că ceaiul de mentă este recomandat în dispepsii (digestie dificilă) și că este contraindicat dacă bebelușul este constipat.

Așadar, trebuie reținut că orice ceai din plante administrat bebelușului trebuie dat la recomandarea medicului, pentru a nu pune în pericol sănătatea copilului!

Efecte secundare ale consumului excesiv de ceai

Ceaiurile de plante despre care am discutat sunt sigure pentru bebeluși dacă se respectă indicațiile medicului. Nu trebuie să li se dea bebelușilor ceaiuri care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul verde sau negru, deoarece le pot provoca vărsături, nervozitate și probleme cu somnul. Nu există nicio cantitate sigură acceptată de cofeină pentru copiii cu vârste sub 12 ani, deci cu atât mai puțin pentru bebeluși. Ca părinte, trebuie să citești cu atenție ingredientele de pe cutiile cu ceai pentru a te asigura că acestea nu conțin și cofeină.

Cum îi prepari și servești ceaiul bebelușului?

  • Ține plicul de ceai al copilului numai timp de 2 până la 4 minute (maximum) în apă clocotită.
  • Dacă totuși simți că ceaiul este prea puternic pentru bebeluș, ia în considerare diluarea acestuia cu apă caldă suplimentară.
  • Așteaptă până când ceaiul se mai răcește și ajunge la temperatura camerei înainte de a i-l pune copilului în biberon. Temperatura ar trebui să fie similară cu cea pe care o urmărești în timp ce îi pregătești bebelușului biberoanele cu lapte.
  • Nu îndulci ceaiul, deoarece zahărul nu este recomandat copiilor mici. Nici mierea nu trebuie dată copiilor sub 12 luni din cauza riscului de botulism.
  • Prea mult ceai poate duce la intoxicație sau supraexpunere la plante, așa că nu-i da bebelușului decât cantitățile indicate de medic.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley Online Library - A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.)
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1936
NIH - Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0