Anasonul si anasonul stelat: beneficii și intrebuintari

Inca din Grecia Antica anasonul este folosit pentru proprietatile sale vindecatoare. Anasonul era atat de apreciat si valoros in Antichitate incat se spune ca oamenii obisnuiau sa il foloseasca pentru a-si achita taxele la stat.

Semintele de anason

Anasonul este o planta erbacee aromatica, ale carei fructe (seminte) sunt folosite in industria alimentara, in industria farmaceutica dar si in industria cosmetica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Semintele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 2-7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma semintelor de anason este extrem de puternica, datorita anetolului, ulei esential care se regaseste din belsug in anason.

Fiind o sursa bogata de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu si cupru, semintele de anason sunt extrem de sanatoase. Aceste minerale sunt esentiale pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul osos, dar si pentru sanatatea sangelui. 

 

Beneficii seminte de anason pentru sanatate

Imbunatateste digestia – anasonul are efecte terapeutice pentru sistemul digestiv. Acesta este extrem de eficient in tratarea vomei, greturilor, diareei, durerilor abdominale, flatulentei si gastritei. Totodata, anasonul sporeste si apetitul.

Trateaza insomniile – ceaiul preparat din seminte de anason este excelent pentru tratarea insomniilor. Este important sa pui semintele de anason in apa fierbinte dupa ce ai oprit deja focul la aragaz pentru a evita evaporarea uleiurilor esentiale.

Benefice pentru astm - semintele de anason au proprietati expectorante asa ca sunt benefice pentru persoanele care sufera de astm sau de orice alta problema a aparatului respirator.

Benefice pentru sanatatea orala – calitatile antimicrobiene si antibacteriene ale acestor seminte sunt benefice pentru sanatatea orala. O infuzie de seminte de anason poate inlocui cu succes apa de gura din comert.

Efecte calmante – semintele de anason au proprietati calmante asa ca pot fi folosite pentru relaxare, pentru controlul stresului si pentru combaterea anxietatii.

Regleaza menstruatia – semintele de anason pot regla ciclul menstrual al femeii, dar pot ameliora si durerile specifice menstruatiei, avand efecte antispasmodice.

 

Anasonul stelat

Anasonul stelat este fructul arborelui cu acelasi nume, originar din China si Japonia. Aceste fructe au forma de stea si sunt alcatuite din pastai in care se gasesc seminte. Anasonul stelat se consuma fie ca atare, sub forma de stea, dupa ce a fost uscat la soare, fie sub forma de pudra, obtinut prin pisarea fructelor uscate. Spre deosebire de smeintele de anason, anasonul stelat are o aroma mult mai puternica.

Anasonul stelat este folosit in supe, in ceaiuri, in deserturi, in lichioruri dar si in vinul fiert.

 

 

Beneficii anason stelat

Sursa de antioxidanti – bogat in antioxidanti de pret, anasonul stelat ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi nu numai ca sunt responsabili pentru imbatranirea prematura, insa pot cauza si boli cardiace ori chiar cancer.

Proprietati antifungice – studiile au dovedit faptul ca anasonul stelat este eficient in lupta impotriva infectiilor fungice precum candida.

Imbunatateste digestia – ceaiul preparat din anason stelat trateaza problemele digestive si este recomandat sa il consumam imediat dupa masa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stimuleaza lactatia – anasonul stelat contine compusi care stimuleaza lactatia proaspetelor mamici. Este important ca femeile care alapteaza sa se consulte insa cu medicul inainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactatiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0