Anasonul si anasonul stelat: beneficii și intrebuintari

Încă din Grecia Antică anasonul este folosit pentru proprietățile sale terapeutice. Anasonul era atât de apreciat și valoros în Antichitate încât se spune că oamenii obișnuiau să îl folosească pentru a-și achita taxele la stat.

Despre semințele de anason

Anasonul (Pimpinella anisum) este o plantă erbacee aromatică, ale cărei fructe (semințe) sunt folosite în industria alimentară, în industria farmaceutică, dar și în industria cosmetică. Semințele de anason conțin 18% proteine, 23% acizi grași, 2-7% uleiuri esențiale, 5% amidon și 25% fibre. Aroma semințelor de anason este extrem de puternică, datorită trans-anetolului, uleiul esențial care se regăsește din belșug în acestea.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Fiind o sursă bogată de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu și cupru, semințele de anason sunt extrem de sănătoase. Aceste minerale sunt esențiale pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul osos, dar și pentru sănătatea sângelui. 

Beneficii semințe de anason pentru sănătate

Îmbunătățesc digestia 

Anasonul are efecte terapeutice pentru sistemul digestiv. Acesta este extrem de eficient în tratarea vomei, grețurilor, diareei, durerilor abdominale, flatulenței și gastritei. Totodată, anasonul sporește și apetitul. Rezultatele unei analize recente au sugerat că persoanele cu dispepsie funcțională ar putea beneficia de 3 g de pulbere de anason de trei ori pe zi, administrată cu alimente, timp de patru săptămâni. Dispepsia funcțională este o afecțiune medicală cu simptome de indigestie (dureri abdominale superioare sau disconfort) timp de cel puțin 12 săptămâni, în ultimele şase luni.

Deși rezultatele par promițătoare, cercetări suplimentare cu grupuri mai mari de participanți sunt încă necesare pentru a înțelege mai bine cum funcționează anasonul în această problemă de sănătate1.

Tratează insomniile 

Ceaiul preparat din semințe de anason este excelent pentru tratarea insomniilor. Este important să pui semințele de anason în apa fierbinte după ce ai oprit deja focul la aragaz pentru a evita evaporarea uleiurilor esențiale.

Benefice în astm

Semințele de anason au proprietăți expectorante, așa că sunt benefice pentru persoanele care suferă de astm sau de orice altă problemă a aparatului respirator.

Benefice pentru sănătatea orală

Calitățile antimicrobiene și antibacteriene ale acestor semințe sunt benefice pentru sănătatea orală. O infuzie de semințe de anason poate înlocui cu succes apa de gură din comerț.

Au efecte calmante 

Smințele de anason au proprietăți calmante, așa că pot fi folosite pentru relaxare, pentru controlul stresului și pentru combaterea anxietății.

Reglează menstruația 

Semințele de anason pot regla ciclul menstrual, dar pot ameliora și durerile specifice menstruației, având efecte antispasmodice.

Pot să scadă nivelul de zahăr din sânge

Potrivit unui studiu recent, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 ar putea urma o cură cu 5 grame (g) de pudră de anason pe zi timp de 60 de zile, pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge (înainte de masă) și scăderea colesterolului total și a trigliceridelor 1.

Totuși, această cercetare a fost făcută pe un eșantion mic de persoane. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare și extinse cu un grup mai mare de pacienți pentru a evalua efectele anasonului asupra diabetului.

De ajutor în sindromul colonului iritabil

Studiile arată că uleiul de anason este benefic pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS). Într-un studiu clinic, un grup de participanți a primit ulei de anason ca o capsulă acoperită enteric (EC)2. Doza a fost de 600 miligrame (mg) (trei capsule a câte 200 mg fiecare) înainte de masă în fiecare zi timp de patru săptămâni. Persoanele din acest grup nu s-au mai confruntat cu următoarele simptome în comparație cu grupul care a luat un placebo:

  • Acid gastroesofagian
  • Diaree
  • Balonare 
  • Dureri de stomac

Mai mult, pacienții care au primit capsule cu ulei de anason au observat o ameliorare a simptomelor de depresie și de constipație severă și au afirmat că au o calitate mai bună a vieții. Deși rezultatele au fost promițătoare, studii clinice mai mari sunt încă necesare pentru a evalua mai bine efectele anasonului și pentru a înțelege cum funcționează acesta în sindromul colonului iritabil.

Ameliorează bufeurile

Potrivit unui studiu, extractul alcoolic din pulberea de anason ar putea ameliora anumite simptome care apar la menopauză, cum ar fi bufeurile. În această cercetare, câteva participante au luat 990 mg de extract zilnic timp de patru săptămâni. Extractul părea să scadă severitatea bufeurilor, precum și frecvența acestora. 

Despre anasonul stelat

Anasonul stelat (Illicium verum) este fructul arborelui cu același nume, originar din China și Japonia. Aceste fructe au formă de stea și sunt alcătuite din păstăi în care se găsesc semințe. Anasonul stelat se consumă fie ca atare, sub formă de stea, după ce a fost uscat la soare, fie sub formă de pudră, obținut prin pisarea fructelor uscate. Spre deosebire de semințele de anason, anasonul stelat are o aromă mult mai puternică.

Anasonul stelat este folosit în supe, în ceaiuri, în deserturi, în lichioruri, dar și în vinul fiert.  Pe lângă utilizarea sa ca condiment în gastronomie, anasonul stelat este unul dintre ingredientele vitale ale plantelor medicinale chinezești și este cunoscut pe scară largă pentru efectele sale antivirale. Este, de asemenea, sursa moleculei precursoare, acidul shikimic, care este utilizată la fabricarea unui medicament antiviral recomandat în tratarea gripelor A și B.

Cu excepția proprietăților antivirale, anasonul stelat are o serie de alte efecte potențiale precum efecte antioxidante, antimicrobiene, antifungice, antihelmintice, insecticide, secretolitice, antinociceptive, antiinflamatorii, gastroprotectoare, sedative, expectorante, spasmolitice și estrogenice.  

Beneficii anason stelat

Anasonul stelat este bogat în flavonoide, polifenoli, dar și în linalol, quercetină, anetol, acid shikimic, acid galic, limonene. Datorită acestor compuși, anasonul stelat are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.

Sursă de antioxidanți 

Bogat în antioxidanți de preț, anasonul stelat ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi nu numai că sunt responsabili pentru îmbătrânirea prematură, însă pot cauza și boli cardiace ori chiar cancer.

Are proprietăți antifungice 

Cercetătorii au examinat activitatea antifungică a uleiului esențial obținut din fructul de anason, precum și componenta sa principală (trans-anetolul) împotriva a unsprezece specii de ciuperci de agenți patogeni vegetali. Autorii au remarcat că atât uleiul esențial, cât și trans-anetolul au prezentat efecte antifungice puternice. În plus, ei au susținut că activitatea antifungică a uleiului esențial poate fi atribuită prezenței trans-anetolului. Studiile au dovedit faptul că anasonul stelat este eficient în lupta împotriva infecțiilor fungice precum Candida Albicans 3

Îmbunătățește digestia 

Ceaiul preparat din anason stelat tratează problemele digestive și este recomandat să îl consumăm imediat după masă.

Stimulează lactația 

Anasonul stelat conține compuși care stimulează lactația proaspetelor mămici. Anasonul este prezent în laptele matern, dar în cantități mici, iar un mic studiu nu a arătat efecte secundare la sugarii alăptați de mame care au consumat anason. Chiar și așa, este important ca femeile care alăptează să se consulte însă cu medicul înainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactației. 

Cât de sigure sunt preparatele pe bază de anason și anason stelat?

Potrivit Asociației Producătorilor de Arome și Extrase (FEMA) componenta principală a uleiului esențial de anason stelat, trans-anetolul, este în general recunoscută ca fiind sigură. Un raport al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) arată că fructele și uleiul esențial de anason stelat pot fi utilizate ca expectorante. În plus, anasonul stelat poate fi folosit ca condiment și în băuturi alcoolice, dulciuri sau paste de dinți. Doza zilnică medie recomandată de fructe de anason stelat pentru om este de 3 g, iar cea de ulei esențial este de 0,3 g.  

În ciuda siguranței sale, în 2003 Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (F.D.A) a emis un avertisment împotriva consumului de ceaiuri care conțin fructe de anason stelat, care a fost asociat cu efecte secundare precum vărsături, greață, convulsii, hipertonie, hipotermie și mișcări rapide ale ochilor. 

De altfel, există riscul ca preparatele pe bază de anason și anason stelat să favorizeze reacții alergice. Dacă ai o reacție alergică severă la anason, simptomele pot include dificultăți de respirație, mâncărime și erupție cutanată. În plus, este bine de știut că uleiul de anason și extractele alcoolice din semințele de anason trebuie evitate de femeile însărcinate.  

De asemenea, s-a raportat că ceaiurile ar putea fi contaminate cu Illicium anisatum, care este toxic, căci conține neurotoxine puternice care pot duce la simptome fizice grave, inclusiv convulsii, halucinații și greață. Illicium anisatum este un tip de anason stelat japonez. Anasonul stelat japonez arată aproape identic cu anasonul stelat care provine din China. De aceea, înainte de a consuma un remediu naturist pe bază de anason stelat, discută cu medicul. În plus, anasonul stelat nu este recomandat sugarilor și copiilor. 

Pentru a proceda cu precauție, verifică de fiecare dată sursa anasonului stelat pe care îl cumperi pentru a te asigura că este soi chinezesc. Pe lângă aplicațiile medicale, uleiul esențial de anason stelat are numeroase întrebuințări în cosmetică, care sunt în mare măsură determinate de prezența trans-anetolului. Conform activităților sale antioxidante, poate fi utilizat pe scară largă nu numai în producția de parfumuri, ci și în produsele cosmetice anti-îmbătrânire.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Anise: potential health benefits”. Nutrition Today. 2022; Singletary K. 
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2022/03000/Anise__Potential_Health_Benefits.10.aspx
2 Studiul „Effectiveness of anise oil for treatment of mild to moderate depression in people with irritable bowel syndrome”. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 2017; Mosaffa-Jahromi M, Tamaddon AM, Afsharypuor S, et al.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2156587216628374
3 Studiul „Illicium verum (Star Anise) and Trans-Anethole as Valuable Raw Materials for Medicinal and Cosmetic Applications”, Molecules 2022, Marta Sharafan,Karolina Jafernik,Halina Ekiert,Paweł Kubica,Ryszard Kocjan,Eliza Blicharska, Agnieszka Szopa
https://www.mdpi.com/1420-3049/27/3/650


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0