Despre bontul ombilical: îngrijirea zonei, căderea și posibile complicații

Cordonul ombilical are un rol foarte important în timpul sarcinii, iar după naștere, medicul îl taie. Aceasta seamănă cu un tub și nu are terminații nervoase, așa că nici tu, nici bebelușul nu veți simți nimic când cordonul este tăiat. O mică formațiune, numită bont ombilical sau buric va rămâne pe burtica nou-născutului. Bontul poate avea între 2 și 3 cm, iar zona aceasta trebuie îngrijită până la "căderea buricului", așa cum se spune în popor.

În cât timp cade bontul ombilical

Recomadările experților DOC
 
Pe durata sarcinii, cordonul ombilical era cel care transporta nutrienții de la mamă la bebeluș. Însă, după ce a venit pe lume, bebelușul are un bont albăstrui sau purpuriu, care poate avea o lungime de 2-3 cm. Bontul ombilical va avea nevoie de ceva timp (aproximativ una sau două săptămâni) până când se va usca și până când va cădea de la sine. Așa că în primele săptămâni de viață ale bebelușului va trebui să fii deosebit de atentă și să îngrijești zona buricului, pentru a preveni iritațiile și infecțiile.

La un interval de timp cuprins între 5 și 15 zile de la nașterea bebelușului, bontul ombilical se va usca, va deveni negru la culoare și va cădea. Popular, acestui proces i se mai spune și "căderea buricului". După ce bontul ombilical cade, de obicei, durează între 7 și 10 zile pentru ca buricul să se vindece complet. Până când bontul ombilical uscat cade și până când buricul bebelușului este complet vindecat, este important să menții zona curată și uscată, pentru a preveni infecția buricului. Dacă observi orice urmă de sângerare sau observi o secreție ce apare din buricul bebelușului, cere imediat sfatul medicului pediatru.

Îngrijirea bontului ombilical în primele câteva săptămâni

Pentru a evita posibilele complicații, de la iritații la infecții care pot să apară în zona ombilicului, este foarte important să îngrijești "ca la carte" zona aceasta. Este indicat să discuți cu medicul pediatru al nou-născutului pentru îndrumări legate de cum să îngrijești cel mai bine zona în care se află bontul ombilical al bebelușului. Medicul îți poate da cele mai bune recomandări, mai ales dacă ai dubii în privința folosirii unor metode alternative sau remedii din plante.

Menține zona curată, fără a folosi alcool 

 Părinții erau instruiți pe vremurii să tamponeze bontul cu alcool după fiecare schimbare a scutecului. Cei mai mulți pediatri recomandă în prezent să lași bontul ombilical ca atare și să nu cureți zona cu alcool, deoarece se crede că alcoolul irită pielea și, uneori, încetinește vindecarea. Cercetătorii spun, acum, că alcoolul ar putea ucide bacteriile care pot ajuta bontul să se usuce și să se separe.

Zona trebuie menținută uscată 

Permite ca bontul ombilical să fie expus la aer cât mai des cu putință. În acest mod, baza bontului ombilical se va usca și se va reduce timpul necesar pentru procesul de vindecare. Iar partea din față a scutecului bebelușului o poți păstra îndoită pentru a evita acoperirea bontului.

Fă-i baie doar cu un burete sau cu un prosop curat 

Nu îi face baie bebelușului în cadă sau în chiuvetă până când nu a căzut buricul (bontul ombilical). Dacă, totuși, i-ai făcut baie bebelușului, asigură-te că zona este bine ventilată, ca să se usuce complet. Nu freca zona buricului cu prosopul, pentru că poți irita pielea.

Lasă bontul ombilical să se vindece în mod natural, nu-l atinge și nu-l trage

Oricât de tentant ți s-ar părea să dai o mână de ajutor buricului, ca acesta să se usuce și să cadă mai repede, mai ales dacă ți se pare că mai atârnă foarte puțin, cel mai bine este să nu forțezi lucrurile și să lași ca acest proces să se întâmple în mod natural. Nu trage de bontul ombilical și nu îl separa de zona în care este prins. Dacă este smuls prea devreme, ar putea începe să sângereze continuu.

Alege haine largi pentru a îmbrăca bebelușul

Astfel, bontul va fi expus la aer și îi este prielnic pentru uscare. În loc de haine dintr-o singură piesă, alegeți maiouri în stil kimono, cu deschidere, care permit mai multă circulație a aerului.

Schimbă scutecele frecvent.

Schimbă scutecele umede și murdare cu promptitudine, astfel încât să nu curgă murdărie în sus spre buric și să nu agraveze procesul de vindecare al bebelușului.

Cum recunoști semnele infecției în zona buricului nou-născutului?

Pentru că zona în care se află bontul ombilical este deosebit de sensibilă, există un risc mare de infecție sau ca aceasta să se irite. Iată care sunt semnele care anunță o infecție:

  • baza bontului ombilical pare roșie sau umflată
  • bontul ombilical continuă să sângereze
  • din bontul ombilical se prelinge puroi gălbui sau puroi alb
  • bontul ombilical produce o secreție urât mirositoare
  • zona cu bontul ombilical pare să fie dureroasă pentru bebeluș (de exemplu, micuțul plânge când atingi buricul).

Posibilele complicații

Omfalita

Potrivit specialiștilor, semnele unei infecții la nivelul bontului ombilical pot să aibă drept rezultat omfalita, o infecție a cordonului ombilical care pune viața micuțului în pericol. Ea este considerată o afecțiune gravă și trebuie să fie tratată imediat.

Hernie ombilicală 

În această afecțiune, o parte a intestinului bebelușului trece prin mușchii din apropierea buricului. De obicei, nu este grav și se îmbunătățește de la sine până la vârsta de 2 ani.

Granulomul ombilical:

Acesta este un nodul mic, de culoare roz-roșu, care nu cade atunci când restul cordonului ombilical o face. Nu doare, iar medicul bebelușului poate să-l îndepărteze legându-l cu cusături sau înghețându-l cu azot lichid.

Ia legătura cu medicul pediatru al bebelușului:

  • Dacă există semnele unei infecții în zona bontului ombilical
  • Dacă bontul sau buricul sângerează la modul serios; acest lucru se întamplă dacă bontul ombilical este scos prea devreme.
  • Dacă bontul încă nu s-a separat după trei săptămâni. Acesta poate fi un semn al unei probleme, cum ar fi o infecție sau o tulburare a sistemului imunitar.
  • Dacă observi iritabilitate, refuzul de a mânca sau febră

Din fericire, șansele ca bontul ombilical să se infecteze sunt foarte mici. Doar 1 din 200 de sugari suferă de omfalită. Dar medicii sugerează să supraveghezi cu atenție zona buricului bebelușului în primele săptămâni după naștere.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Your newborn baby NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/your-baby-after-birth/#/umbilical-cord-care
NHS Choices - https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-is-the-umbilical-cord/
American Pregnancy Association - https://americanpregnancy.org/first-year-of-life/umbilical-cord/
WebMD - https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-umbilical-cord#1


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4