Hernia inghinala si hernia ombilicala la bebelusi

Daca bebelusul tau are o formatiune in jurul ombilicului, este posibil ca acesta sa sufere de hernie ombilicala. Hernia poate fi si inghinala si indiferent de zona in care apare la bebelusi sau copiii mici, ea poate fi tratata.

hernie ombilicala bebelusi

Hernia are loc cand un segment al intestinului iese / patrunde printr-un punct slab din muschii abdominali. O umflatura moale este observata sub pielea din zona in care a avut loc hernia.

La copii, hernia are loc de obicei in una din doua zone: in jurul ombilicului ori in zona inghinala. Hernia care se declanseaza in zona buricului se numeste hernie ombilicala, iar cea care se dezvolta in zona inghinala se numeste hernie inghinala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele herniei la bebelusi si copiii mici

Este posibil ca hernia sa se dezvolte in primele cateva luni dupa nasterea bebelusului, din cauza ca exista o zona slaba in muschii abdomenului, insa este important de retinut ca aceste doua tipuri de hernii se intampla sa apara din cauze diferite.

Hernia inghinala la bebelusi

Pe masura ce bebelusul de sex masculin se dezvolta in uter, testiculele coboara in abdomen si apoi coboara si mai mult, in scrot, intr-o zona numita canal inghinal.

La scurt timp dupa ce bebelusul se naste, canalul inghinal se inchide, impiedicand testiculele sa se intoarca in abdomen. Daca aceasta zona, insa, nu se inchide complet, o zona din intestin poate patrunde in canalul inghinal prin zona slabita a peretelui abdominal inferior, cauzand o hernie.

Chiar daca fetitele nu au testicule, ele au un canal inghinal, asa ca si in cazul lor se poate dezvolta o hernie in aceasta zona. Herniile inghinale nu apar atat de des la fetite pe cat apar in randul baieteilor.

Hernia ombilicala la bebelusi si copii

In timpul sarcinii, cand fatul se dezvolta, exista o mica deschizatura in muschii abdominali, astfel incat cordonul ombilical sa poata patrunde, facand legatura intre organismul mamei si bebelus.

Dupa nastere, insa, deschizatura din muschii peretelui abdominal se inchide, pe masura ce bebelusul creste. Uneori, acest muschi nu se inchid complet si este posibil sa ramana o mica deschizatura in acea zona. O parte din intestin poate sa patrunda in deschizatura aceasta dintre muschii abdominali si poate duce la formarea herniei.

Factori de risc in hernia ombilicala si hernia inghinala

Expertii subliniaza ca herniile apar mai des in cazul copiilor si bebelusilor care prezinta unul sau mai multi factori de risc, precum cei de mai jos:

  • cei nascuti prematur
  • cei care au un parinte sau un frate/o sora care a avut hernie in copilarie
  • cei cu fibroza chistica
  • bebelusii care au displazie de sold (provocata de dezvoltarea anormala a articulatiei soldului)
  • baieteii cu testiculele necoborate in scrot
  • cei cu malformatii ale sistemului genito-urinar.


Herniile inghinale apar la copiii care au in familie antecedente de hernie inghinala, apar mai des la sugarii si copiii mici cu alte anomalii ale aparatului genito-urinar si apar mai des in zona inghinala dreapta decat in zona stanga, insa chiar si asa, retine ca hernia inghinala poate sa apara in ambele parti.

Herniile ombilicale apar mai des in cazul bebelusilor care s-au nascut prematur.

Diagnosticarea herniei la bebelusi

Hernia poate fi diagnosticata in urma examinarii fizice, cand micutul este consultat de medicul pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se determina daca hernia poate fi sau nu impinsa inapoi in cavitatea abdominala. Medicul poate recomanda o radiografie abdominala sau o ecografie in zona afectata.

Tratamentul pentru hernia inghinala si hernia ombilicala la bebelusi si la copiii mici

Daca este necesar, hernia ombilicala poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala, pentru a se impinge inapoi formatiunea si pentru a se intari zona slabita din peretele abdominal. Operatia poate fi recomandata daca hernia este mare sau daca nu a disparut pana la momentul in care copilul a implinit 3 sau 4 ani. Parintii sunt sfatuiti sa astepte pana cand copilul ajunge la aceasta varsta.

Pana la varsta de 1 an, multe hernii ombilicale se vor inchide de la sine, fara sa fie necesara operatia. Aproape toate herniile ombilicale se vor inchide, fara operatie, pana la varsta de 5 ani*.

Interventia chirurgicala este necesara pentru a trata hernia inghinala si, in general, este bine ca parintii sa stie ca aceasta problema va trebui rezolvata pe cale chirurgicala cat mai curand dupa ce a fost descoperita, pentru ca intestinul poate sa se blocheze in canalul inghinal si pot sa apara complicatii.

In timpul operatiei, copilului i se va face o mica incizie in zona unde este hernia inghinala. Partea de intestin cu probleme este introdusa in cavitatea abdominala, muschii sunt apoi cusuti, iar in unele cazuri, o mesa dintr-un material special este folosita pentru a intari zona unde se afla muschii "reparati" de medicul chirurg.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • * Stanford Children's Health - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=inguinal-and-umbilical-hernia-90-P01998
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/umbilical-hernia-repair/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3