Acizii grasi Omega 3 pot sa reduca riscul de depresie post-partum

Acizii grași Omega-3 și uleiul de pește pot avea numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, însă să nu uităm că și femeile care au născut recent pot să se bucure de aceste beneficii, mai ales când este vorba de sănătatea mintală și de problemele de tipul depresiei post-partum.

Acizii grași esențiali Omega-3 s-au dovedit a fi benefici pentru sănătatea noastră, iar unele studii arată că inclusiv la nivelul sănătății mintale aceștia pot fi aliați de preț.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce apare depresia post-partum

Pentru femei, sarcina și nașterea sunt evenimente semnificative de viață, însoțite de modificări ale activității hormonale, anxietate cu privire la îngrijirea copiilor și schimbări în rutinele de viață și comportamentele de sănătate. 

Iar toate aceste schimbări pot să ducă la baby blues și depresie postnatală. În special, factorii de anxietate sunt crescuți atunci când mamele sunt primipare și/sau mai în vârstă, atrag atenția specialiștii din domeniu. 

Care este legătura între depresia post-partum și consumul de acizi grași Omega-3

Consumul de ulei de pește în timpul sarcinii poate reduce riscul de depresie post-partum, arată numeroase studii. Acizii grași Omega-3 sunt importanți pentru sănătate; cu toate acestea, aceștia nu sunt sintetizați în organism și trebuie consumați direct din dietă. Principalii acizi grași Omega-3 includ acidul linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA, care se găsește în uleiul de in, este metabolizat in vivo și parțial convertit în EPA și DHA. În plus, EPA și DHA pot fi obținute prin consumul de ulei de pește.

Potrivit studiilor, aportul de EPA reduce riscul de boli cardiovasculare și suprimă inflamația, în timp ce aportul de DHA contribuie la funcționarea creierului, precum și la dezvoltarea și funcția ochilor. Din aceste motive, multe studii s-au concentrat pe fructele de mare care sunt bogate în EPA și DHA. De exemplu, un studiu mai vechi a raportat o relație inversă între consumul de fructe de mare și riscul de depresie post-partum. La femeile însărcinate, DHA este furnizat de la mamă la făt pentru creștere și dezvoltare, așa că se crede că viitoarele mame prezintă un risc crescut de depresie din cauza deficienței de DHA.

Cercetătorii ne sfătuiesc, așadar, să mâncăm pește cu un nivel mare de acizi grași Omega-3 (pește gras) de două sau de trei ori pe săptămână, pentru că acest tip de pește poate fi benefic pentru sănătate. Sunt recomandate, îndeosebi, sursele alimentare bogate în Omega-3, însă uneori sunt utile și suplimentele pe baza de Omega-3.

Cercetătorii s-au întrebat dacă un aport mai mare de acizi grași Omega-3 în timpul sarcinii ar putea să reducă riscul de depresie post-partum, o afecțiune care duce la o multitudine de probleme, inclusiv la întreruperea legăturii dintre mamă și bebeluș.

Dr. Michelle Price Judge, de la University of Connecticut School of Nursing, a realizat în 2011 un studiu controlat, în care 52 de femei însărcinate au luat fie o pilulă placebo (cu ulei de porumb), fie o capsulă cu ulei de pește care conținea 300 mg de DHA (un tip de Omega-3), 5 zile pe săptămână, pe o perioadă cuprinsă între 24 și 40 de săptămâni, în sarcină.

Aceasta este cantitatea de DHA pe care o femeie ar consuma-o dacă ar mânca aproximativ o jumătate de porție de somon. Este important de menționat că majoritatea experților consideră o cantitate optimă de DHA în timpul sarcinii ca fiind 200 de miligrame zilnic.

Folosind o scală a depresiei post-partum (intitulată Postpartum Depression Screening Scale), dezvoltată de colega sa și co-autoarea studiului dr. Cheryl Beck, dr. Judge a putut să traga niste concluzii interesante: și anume că a putut să clasifice femeile, după naștere, ca având simptome depresive neglijabile, simptome semnificative de depresie postpartum sau ca fiind „pozitive" în ce privește diagnosticul cu această tulburare mintală.

Scala aceasta de evaluare sau screening a depresiei post-partum a ajutat echipa de cercetători să facă diferența între mai multe simptome specifice acestei tulburări, cum ar fi: tulburările de somn/de alimentație, anxietatea, răspunderea emoțională, confuzia, pierderea identității, vinovăția și gândurile suicidale.

Rezultatele cercetării

Deși studiul acesta nu a avut un număr suficient de femei pentru a investiga dacă consumul de ulei de pește a rezultat într-o incidență mai redusă a diagnosticului de depresie post-partum, femeile din grupul de tratament cu Omega-3 au avut scoruri totale semnificativ mai mici pe scala care evalua depresia post-partum, iar aceste femei au avut semnificativ mai puține simptome caracteristice depresiei post-partum. De exemplu, în comparație cu femeile din grupul de control, femeile care făceau parte din grupul căruia i s-a administrat uleiul de pește au raportat mai puține simptome asociate cu anxietatea și cu pierderea identității.

Concluziile cercetătorilor

Dr. Judge și echipa sa au concluzionat că, de fapt, „consumul de DHA în timpul sarcinii, la niveluri care sunt cu ușurință obținute din alimentație, are potențialul de a reduce simptomele de depresie post-partum”. Până acum, doar câteva studii au examinat efectele acizilor grași polinesaturați Omega-3 că tratament specific conceput în depresia post-partum. Tratamentul, care presupune un preparat care conține DHA și EPA, pe o perioadă de 8 săptămâni, a redus simptomele depresive în cazul depresiei post-partum, în cadrul unui studiu pilot care nu a inclus un grup de control. EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic) sunt două tipuri de Omega-3 (există mai multe, însă acestea sunt printre cele mai importante).

De reținut: Lăsată netratată, depresia postpartum poate duce la episoade depresive recurente, afectând în mod negativ dezvoltarea bebelușului și, în cazuri severe, ducând la sinuciderea mamei sau la infanticid. Etiologia depresiei post-partum încă nu este elucidată pe deplin, este vorba de un proces complex, eterogen, care probabil implică interacțiunea dintre factorii de mediu și predispozițiile genetice, iar sarcina sau nașterea unui copil pot fi factorii declanșatori ai acestui eveniment.

Și depresia perinatală poate să fie combătută cu acizi grași Omega-3

Depresia perinatală este definită ca debutul unui episod de depresie, variind de la uşoară la severă, în timpul sarcinii. Tulburarea depresivă în perioada perinatală în rândul femeilor de vârstă fertilă este din ce în ce mai frecventă la nivel mondial, cu o prevalență de 11,9% în general și un risc mai mare în țările cu venituri mici, până la 25% antepartum și 20% postpartum, arată studii mai vechi. 

Simptomele depresiei perinatale sunt mai severe și mai persistente dacă sunt ignorate, atrag atenția oamenii de știință. Printre simptomele depresiei perinatale se numără starea de spirit depresivă, lipsa marcată de interes sau plăcere în toate sau în majoritatea activităților, pierderea sau creșterea semnificativă în greutate, insomnie sau somn excesiv, excitare sau întârziere psihomotorie, oboseală sau lipsa de energie, sentimente precum vinovăție, tulburări de gândire sau concentrare și riscul de autovătămare sau chiar de sinucidere. Mai mult, oamenii de știință atrag atenția că sănătatea bebelușilor poate fi afectată negativ de depresia din timpul sarcinii. 

Iar printre consecințele depresiei din timpul sarcinii care nu este tratată corespunzător se numără probleme la nașterea bebelușului, de exemplu, bebelușul se poate naște având o greutate mică sau naștere prematură. Iar pe termen lung, descendenții mamelor cu depresie perinatală sunt predispuși la defecte de dezvoltare cognitivă în copilărie, prezintă un risc mai mare de a manifesta un comportament depresiv în adolescență și de a fi implicați în activități criminale la vârsta adultă.

Pentru că aproape toate antidepresivele pot traversa mai mult sau mai puțin placenta, majoritatea femeilor însărcinate refuză să ia medicamente de teama unor potențiale efecte secundare asupra descendenților, de exemplu malformații cardiovasculare majore și sindroame de adaptare neonatală deficitară. 

De-a lungul timpului numeroase studii au analizat efectele benefice moderate ale acizilor grași Omega-3 (monoterapia sau adjuvant) asupra unor boli psihice precum tulburarea depresivă majoră. Suplimentarea cu ulei bogat în acid eicosapentaenoic (EPA) poate reduce eficient depresia în timpul sarcinii, dar și a depresiei postpartum, arată numeroase studii. Tratamentul pe termen lung cu ulei bogat în acid docosahexaenoic (DHA) poate fi eficient în reducerea riscului de depresie post-partum la femeile sănătoase, dar nu și la femeile care alăptează.  

Iar un studiu recent a arătat că femeile cu un aport mai mare de pește au un risc redus de depresie post-partum la 6 luni după naștere și de boli mintale grave la 1 an după naștere1.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dietary intake of fish and n-3 polyunsaturated fatty acids and risk of postpartum depression: a nationwide longitudinal study – the Japan Environment and Children's Study (JECS)”, Psychological Medicine, 2019, Kei Hamazaki et al.
https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/dietary-intake-of-fish-and-n3-polyunsaturated-fatty-acids-and-risk-of-postpartum-depression-a-nationwide-longitudinal-study-the-japan-environment-and-childrens-study-jecs/94FB5C892D9B50E9D95FEF37388A0479
2 Studiul „N-3 (Omega-3) Fatty Acids in Postpartum Depression: Implications for Prevention and Treatment", publicat în 2011 in Depression research and treatment, autor Beth Levant.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989696/
Articolul 1Omega-3 consumed during pregnancy curbs risk for postpartum depression symptoms.", publicat de ScienceDaily in 2011, de la Federation of American Societies for Experimental Biology
*Studiul "Randomized dose-ranging pilot trial of omega-3 fatty acids for postpartum depression", publicat in 2006 in Acta Psychiatrica Scandinavica, autori: Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL, Brumbach BH, Watchman M, Gelenberg AJ.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16390366/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0