Acizii grasi Omega 3 pot sa reduca riscul de depresie post-partum

Acizii grasi Omega 3 si uleiul de peste pot avea numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, insa sa nu uitam ca si femeile care au nascut recent pot sa se bucure de aceste beneficii, mai ales cand este vorba de sanatatea mintala si de problemele de tipul depresiei post-partum.

Acizii grasi esentiali Omega 3 s-au dovedit a fi benefici pentru sanatatea noastra, iar unele studii arata ca inclusiv la nivelul sanatatii mintale, acestia pot fi aliati de pret.

Depresia post-partum

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Consumul de ulei de peste in timpul sarcinii poate reduce riscul de depresie post-partum. Cercetatorii ne sfatuiesc, asadar, sa mancam peste cu un nivel mare de acizi grasi Omega 3 (peste gras) de doua sau de trei ori pe saptamana, pentru ca acest tip de peste poate fi benefic pentru sanatate. Sunt recomandate, indeosebi, sursele alimentare bogate in Omega 3, insa uneori sunt utile si suplimentele pe baza de Omega 3.

Cercetatorii s-au intrebat daca un aport mai mare de acizi grasi Omega 3 in timpul sarcinii ar putea sa reduca riscul de depresie post-partum, o afectiune care duce la o multitudine de probleme, inclusiv la intreruperea legaturii dintre mama si bebelus.

Dr. Michelle Price Judge, de la University of Connecticut School of Nursing, a pus la cale un studiu controlat, in care 52 de femei insarcinate au luat fie o pilula placebo (cu ulei de porumb), fie o capsula cu ulei de peste care continea 300 mg de DHA (un tip de Omega 3), 5 zile pe saptamana, pe o perioada cuprinsa intre 24 si 40 de saptamani, in sarcina.

Aceasta este cantitatea de DHA pe care o femeie ar consuma-o daca ar manca aproximativ jumatate de portie de somon. (De retinut: majoritatea expertilor considera o cantitate optima de DHA in timpul sarcinii ca fiind 200 de miligrame zilnic.)

Folosind o scala a depresiei post-partum (intitulata Postpartum Depression Screening Scale), dezvoltata de colega sa si co-autoarea studiului dr. Cheryl Beck, dr. Judge a putut sa traga niste concluzii interesante: si anume ca a putut sa clasifice femeile, dupa nastere, ca avand simptome depresive neglijabile, simptome semnificative de depresie postpartum sau ca fiind "pozitive" in ce priveste diagnosticul cu aceasta tulburare mintala.

Scala aceasta de evaluare sau screening a depresiei post-partum a ajutat echipa de cercetatori sa faca diferenta intre mai multe simptome specifice acestei tulburari, cum ar fi: tulburarile de somn / de alimentatie, anxietatea, raspunderea emotionala, confuzia, pierderea identitatii, vinovatia si gandurile suicidale.

Rezultatele cercetarii

Desi studiul acesta nu a avut un numar suficient de femei pentru a investiga daca consumul de ulei de peste a rezultat intr-o incidenta mai redusa a diagnosticului de depresie post-partum, femeile din grupul de tratament cu Omega 3 au avut scoruri totale semnificativ mai mici pe scala care evalua depresia post-partum, iar aceste femei au avut semnificativ mai putine simptome caracteristice depresiei post-partum. De exemplu, in comparatie cu femeile din grupul de control, femeile care faceau parte din grupul caruia i s-a administrat uleiul de peste au raportat mai putine simptome asociate cu anxietatea si cu pierderea identitatii.

Concluzile cercetatorilor

Dr. Judge si echipa sa au concluzionat ca, de fapt, "consumul de DHA in timpul sarcinii, la niveluri care sunt cu usurinta obtinute din alimentatie, are potentialul de a reduce simptomele de depresie post-partum".

Pana acum, doar cateva studii au examinat efectele acizilor grasi polinesaturati Omega 3 ca tratament specific conceput in depresia post-partum. Tratamentul cu un preparat care contine DHA si EPA, pe o perioada de 8 saptamani, a redus simptomele depresive in cazul depresiei post-partum, in cadrul unui studiu pilot care nu a inclus un grup de control. EPA (acidul eicosapentanoic) si DHA (acidul docosahexanoic) sunt doua tipuri de Omega 3 (exista mai multe, insa acestea sunt printre cele mai importante).

De retinut: Lasata netratata, depresia post-partum poate duce la episoade depresive recurente, afectand in mod negativ dezvoltarea bebelusului si, in cazuri severe, ducand la sinuciderea mamei sau la infanticid. Etiologia depresiei post-partum inca nu este elucidata pe deplin, este vorba de un proces complex, eterogen, care probabil implica interactiunea dintre factorii de mediu si predispozitiile genetice, iar sarcina sau nasterea unui copil pot fi factorii declansatori ai acestui eveniment.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "N-3 (Omega-3) Fatty Acids in Postpartum Depression: Implications for Prevention and Treatment", publicat in 2010 in Depression research and treatment, autor Beth Levant.
  • WebMD - https://www.webmd.com/baby/news/20110412/omega-3s-may-cut-risk-of-postpartum-depression#1
  • Articolul "Omega-3 consumed during pregnancy curbs risk for postpartum depression symptoms.", publicat de ScienceDaily in 2011, de la Federation of American Societies for Experimental Biology
  • Studiul "Randomized dose-ranging pilot trial of omega-3 fatty acids for postpartum depression.", publicat in 2006 in Acta Psychiatrica Scandinavica, autori: Freeman MP, Hibbeln JR, Wisner KL, Brumbach BH, Watchman M, Gelenberg AJ.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0