Regim alimentar pentru cistita – ce sa NU mananci

Infecțiile urinare apar atunci când în tractul urinar pătrund bacterii precum E. coli. Peste 85% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de bacteriile din tractul intestinal sau vaginal.

Ce sunt infecțiile urinare sau cistita

Infecția tractului urinar este una dintre cele mai frecvente infecții microbiene la nivel mondial, cu o prevalență globală de 10 la 1.000 de oameni. Infecția urinară este asociată cu morbiditate semnificativă și chiar creșterea rezistenței la antibiotice, o provocare actuală pentru controlul infecțiilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Principalii agenți patogeni sunt bacteriile Gram-negative, în special speciile de Escherichia coli care reprezintă 65-75% dintre toate infecțiile tractului urinar, iar restul sunt cauzate de bacterii sau ciuperci Gram-pozitive. Potrivit unui studiu recent, o dietă vegetariană poate fi asociată cu un risc mai scăzut de infecții urinare 1.

Există și situații în care virusurile sau fungii pot cauza infecții de tract urinar, însă acestea sunt mult mai rare.

Din cauza anatomiei femeilor, este mai ușor pentru bacterii să pătrundă în tractul urinar. Infecțiile urinare reprezintă 25% dintre toate infecțiile bacteriene la femei și se estimează că 50 până la 60% dintre femei vor fi diagnosticate cel puțin o dată în viață cu o infecție urinară. Iar potrivit statisticilor, unele femei sunt mai susceptibile la infecțiile urinare și recidivele apar de obicei în decurs de trei luni de la infecția inițială.

Infecțiile urinare sunt clasificate astfel: infecție urinară necomplicată și infecție urinară care poate da complicații, din cauza fiziopatologiei și managementului diferit. Tratamentul pentru infecția urinară se stabilește în urma uroculturii, care arată microorganismul care a cauzat infecția. Antibiograma stabilește tipul de antibiotic la care bacteria prezintă sensibilitate crescută.

Pe lângă antibiotice, se pot administra și antiinflamatoare, care ameliorează simptomele neplăcute ale infecției urinare, până la vindecarea acesteia. Persoanele în vârstă și persoanele care trebuie să folosească un cateter pentru perioade lungi de timp sunt expuse unui risc mai mare de a se confrunta cu o infecție urinară.  

Simptomele infecției urinare

Simptomele infecției urinare sunt cât se poate de neplăcute: 

  • Nevoia persistentă de a urina, chiar dacă pacientul urinează doar o cantitate mică de urină
  • Durere abdominală, în partea inferioară a spatelui, în jurul osului pubian sau în centrul pelvisului
  • O senzație de arsură în timpul urinării
  • Urina care este tulbure
  • Urina care este roz, roșie sau maro, semn că este prezent sânge în urină
  • Urina urât mirositoare

Nu există un regim alimentar impus în tratarea infecțiilor urinare, însă pacienta poate beneficia de pe urma adaptării alimentației la problema pe care o are. Alimentele pe care le consumi nu vor vindeca infecția urinară, însă afectează pH-ul urinei. Pe de o parte, dacă pH-ul din vezica urinară este ridicat, mediul creat este propice multiplicării bacteriene. Pe de altă parte, dacă pH-ul este echilibrat, bacteriile nu vor beneficia de un mediu propice dezvoltării.

Totuși, nicio cercetare nu leagă în mod constant anumite alimente sau băuturi de tratarea cistitei. Cu toate acestea, unele cercetări sugerează cu tărie o relație între dietă și simptomele acestei. Mâncarea sănătoasă și consumul suficient de lichide sunt importante pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea vezicii urinare.

Ce alimente să NU mănânci dacă suferi de infecție de tract urinar

Unele paciente cu cistită constată că anumite alimente sau băuturi declanșează sau agravează simptomele cu care se confruntă. Cafeaua, alcoolul, roșiile, alimentele calde și picante, ciocolata, băuturile cu cofeină, sucurile și sucurile de citrice, dar și alimentele bogate în acizi pot agrava cistita. 

Unii pacienți observă, de asemenea, că simptomele lor se agravează după ce au mâncat sau au băut produse cu îndulcitori artificiali. 

A învăța ce alimente declanșează simptomele sau le agravează poate necesita ceva efort. Păstrează un jurnal alimentar și notează când ai dureri cauzate de cistită. De exemplu, jurnalul ar putea arăta că simptomele tale apar întotdeauna după ce mănânci roșii sau portocale. Dacă descoperi că anumite alimente îți agravează simptomele, medicul te poate ajuta să le eviți cu un plan alimentar. 

Lista cu alimentele care pot irita tractul urinar, făcând simptomele cauzate de infecție și mai greu de suportat.

Alimente și băuturi bogate în zahăr

În timpul unei infecții urinare ar trebui să eviți alimentele și băuturile care conțin cantități mari de zahăr, care pot fi iritante pentru vezica urinară. Printre alimentele și băuturile care au cel mai mare conținut de zahăr se numără băuturile carbogazoase, energizantele, cafeaua și ceaiul îndulcite cu zahăr, dar și deserturile, dulciurile și cereale pentru micul dejun. De asemenea, dietele bogate în zahăr adăugat au fost legate de risc crescut de infecție urinară. 

Alcool

Mai multe studii au arătat că consumul de alcool în timpul unei infecții urinare poate intensifica și prelungi simptomele acesteia. De asemenea, consumul de alcool în timp ce iei un antibiotic poate crește efectele secundare, așa că ar trebui să eviți complet alcoolul atunci când suferi de o infecție urinară și în timp ce urmezi un tratament cu antibiotice. 

 

Mâncăruri picante

Unele cercetări arată că alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, pot fi iritante pentru vezica urinară, așa că este o practică bună să eviți alimentele picante atunci când tratezi o infecție urinară.

Ce alimente sunt recomandate dacă suferi de infecție de tract urinar

Dacă ai primit diagnosticul de cistită, se recomandă consumul de alimente benefice pentru sănătatea vezicii urinare. De asemenea, este foarte importantă hidratarea în caz de cistită. Apa trebuie consumată în cantități mari, astfel încât rinichii să funcționeze la capacitate maximă, iar bacteriile și toxinele să fie eliminate în mod constant din tractul urinar.

Bea șase până la opt pahare de apă pe zi. Discută cu medicul dacă nu poți să bei această cantitate din cauza altor probleme de sănătate, cum ar fi incontinența urinară, frecvența urinară sau insuficiența renală. 

Unele cercetări arată că ceaiul din plante (care nu conține cofeină) ar putea avea un efect diuretic și antibacterian pozitiv atunci când este consumat în timpul unei infecții urinare.  

Cantitatea de lichid pe care trebuie să o bei depinde și de de nivelul tău de activitate. Dacă locuiești, lucrezi sau practici exerciții când este foarte cald afară, este posibil să ai nevoie de mai multe lichide pentru a înlocui fluidele pe care le pierzi prin transpirație.

Alimente benefice pentru tractul urinar:

  • Iaurtul, chefirul și alte alimente bogate în probiotice – consumul regulat de iaurt și alte produse lactate de cultură (fermentate cu bacterii „bune”) poate reduce riscul de infecții ale tractului urinar cu până la 80%, susțin specialiștii. Când alegi iaurt, este important să optezi pentru cel pe ambalajul căruia scrie că conține culturi vii și active. Iaurtul conține bacterii bune, culturi active care ajută la prevenirea anumitor infecții și la întărirea sistemului imunitar al organismului. Iaurtul este o modalitate eficientă de a îți menține sistemul digestiv în stare bună de funcționare.
  • Sucul de merișoare – potrivit studiilor, sucul de merișoare a fost asociat cu tratarea mai rapidă a infecțiilor urinare, precum și cu scăderea riscului de recurență a cistitei, după vindecare.
  • Legumele și fructele – acestea sunt bogate în vitamine și minerale, care susțin organismul în lupta cu infecția urinară. De exemplu, deși cercetătorii încă studiază eficacitatea fructelor de pădure, se crede că consumul de merișoare, afine și zmeură poate ajuta la combaterea infecției urinare. Acestea conțin proantocianidină, substanță care s-a dovedit că previne aderența bacteriilor care cauzează infecții la mucoasa tractului urinar.
  • Alimentele bogate în vitamina C – vitamina C inhibă multiplicarea E. coli, așa că dacă această bacterie e vinovată pentru infecția ta urinară, nu ar strica să introduci în dieta ta cât mai multe alimente precum ardeiul gras, varza Kale, varza sau kiwi. Totuși, deși au un conținut ridicat de vitamina C, care întărește imunitatea, fructele foarte acide precum portocalele, lămâile, limele și grepfrutul pot irita vezica urinară și agrava simptomele infecției urinare.
  • Acizii grași Omega-3 - peștele de apă rece conține acizi grași Omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației cauzate de infecțiile urinare. Suplimentele cu ulei de pește sunt o altă alternativă excelentă pentru persoanele care nu mănâncă pește; totuși, discută întotdeauna cu medicul înainte de a lua orice fel de suplimente.

Pe lângă adoptarea unei diete benefice pentru tractul urinar, se pot folosi și alte remedii care să amelioreze simptomele în timpul tratamentului.

Un remediu naturist folosit adesea în tratarea infecției urinare, dar și pentru alte afecțiuni renale, constă în consumul de ceaiuri pentru cistită – ceai de mătase de porumb, ceai de cozi de cireșe sau ceai de coada-șoricelului.

Compresele calde pot fi și ele folosite pentru ameliorarea durerii și a disconfortului din zona abdominală sau pelvină. Călca cu fierul de călcat un prosop, apoi aplică-l pe zona dureroasă și lasă-l să acționeze până când se răcește. Poți, de asemenea, să folosești o sticlă plină cu apă caldă.

Este recomandat ca pacienta care suferă de cistită să renunțe, măcar pentru o perioadă, la hainele foarte mulate, care îi pot accentua simptomele neplăcute. Nici lenjeria intimă din materiale sintetice nu e recomandată în această perioadă.

Suplimentele alimentare precum probioticele sau extractul de merișoare pot fi, de asemenea, folosite în tratarea infecției urinare. Acestea susțin popularea tractului urinar cu bacterii “bune” și împiedică, totodată, multiplicarea bacteriilor ce pot cauza infecție de tract urinar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Eating, Diet, & Nutrition for Bladder Infection in Adults
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/bladder-infection-uti-in-adults/eating-diet-nutrition
1 Studiul „The risk of urinary tract infection in vegetarians and non-vegetarians: a prospective study”, Scientific Reports volume 10, Article number: 906 (2020), Yen-Chang Chen, Chia-Chen Chang, Tina H. T. Chiu, Ming-Nan Lin & Chin-Lon Lin
https://www.nature.com/articles/s41598-020-58006-6

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0