Tot ce trebuie să știi despre cistită

Cistita este deseori confundată cu anexita, din cauza simptomelor asemănătoare. Spre deosebire de anexită, inflamație a organelor sexuale feminine, cistita este o inflamație a vezicii urinare.

 

Ce este cistita

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cistita este o inflamație a mucoasei din interiorul vezicii urinare. Este confundată deseori cu anexita, inflamația localizată la nivelul organelor genitale, fiindcă principalul simptom, cel de disconfort abdominal, este similar.

Femeile sunt mai predispuse la această afecțiune și este mai frecventă în sezonul rece, deși nu poate fi făcută nicio corelație medicală între frig și apariția infecției. Cel mai probabil, ca și în cazul multor alte boli, frigul scade rezistența sistemului imunitar.

 

Cauze

Cistita este provocată de o infecție bacteriană, care se declanșează atunci când bacteriile „vinovate” ajung în vezica urinară și o împiedică să își îndeplinească funcțiile. Aceste bacterii pătrund în organism prin uretră și provin în general din zona vaginală sau din intestine, cel mai frecvent diagnosticata prin urocultura fiind Escherichia Coli. O altă cauză frecventă este igiena precară, care permite bacteriilor din zona anală să ajungă în dreptul uretrei. De asemenea, litiaza urinara poate genera lezarea mucoasei uretrei sau vezicii si inmultirea germenilor existenti in mod natural in vezica si caile urinare.

Deshidratarea stă și ea deseori la baza cistitei, fiindcă un consum mic de lichide împiedică eliminarea completă a bacteriilor din rinichi și vezică.

Cistitele sunt frecvente și în cazul femeilor însărcinate, deoarece sarcina presează vezica urinară, care se golește incomplet, dar și în cazul femeilor aflate la post-menopauză, din cauza nivelului scăzut de estrogen.

Cistita poate fi prevenită prin menținerea unei igiene corecte, purtarea lenjeriei intime din bumbac, contactul sexual protejat și hidratarea corespunzătoare.

 

Simptome

Cistita se manifestă prin

  • nevoie frecventă de a urina

  • durere sau usturime la urinare

  • cantitate mică de urină eliminată de fiecare dată

  • urină de culoare închisă, tulbure și uneori cu sânge

  • urină cu un miros înțepător

  • disconfort și dureri abdominale

  • durere în timpul actului sexual

  • lipsă de energie, stare generală proastă

  • febră

 

 

Diagnostic și tratament

Diagnosticul cistitei se acordă în urma unor investigații, pentru care puteți primi trimitere de la medicul generalist sau de familie: sumarul de urină și urocultura vor evidenția prezența anumitor bacterii în urină, iar o ecografie de abdomen inferior va evidenția dacă există inflamații la nivelul vezicii urinare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul constă în antibiotice, prescrise în funcție de bacteriile depistate în urma analizelor. Antibioticul va fi însoțit de antiinflamatoare și eventual suplimente naturale care să favorizeze eliminarea bacteriilor. Trebuie să beți multe lichide, peste 3 litri de apă pe zi, să vă odihniți și să vă protejați de frig și umezeală.

 

Complicații

Infecțiile urinare pot fi rareori „duse pe picioare”, din cauza simptomelor supărătoare care nu pot fi trecute cu vederea. Există însă și cazuri în care infecția trece de vezica urinară și urcă până în rinichi. Pacientul va resimți dureri acute de spate și dureri în special în zona rinichilor, însoțite de febră și stare generală proastă.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0