Mituri și preconcepții despre infecțiile tractului urinar (ITU)

Să ai o infecție a tractului urinar este un lucru foarte dureros - la propriu. Iar dacă ești femeie, cel mai probabil vei avea o astfel de infecție urinară la un moment dat în viață, deoarece femeile sunt mai predispuse la infecțiile tractului urinar.

O infecție urinară este o infecție care afectează sistemul urinar, care include rinichii, ureterele (tuburile care duc urina de la rinichi la vezica urinară), vezica urinară și uretra (tubul prin care urina este eliminată din corp). Cel mai adesea, infecțiile tractului urinar afectează vezica și uretra, dar pot implica și alte părți ale sistemului.

Infecțiile urinare sunt de obicei cauzate de bacterii, cel mai frecvent Escherichia coli (E. coli), care trăiește în tractul intestinal și care poate ajunge în tractul urinar. Alte cauze mai rare includ virusuri sau fungi. 

Femeile sunt mai susceptibile la infecții urinare din mai multe motive anatomice: uretra mai scurtă decât a bărbaților, ceea ce face ca bacteriile să ajungă mai ușor și mai repede în vezica urinară, uretra este situată aproape de anus, ceea ce crește riscul ca bacteriile din tractul să fie transferate în uretră și, în plus, gravidele sau femeile la menopauză pot avea modificări hormonale care afectează flora bacteriană și echilibrul pH-ului în zona vaginală, făcându-le mai predispuse la infecții.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Care sunt miturile legate de infecțiile tractului urinar?

Mitul 1: Dacă faci o infecție urinară, înseamnă că ai o problemă legată de igienă

Singurul mod în care igiena ta intimă îți poate afecta riscul de a face o infecție a tractului urinar este dacă te ștergi dinspre spate înspre față, sunt de acord experții în sănătatea sistemului reproducător. Făcând acest lucru, bacteriile se pot răspândi cu ușurință de la rect înspre vagin și uretră. În caz contrar, și curățenia excesivă a zonei intime poate cauza, de fapt, probleme.

Nu este deloc de ajutor dacă îți speli vaginul și zonele intime cu săpunuri cu acțiune dură și cu alte substanțe chimice, deoarece acestea vor ucide lactobacilii care sunt baza florei tale vaginale, adică bacteriile „bune” care împiedică dezvoltarea excesivă a altor bacterii care pot cauza infecții. Dacă infecțiile tractului urinar sunt recurente, alte probleme de sănătate - precum calculii renali sau incontinența urinară - ar putea fi de vină.

Mitul 2: Poți să te alegi cu o infecție urinară doar după ce ai făcut sex

Sexul este în mod frecvent asociat cu infecțiile tractului urinar - bacteriile pot să fie „împinse” cu ușurință în uretră atunci când ai raport sexual, dar nu uita că poți să faci infecție urinară și în alte cazuri. Specialiștii în obstetrică și ginecologie notează că alți factori de risc frecvent întâlniți sunt: faptul că te ștergi în zona intimă dinspre spate spre față, așa cum am precizat deja, faptul că te abții să urinezi când simți nevoia și întârzii mult, deshidratarea și afecțiunile precum diabetul sau o boală autoimună (aceasta îți compromite starea sistemului imunitar).

Mai mult decât atât, unele persoane cred că infecțiile tractului urinar apar doar la femeile active din punct de vedere sexual, ceea ce este complet eronat. Infecțiile urinare pot apărea în orice stadiu al vieții, indiferent de viața sexuală a pacientei. Femeile însărcinate și cele aflate la menopauză prezintă risc crescut de a dezvolta o infecție urinară. 

Mitul 3: Doar femeile fac infecții de tract urinar

Dărâmăm și acest mit subliniind că și bărbații se pot confrunta cu infecția urinară. Nu este un lucru foarte probabil, grație anatomiei lor, însă nu este imposibil. Bacteriile au o probabilitate mai mică să călătorească pe o distanță lungă și să infecteze urina, în cazul bărbaților, în comparație cu distanța uretrală scurtă, în cazul femeilor.

Mitul 4: O infecție urinară este o boală cu transmitere sexuală

Deși ambele pot să se întâmple după un raport sexual, infecțiile tractului urinar nu sunt, cu siguranță, considerate infecții cu transmitere sexuală. Infecția este rezultatul bacteriilor care trăiesc deja pe pielea noastră și care sunt împinse prin uretră, acolo unde nu este locul lor. Așadar, actul sexual doar le asigură bacteriilor o modalitate ușoară de transport și cam atât. Infecțiile urinare nu sunt contagioase sau transmisibile, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că vei „lua” de la partenerul tău o infecție urinară.

Mitul 5: Dacă simți iritație în timp ce urinezi, automat înseamnă că ai o infecție urinară

Medicii aud mulți pacienți care spun că simt că au o infecție urinară doar pentru simplul fapt că se confruntă cu o senzație neplăcută sau cu o iritație atunci când urinează. Deși acesta poate fi un simptom asociat cu infecțiile de tract urinar (dacă e însoțit de dureri sau senzație de arsură la urinare, rrinare frecventă și în cantități mici și urină tulbure sau cu miros neplăcut) ar putea fi, în același timp, cauzat de infecții vaginale sau de iritații care provin de la alte afecțiuni inflamatorii frecvente, cum ar fi vaginita sau infecția cu Candida albicans.

Mitul 6: Infecția urinară va dispărea de la sine

Femeile, spun experții, nu își pierdeau viața din cauza infecțiilor de tract urinar înainte de apariția antibioticelor, ele pur și simplu aveau dureri mai mari. Așa că da, o infecție urinară ușoară ar putea să dispară sau să treacă de la sine. Problema este că infecțiile tractului urinar au devenit tot mai greu de tratat, din cauza sporirii rezistenței la antibiotice a bacteriei care le cauzează, E.coli.

Experții recomandă, deci, să mergem la medic cât mai repede atunci când avem simptome, pentru a confirma că este vorba sau nu de o infecție de tract urinar și pentru a primi tratamentul medicamentos corespunzător. Lăsată netratată, o infecție urinară poate să pătrundă și mai mult în organism și poate cauza o infecție profundă.

Mitul 7: Frigul poate cauza o infecție urinară

Probabil că orice femeie a fost sfătuită, cel puțin o dată în viață, să nu meargă cu picioarele goale pe gresie pentru că o ia frigul și e în pericol să facă o infecție urinară. Ei bine, acest mit este complet fals. Infecțiile tractului urinar apar doar în urma multiplicării bacteriene, care nu are nicio legătură cu frigul. Ce este adevărat, însă, e că frigul favorizează cistitele, caracterizate de inflamarea tractului urinar. Atunci când te expui la temperaturi foarte scăzute, rinichii sunt stimulați și produc mai multă urină.

Urinarea frecventă poate determina inflamarea tractului urinar, care se poate manifesta prin simptome similare celor infecțiilor urinare, adică prin usturime și disconfort la urinare, precum și dureri în partea de jos a abdomenului. Poți trata această problemă cu antiinflamatoare, dar și prin consumul de băuturi calde atunci când petreci mult timp în frig. 

Mitul 8: Infecțiile urinare recurente sunt periculoase

Unele femei sunt mai predispuse infecțiilor urinare decât altele, ceea ce înseamnă că au această problemă mai des. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă se întâmplă să faci o infecție urinară pe an. Însă, dacă ai mai multe infecții urinare în decursul a 6 luni, este nevoie de investigații mai amănunțite, pentru a te asigura că nu este vorba despre o problemă mai gravă.

Ce ar putea semnala infecțiile recurente ale tractului urinar?

Unele persoane pot avea anomalii ale tractului urinar care îngreunează eliminarea completă a urinei din vezică, permițând bacteriilor să se acumuleze. Exemplele includ stricturi uretrale (îngustarea uretrei), pietre la rinichi sau calculi vezicali, care pot bloca fluxul normal al urinei ori prolaps vaginal sau alte modificări ale anatomiei la femeile în vârstă.

De asemenea, golirea incompletă a vezicii poate lăsa urina stagnantă, ceea ce oferă un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor. La femeile aflate la menopauză, nivelul scăzut de estrogen poate afecta flora vaginală și mucoasa uretrală, reducând apărarea naturală împotriva bacteriilor. Aceasta poate duce la o creștere a riscului de infecții urinare. 

Persoanele cu un sistem imunitar compromis (de exemplu, cele cu diabet necontrolat sau pacienții cu tratamente imunosupresoare) sunt mai predispuse la infecții în general, inclusiv infecții urinare recurente. Bolile inflamatorii cronice sau afecțiunile renale preexistente, cum ar fi pielonefrita cronică (infecție renală repetată), pot fi factori contribuitori la infecțiile recurente.

Cum se previn infecțiile tractului urinar?

Bea apă și urinează frecvent pentru ca bacteriile să fie eliminate din tractul urinar. 

Poartă lenjerie de bumbac și evită lenjeria sintetică sau strânsă, care poate reține umezeala și crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. 

Dacă ești femeie, este recomandat să te ștergi din față spre spate după utilizarea toaletei pentru a evita transferul bacteriilor din zona anală în uretră și, de asemenea, să urinezi imediat după actul sexual pentru a elimina bacteriile care ar putea intra în uretră în timpul sexului.

Femeile aflate la menopauză ar putea beneficia de terapia cu estrogen local (sub formă de creme sau ovule vaginale), care ajută la refacerea mucoasei vaginale și la reducerea riscului de infecții urinare.
Studiile sugerează că merișoarele conțin substanțe care împiedică bacteriile (în special E. coli) să se atașeze de pereții tractului urinar. Sucul de merișoare ar putea fi util ca măsură preventivă, însă este bine să discuți cu un medic înainte de a-l încerca pe termen lung.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Urinary Tract Infections
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections
AJKD - Urinary Tract Infections: Core Curriculum 2024
https://www.ajkd.org/article/S0272-6386(23)00837-5/fulltext
Studiul „Urinary Tract Infections: Core Curriculum 2024”, apărut în Core Curriculum in NephrologyVolume 83, Issue 1p90-100January 2024, autori: Hawra Al Lawati, Barbra M. Blair, Jeffrey Larnard


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0