Ce este vulvodinia: cauze, simptome, tratament
Ce este vulvodinia: cauze, simptome, tratament
Ce este vulvodinia: cauze, simptome, tratament
Vulvodinia este o durere cronică sau un disconfort în preajma deschiderii vaginului (vulva), pentru care nu există nicio cauză identificabilă și care durează cel puțin trei luni. Durerea, senzația de arsură sau iritația asociate cu vulvodinia pot crea neplăceri foarte mari pentru pacientă, astfel încât statul pe scaun pentru perioade lungi de timp sau actul sexual devin de neconceput. Boala poate dura luni sau chiar ani. Potrivit specialiștilor, vulvodinia este un diagnostic de excludere și este o tulburare de durere idiopatică.
Anatomia vulvei și a vestibulului vulvar
Anatomia vulvei și a vestibulului vulvar este foarte importantă pentru a înțelege vulvodinia.
- Vulva și vestibulul vulvar: vulva este organul genital extern feminin și cuprinde pubisul, labiile mari, labiile minore, capota clitoridiană, clitorisul și vestibulul.
- Mușchii podelei pelvine sunt împărțiți în trei categorii. Mușchii planșeului pelvin superficial (bulbocavernosus, ischiocavernosus și mușchiul perineal transvers superficial) sunt cunoscuți în mod colectiv sub denumirea de diafragma urogenitală. Acești mușchi controlează funcția sexuală, de exemplu, ingurgitarea clitorisului, închiderea vaginală și răspunsul reflexiv pentru a spori plăcerea sexuală și pentru a facilita închiderea uretrei și a anusului pentru continență.
- Stratul mijlociu este format din sfincterul uretrei și mușchiul perineal transvers, profund.
- Mușchii profunzi ai podelei pelvine sunt uneori numiți triunghi anal. Acești mușchi susțin viscerele abdominale, asigură stabilitate pelvină și stabilitate coloanei vertebrale, ajută la respirație, asigură închiderea sfincteriană a intestinului și vezicii urinare și au un rol în funcția sexuală.
Simptome vulvodinie
Principalul simptom al vulvodiniei este durerea în zona genitală, durere care poate fi caracterizată drept:
- senzație de arsură (durere arzătoare);
- durere la atingere, o sursă mare a durerii fizice;
- usturime;
- durere neobișnuită;
- dispareunie (dureri violente în timpul contactului sexual, la femei);
- durere pulsatilă;
- mâncărimi.
Cauze vulvodinia
Nu se știe cu exactitate ce anume provoacă boala, dar cauzele posibile care contribuie la apariția vulvodiniei includ leziuni sau iritații ale nervilor care transmit durerea de la vulvă la măduva spinării, o creștere a numărului și a sensibilității fibrelor nervoase la nivelul vulvei, niveluri crescute de substanțe inflamatorii, inclusiv citokine în vulvă, susceptibilitate genetică și slăbiciune a mușchilor planșeului pelvin.
Există câțiva factori posibili care contribuie la apariția durerii din zona vulvei, precum:
- vătămarea sau iritarea nervilor din jurul regiunii vulvare;
- infecțiile vaginale din trecut;
- alergiile sau pielea sensibilă din această zonă;
- modificările hormonale;
- spasmele musculare sau slăbiciune în cazul mușchilor podelei pelvine, care susțin uteul, vezica urinară și intestinul.
Cum este clasificată vulvodinia
Durerea poate fi constantă sau ocazională. Ea poate să apară doar atunci când zona sensibilă este atinsă. Este posibil să simți durerea în întreagă zonă vulvară (durere generalizată) sau este posibil ca durerea să fie localizată într-o anumită zonă, cum ar fi la deschiderea vaginului (vestibul).
Țesutul vulvar ar putea să arate ușor inflamat sau umflat. Mai adesea, vulva pacientei pare să fie normală.
O afecțiune similară, numită vestibulodinia vulvară, provoacă durere doar atunci când presiunea este aplicată pe zona ce înconjoară intrarea în vagin.
Dacă durerea este în vestibul, țesutul care înconjoară deschiderea vaginală, diagnosticul pus de medic este de vestibulodinie (cunoscut și ca sindromul vestibulitei vulvare (VVS)). Majoritatea femeilor cu vulvodinie localizată au vestibulodinie provocată (PVD), în care durerea apare în timpul sau după ce presiunea este aplicată pe vestibul, de exemplu, în timpul:
- actului sexual,
- inserării tamponului,
- examenului ginecologic,
- șederii pe scaun;
- purtării unor pantaloni mulați.
O formă mai puțin obișnuită de vulvodinie localizată, cunoscută sub numele de clitorodinie (durere în clitoris), poate fi foarte dureroasă. Vestibulodinia provocată este clasificată în continuare ca primară sau secundară. Femeile cu vestibulodinie provocată primară experimentează dureri vestibulare încă de la prima încercare de penetrare vaginală. Femeile cu vestibulodinie secundară au avut relații sexuale fără durere înainte de apariția durerii vulvare.
Când să mergi la medic
Deși deseori femeile nu menționează vulvodinia medicilor lor, afecțiunea este destul de întâlnită. Dacă ai o durere în zona genitală, discută despre acest lucru cu medicul tău sau cere-i o trimitere la medicul ginecolog. Este important ca medicul specialist să elimine cauzele mai ușor de tratat ale durerii vulvare, cum ar fi infecțiile bacteriene sau candidoza, herpesul, afecțiunile precanceroase ale pielii, sindromul genito-urinar de menopauză și alte probleme medicale, cum este diabetul.
Diagnostic vulvodinia
Vulvodinia este o durere vulvară de cel puțin trei luni, fără o cauză clară, identificabilă. Poate apărea pe tot parcursul vieții unei paciente sau doar cu un nou partener (primar sau secundar) și/sau poate fi intermitentă, persistentă, constantă, imediată sau întârziată.
Trebuie excluse alte diagnostice, cum ar fi:
- Infecții: candidoză vulvovaginală, tricomoniază și herpes genital
- Inflamație: lichen scleroză, lichen plan, dermatită de contact, lichen simplex
- Tulburări neoplazice: carcinom cu celule scuamoase
- Tulburări neurologice: leziuni ale nervului pudendal, genitofemural și/sau ilio-inguinal, blocare a nervilor, neuropatie, chisturi Tarlov
- Traumatisme la nivelul vulvei, care favorizează durerea: tăieturi genitale feminine, accidente de vehicule cu motor
- Deficiențe de estrogen
După un istoric medical amănunțit, medicul ginecolog va examina cu atenție vulva, vaginul și secrețiile vaginale pentru a exclude o infecție activă. Trebuie efectuate culturi de rutină pentru ciuperci și infecții bacteriene. Medicul poate să îți recomande și o serie de analize de sânge pentru a evalua nivelurile de estrogen, progesteron și testosteron.
Diagnosticul de vulvodinie se face prin excluderea altor afecțiuni care pot provoca dureri vulvare, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală, infecțiile, tulburările cutanate și papilomavirusul uman. Este necesar și un examen vulvar și vaginal complet.
Un test „q-tip” este adesea recomandat în această problemă de sănătate. În timpul acestui test, diferite zone ale vulvei și vestibulului sunt atinse cu un tampon de bumbac pentru a determina locația și severitatea durerii unei femei. Dacă medicul vede ceva suspect în timpul examenului, este necesară efectuarea unei biopsii. În plus, medicii pot recomanda o colposcopie, o procedură care utilizează un instrument specializat pentru a examina vulva mai îndeaproape.
Tratament vulvodinia
Tratamentele pentru vulvodinie se axează pe ameliorarea simptomelor. Niciun tratament nu funcționează la fel pentru fiecare femeie, așa că trebuie să știi că pentru multe paciente o combinație de tratamente funcționează cel mai bine.
Opțiunile de tratament includ:
Medicamente
Medicamentele din clasa steroizilor, anumite antidepresive și anticonvulsive pot ajuta la calmarea durerii cronice; medicamentele antihistaminice pot reduce senzația de mâncărime.
Terapia de biofeedback
Această terapie poate ajuta la reducerea durerii prin faptul că pacienta este învățată cum să își relaxeze mușchii pelvieni și cum să controleze răspunsurile corpului la simptome.
Anestezicele locale
Anumite medicamente, cum ar fi unguentele cu lidocaină pot să calmeze temporar simptomele; medicul tău îți poate recomanda să aplici lidocaină cu 30 de minute înainte de actul sexual, pentru a reduce disconfortul.
Terapia cu puncte de declanșare
Aceasta este o formă de terapie prin masaj. Un punct de declanșare reprezintă o zonă mică de mușchi strâns contractat. Durerea de la un punct de declanșare se deplasează în zonele din apropiere. Terapia cu puncte de declanșare implică masajul țesuturilor moi pentru a relaxa zona strânsă a mușchilor. O combinație dintre un medicament anestezic și un steroid poate fi, de asemenea, injectată în punctul de declanșare pentru a oferi ameliorare a durerii.
Injecțiile care pot bloca activitatea nervilor
Femeile care au durere pe termen lung, care nu răspund la alte tratamente, ar putea beneficia de pe urma injecțiilor locale, care blochează comunicațiile dintre terminațiile nervoase. Acest tratament întrerupe semnalele durerii și poate oferi ameliorarea durerii pe termen scurt și uneori pe termen lung. Injectarea unui medicament numit toxină botulină A (cunoscută și sub numele de Botox) a fost utilizată pentru a trata vulvodinia. Acest medicament relaxează mușchii podelei pelvine.
Terapia cognitiv-comportamentală
Aceasta poate fi recomandată de medic dacă ai vulvodinie. Un specialist te poate ajuta să înveți să faci față durerii cronice. Acest lucru poate reduce stresul și te poate ajuta să deții controlul asupra simptomelor. Consilierea sexuală îți poate oferi educație despre această afecțiune atât ție, cât și partenerului tău.
Exerciții pentru mușchii podelei pelvine
Multe femei cu vulvodinie au acumulat tensiune în mușchii podelei pelvine, care susține uterul, vezica urinară și intestinele. Exercițiile special concepute pentru a relaxa acei mușchi pot ajuta la calmarea durerii din vulvodinie.
Intervenția chirurgicală
În cazurile de vulvodinie localizată sau vestibulodinie, operația de îndepărtare a pielii și a țesutului afectate calmează durerea în cazul unor femei.
Prognosticul în vulvodinia
Vulvodinia este o afecțiune complexă. Niciun singur tratament nu funcționează pentru toată lumea. Este posibil să fie nevoie să încerci mai multe tratamente înainte de a găsi unul sau o combinație de tratamente care să te ajute în atenuarea durerii.
Cum poți ameliora durerea în vulvodinia?
Dacă ai vulvodinie, ține cont de următoarele recomandări:
- Poartă lenjerie intimă 100% din bumbac.
- Nu purta lenjerie intimă în timp ce dormi.
- Evită dușurile intravaginale.
- Evită iritanții, cum ar fi parfumurile, coloranții, șampoanele, detergenții și deodorantele.
- Spală vulva numai cu apă.
- Folosește tampoane din bumbac 100% dacă tampoanele obișnuite te irită.
- Folosește lubrifianți în timpul sexului, dar evită-i pe cei cu arome.
- Clătește și usucă vulva după urinare.
- După baie, aplică un strat subțire de ulei fără conservanți sau vaselină cosmetică pentru a menține umezeala și pentru a proteja pielea.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Vulvodynia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430792/
The American College of Obstetricians and Gynecologists - Vulvodynia
https://www.acog.org/womens-health/faqs/vulvodynia
National Vulvodynia Association - What is Vulvodynia?
https://www.nva.org/what-is-vulvodynia/
Te-ar mai putea interesa și...