Ce este un calendar menstrual și ce beneficii are?

Dacă în acest articol recent ți-am oferit detalii despre ce înseamnă ciclul menstrual, astăzi ne-am propus să ne îndreptăm atenția în direcția unui subiect de interes pentru multe femei: calendarul menstrual. Deși pare o unealtă la prima vedere neimportantă, un calendar menstrual are numeroase beneficii.

În cazul în care te întrebi cum poți să îți monitorizezi cât mai bine ciclul menstrual și, implicit, menstruațiile, trebuie să ai în vedere, înainte de toate, o mică „regulă de aur”: nu uita că ciclul menstrual este diferit de la o femeie la alta, așa că nu tot ceea ce se aplică în cazul tău se poate aplica și la alte femei. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată și să îți monitorizezi, astfel, ciclul ovulației și zilele în care fertilitatea ta este la cote maxime, poți folosi mai multe metode, printre care și un calendar menstrual. Dacă, însă, vrei să previi o sarcină nedorită, pe lângă vizita obligatorie la cabinetul medicului tău ginecolog (care îți va recomanda o metodă contraceptivă care să se potrivească nevoilor tale), poți să utilizezi și un calendar menstrual, pentru a monitoriza lună de lună menstruația, ținând cont de anumite caracteristici.

Ce este, de fapt, un calendar menstrual?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acesta seamănă cu un calendar normal, numai că are câteva mici aspecte de care trebuie să ții cont: un calendar menstrual te ajută să estimezi următoarea ta menstruație și te ajută să ții o evidență a ciclului menstrual lunar și o evidență a ovulației, pentru a analiza cât de mari ori cât de mici sunt șansele tale de a rămâne însărcinată. În zilele noastre, există numeroase aplicații și unelte care te ajută să ții evidența ciclului menstrual, iar aceste aplicații pot fi instalate cu ușurință pe telefonul mobil inteligent. Desigur, dacă nu dorești o astfel de aplicație, poți să îți monitorizezi manual ciclul menstrual, pe un calendar de hârtie suficient de mare, în care vei nota detalii extrem de importante legate de menstruație.

Beneficii calendar menstrual

Această metodă are și câteva beneficii, așa că te poți informa din articolul acesta înainte de a decide dacă îți dorești să adopți sau nu metoda acestui calendar menstrual.

Calendarul menstrual te ajută să înțelegi anumite „tipare” unice în cazul organismului tău - Cel mai simplu mod de a-ți monitoriza și urmări ciclul menstrual este să îți notezi în calendar când are loc menstruația, astfel încât să poți înțelege care este durata medie a unui ciclu menstrual, în cazul tău. Media globală este de 28 de zile - atât are un ciclu menstrual considerat „normal”, dar în cazul tău, este posibil că această medie să nu fie de 28 de zile. Așadar, dacă ești informată și notezi toate detaliile importante într-un calendar menstrual, care îți monitorizează ciclul menstrual, te vei simți mult mai în control și vor exista mai puține riscuri să fii luată prin surprindere de următoarea ta menstruație.

Vei ști, cu ajutorul unui calendar menstrual, când sunt zilele în care ești fertilă - În perioada de câteva zile în care ești fertilă sau în zilele care preced ovulația ori în cele care urmează după ovulație, este posibilă obținerea unei sarcini. Așadar, dacă notezi în calendarul tău menstrual, lună de lună, pe o perioadă mai mare de timp, toate aceste detalii importante, vei ști, în baza zilelor în care îți vine menstruația, și când are loc ovulația.

Specialiștii spun că, în medie, această „fereastră” de timp în care o femeie este fertilă poate dura aproximativ 6 zile (5 zile care preced ovulația și 24 de ore după ce a avut loc ovulația). Reține că există calendare menstruale pe care le poți avea inclusiv pe telefonul mobil, pentru a nota în timp real aspectele importante ale ciclului tău menstrual, iar acestea îți pot calcula, cu aproximație, care este perioada fertilă în cazul tău.

Vei deveni mai conștientă și mai vigilentă în ceea ce privește starea ta de sănătate - Ciclul menstrual este un indicator indirect al stării tale generale de sănătate, iar menstruația este modul în care corpul tău îți spune că, la nivelul sistemului reproducător, lucrurile funcționează în mod normal. Atunci când, însă, o femeie are menstruație foarte neregulată ori menstruație abundentă (fluxul menstrual este foarte mare) ori atunci când ea observă că menstruația este absentă, acest gen de factori pot indica faptul că există o problemă de sănătate care nu a fost depistată încă.

Însă dacă ai un calendar menstrual „la zi”, prin care monitorizezi și în care îți notezi diverse detalii importante despre ciclul tău menstrual, vei putea în acest mod să îți aminteșți acele lucruri pe care ai putea fi tentată să le uiți atunci când discuți cu medicul tău ginecolog. Acesta este un argument important, care te va convinge de cât de necesar este un calendar menstrual.

Calendarul menstrual poate dezvălui multe lucruri despre libidou - Dacă monitorizezi ciclul menstrual prin intermediul unui calendar dedicat, vei putea afla informații importante despre organismul tău. De exemplu, dorința sexuală este influențată de anumiți hormoni, a căror producție scade ori crește în anumite zile ale ciclului menstrual.

În preajma ovulației, este posibil să observi că îți crește dorința sexuală, tocmai pentru că este vorba de acea „fereastră” de timp în care ești foarte fertilă. Așadar, calendarul menstrual este o modalitate prin care poți ști când vei avea libidou normal și când vei avea o dorință sexuală scăzută.

Cum să îți monitorizezi sau urmăreșți ciclul menstrual manual, în propriul calendar?

Tot ceea ce îți trebuie în acest scop este un calendar, pentru a-ți nota informațiile despre menstruație manual - fie un calendar de hârtie (mare, de birou sau de perete), fie un calendar pe care îl ai deja în telefonul mobil sau pe calculatorul de acasă.

Etapele de care să ții cont:
1. Notează prima zi a ultimei tale menstruații, ca fiind ziua 1.
2. Numără zilele care s-au scurs până când ți-a început următoarea menstruație.
3. După câteva luni în care ai marcat în calendar aceste zile, după ce ți-ai notat chiar detalii despre cum te-ai simțit în zilele în care ai avut menstruație (balonată, indispusă, etc.), vei putea mai apoi să îți dai seama de durata reală a unui ciclu menstrual în cazul tău și vei putea să îți calculezi, în consecință, chiar tu când va avea loc următoarea ta menstruație.

O altă modalitate simplă este să monitorizezi ori să îți notezi acele semne și simptome pe care le observi când ești la menstruație. Crampele, sensibilitatea sânilor, secrețiile vaginale care își schimbă culoarea sunt doar câteva exemple de simptome frecvente. Data viitoare, când observi că începi să ai astfel de simptome, ar trebui să știi că menstruația este pe cale să înceapă.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0