Pierderea dinților și atrofierea gingiei pot duce la transformări neplăcute în anatomia feței

Pierderea dinților și atrofierea gingiei pot duce la transformări neplăcute în anatomia feței: obraji scofilciti sau, la nivelul superior al maxilarului, o pseudo cădere a vârfului nasului. De aceea îngrijirea lor este esențială pentru păstrarea unui oval perfect al feței. 

Rolul important al dinților

Dinții sunt programați să trăiască și să ne servească în mod ideal atât de mult cât trăiește un individ. Cu toate acestea, mulți dintre noi constatăm cu tristețe cum dinții și măselele ne sunt “atacate” de carii încă de la vârste fragede.

Sănătatea dinților depinde și de cea a  gingiilor, care la rândul lor se pot inflama, ulcera și chiar necroza sub influența factorilor locali (lipsa igienei, a periajului dentar, fumatul) dar și a unor factori generali, cum ar fi la unele femei sarcina, folosirea unor contraceptive, abuzul de antibiotice de spectru larg, etc. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre patologia gingiilor și dintelui și tratamentele de ultima oră vorbesc în detaliu stomatologii. Însă aceștia, în consens cu medicii generaliști recomanda mai ales copiilor, părinților acestora și adulților tineri, măsuri generale care să-i  ajute să-și păstreze cât mai mult timp dinții sănătosi. 

Consumați alimente care întăresc dinții și gingiile. Acestea sunt: 

  •  legumele cu frunze verzi 
  •  alimente crocante:mere, morcovi, țelină, care ajută și la curățarea suprafeței dintelui și evitarea depunerilor(tartrului) , dar și la stimualrea circulației sângelui din gingie. 
  •  alimente dento-protectoare: arahide, nuci, ceai(bogat în fluoruri- care previn cariile) semințe de floarea soarelui, măslinele, murăturile cu mărar. 

Evitați alimente “generatoare de carii” sau spălați-va pe dinți după ce le consumați: 

  •  Grăsimi și prăjeli(cartofi prăjiți) și alimente lipicioase(dulciuri, stafide, fructe uscate în general) 
  •  alimente care produc acizi și afectează ph-ul salivei, având că rezultat erodarea smalțului dentar: băuturi răcoritoare acidulate, sucuri citrice, cola 
  •  vitamină C-deși extrem de utilă în prevenirea bolilor gingiei,  este de preferat să ne spălam pe dinți după suptul unei astfel de tablete sau să recurgem la alte variante care “se inghit”. 
  •  Renunțați chiar acum la fumat!!! 

Vizitați periodic stomatologul și efectuați detartraj: detartrajul face parte din conduită preventivă și se recomanda în mod ideal, de două ori pe an și chiar mai des la pacienții cu boală parodontala(la 3-4 luni). El se poate realiză în cabinete de stomatologie manual, cu apararate de ultrasunete sau cu un dispozitiv de detartraj sonic. 

În cazul hemoragiilor gingivale (mai ales în timpul sarcinii) nu renunțați la spălatul pe dinți, ci din contra, obligatoriu de două ori pe zi, dar se înlocuiește periuța obișnuită cu o perie cât mai  moale. Renunțarea la periaj poate agrava boală, pentru că inflamației i se  adaugă și placă bacteriană. La plafar, farmacii și chiar la supermarket există paște de dinți speciale parodontale sau “apa de gura”; în străinătate acestea sunt prelucrate special astfel încât să nu conțină methanol. Dacă nu va permiteți astfel de paște va  puteți clăti gură după fiecare masă și periaj cu soluții de bicarbonat de sodiu (o jumătate de linguriță la un pahar de apa caldă). 

Dintre terapiile specifice care pot fi efectuate (cu avizul medicului de familie !) în cure de cel puțin  o luna și repetate periodic, se număra : 

  •  vitamina A, 25 000 U.I. (nu se recomanda vârstnicilor); 
  •  niacina 50-100mg – care administrată zilnic poate preveni gangrena; 
  •  vitamină C – 1 până la  5g pe zi(limită digestive de tolerantă a fiecăruia); 
  •  vitamină D 40-600mg/( pentru stimularea producerii matricei osoase); 
  •  calciu și magneziu(1500 mg, respectiv 750 mg); 
  •  mangan15-30 mg, zinc(25-50 mg); 
  •  oligoelemente- siliciu 2mg, bor 2mg; 
  •  coenzimă Q10, 30-50 mg– cu rezulatte excelente în boală paradontala 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru afecțiuni acute se recoamandă clătirea gurii cu soluții cicatrizante pe care vi le puteți prepară adăugând în apa caldă cinci picături de ulei esențial de arbore de ceai, sau din tincturi homeopatice Hypericum și Calendula (câte 5 picături în jumătate de ceașcă de apa călduță). 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0