Osteita alveolară, cauza durerii după extracția molarilor de minte

După extracția unui molar de minte, durerea ar trebui să fie repede uitată.  Dar unele persoana dezvoltă o complicație dureroasă, cunoscută ca osteita alveolară.

Dacă rănii i se permite să se vindece, osteita alveolară poate fi evitată, spune dr. Michael Ellis, profesor asociat la Colegiul de Stomatologie A&M din Texas. Atunci când se extrage un dinte, se formează un cheag de sânge care umple spațiul liber timp de câteva zile. Acesta protejează alveola dentară pe măsură ce se vindecă, a mai spus Ellis. Dacă cheagul este spart prea repede, osul și nervul se pot usca, ca urmare a expunerii acestora, a explicat acesta.

„Cheagul de sânge are rolul de a proteja rana”, a declarat Ellis într-un comunicat de presă al Universității de Stomatologie A&M din Texas. „Dacă cheagul se sparge prea devreme, se expune osul și se dezvoltă osteita alveolară”. În caz de osteită alveolară, primul indiciu este durerea. „Osul expus este sensibil, această fiind sursă durerii, care poate fi ușoară sau pulsatilă și care poate fi resimțită chiar și în ureche” a precizat acesta. „Durerea poate persista de la câteva zile la o săptămână.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Osteita alveolară poate provoca un miros neplăcut sau lăsa un gust neplăcut în gură, a mai adăugat Ellis. Acesta a ținut să precizeze că nu trebuie confundată cu o infecție, care implică alte semnale de avertizare. „În caz de osteită alveolară, nu apar inflamații sau febră” a precizat Ellis. „Poate apărea și o infecție, dar nu are legătură cu osteita alveolară”.

După intervenția de extracție a molarilor de minte, pacienții trebuie să primească informații despre prevenirea apariției osteitei alveolare. Anumiți factori pot mări riscul apariției acestei afecțiuni, potrivit specialiștilor, inclusiv:

 • Fumatul. Țigările pot preveni sau încetini vindecarea și pot contamina locul plăgii. Actul de a fuma poate disloca fizic cheagul de sânge.
 • Contraceptive orale. Nivelurile ridicate de estrogen din anticoncepționale orale pot perturba procesele normale de vindecare și pot crește riscul de osteită alveolară.
 • Îngrijire necorespunzătoare la domiciliu. Nerespectarea regulilor de îngrijire la domiciliu și igiena orală deficitară pot crește riscul de osteită alveolară.
 • Infecția gingiilor. Infecțiile actuale sau anterioare din jurul dintelui extras cresc riscul de osteită alveolară. 
 • Consumul de băuturi carbogazoase sau calde.
 • Atingerea sau perturbarea alveolei dentare în timpul procesului de vindecare.
 • Folosirea paielor. 
 • Stresul, anumite afecțiuni medicale și unele medicamente pot contribui la spargerea prematură a cheagului.

Cum ameliorezi durerea provocată de extracția molarilor de minte

Dacă dezvoltați osteită alveolară, există modalități de gestionare a disconfortului, a declarat Ellis.

„Dacă doriți să curățați rana, clătiți cu apă sărată și pansati rana cu tifon” a sugerat acesta. „Tratarea rănii nu accelerează procesul de vindecare: Doar contribuie la reducerea disonfortului resimțit de pacient. Fie că o tratați sau nu, se va vindeca.”

Cu toate acestea, dacă apar sângerări necontrolate, expunere totală, durere sau febră după extracția molarului, trebuie să vă prezentați imediat la medicul stomatolog, a precizat Ellis.

Ce ar trebui să faci după extracția molarilor de minte

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O îngrijire adecvată la domiciliu după o extracție a dinților ajută la vindecarea și la prevenirea deteriorării plăgii. Iată ce ar trebuie să faci: 

 • Odihnește-te. După operație, încearcă să te odihnești pentru restul zilei. Urmați recomandările medicului stomatolog cu privire la momentul reluării activităților de zi cu zi și cât timp trebuie să eviți exercițiile fizice riguroase și sporturile care ar putea duce la deblocarea cheagului de sânge.
 • Ca să ameliorezi durerea, pune comprese reci în prima zi după extracție și comprese calde după aceea. Ia medicamente pentru durere conform prescripțiilor.
 • Bea multă apă după operație. Evită băuturile alcoolice, cafeinizate, carbogazoase sau fierbinți atâta timp cât vă recomandă dentistul. Nu bea apă cu un pai cel puțin o săptămână, deoarece acțiunea de supt poate disloca cheagul de sânge.
 • Consumă numai alimente moi, cum ar fi iaurt sau mere, mai ales în prima zi. 
 • Curățarea gurii. După operație, vă puteți clăti ușor gura și să vă spălați dinții, dar evitați locul extracției în primele 24 de ore. După primele 24 de ore, clătiți ușor gura cu sare și apă caldă de mai multe ori pe zi, timp de o săptămână după operație. Amestecați 1/2 linguriță de sare de masă în 250 ml de apă. 
 • Nu fuma! Este foarte important să nu fumezi cel puțin 48 de ore după operație, pentru că produsele de tutun, după o intervenție chirurgicală orală, pot întârzia vindecarea și crește riscul de complicații.

Sursă articol: New York Times

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0