Alveolita uscată postextracție dentară: ce este și cum se tratează

Alveolita uscată este denumirea obișnuită pentru osteita alveolară, care este inflamația în interiorul unui loc gol în care a fost un dinte. Această complicație dentară poate apărea în urma unei extracții.

După o extracție dentară, în locul în care a fost dintele (alveolă) se formează un cheag de sânge. Acest cheag de sânge protejează terminațiile nervoase din os și este o parte normală a procesului de vindecare. Cu toate acestea, în unele cazuri, acest cheag nu se formează normal sau este dislocat și, ca urmare, osul și nervii din locul respectiv devin expuși. Astfel apare alveolita uscată, care întârzie vindecarea și poate fi foarte dureroasă.

Conform unui articol științific din 2018, osteita alveolară apare în aproximativ 1–5% dintre toate cazurile de extracții dentare și în 38% dintre extracțiile care implică măselele de minte.

Îngrijirea de după extracția dentară

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important să urmezi instrucțiunile postextracție ale stomatologului cu privire la modul de îngrijire a locului din care a fost scos dintele, deoarece astfel ai șansa de a reduce riscul de complicații nedorite. Dacă mai ai întrebări sau îngrijorări, e bine să îi ceri medicului lămuriri suplimentare. Instrucțiunile specifice pot varia în funcție de fiecare stomatolog în parte, dar este posibil să includă următoarele:

 • Nu scuipa și nu bea cu paiul timp de 24 de ore după o extracție dentară.
 • Evită mestecarea alimentelor pe partea gurii unde a avut loc extracția, pentru a reduce riscul de dislocare a cheagului de sânge.
 • Nu fuma cel puțin 24 de ore, în mod ideal 48 de ore, după o extracție dentară.
 • Alege alimente mai degrabă moi decât dure sau crocante, deoarece acest lucru poate reduce riscul de a deteriora alveola și de a bloca alimentele în ea.
 • Evită să consumi băuturi carbogazoase sau calde, deoarece ambele pot contribui la deplasarea cheagului de sânge format pe locul extracției.

Cum se curăță gura după o extracție pentru a evita alveolita uscată

Conform experților în sănătate dentară, o persoană ar trebui să evite curățarea dinților care înconjoară locul de extracție în ziua respectivă. Cu toate acestea, ar trebui să perie și să curețe în mod obișnuit ceilalți dinți. A doua zi, pot fi curățați și dinții de lângă locul de extracție, de preferat cu o pastă de dinți organică, pe bază de argilă, sare de mare și uleiuri de mentă, lămâie, cimbru. De asemenea, gura trebuie clătită ușor cu apă sărată caldă după masă. Pentru a prepara lichidul de clătire, amestecă bine o jumătate de linguriță de sare în aproximativ 200 ml de apă călduță și clătește ușor cavitatea bucală. Dacă ai tensiune arterială mai mare decât normal, e bine să întrebi stomatologul dacă poți clăti gura cu apă sărată sau dacă trebuie să folosești doar apă calduță simplă.

Ce simptome are alveolita uscată

O persoană care a făcut o extracție dentară va simți disconfort, cum ar fi umflarea locului respectiv și durere. Cu toate acestea, dacă durerea se agravează sau se atenuează, dar se întoarce câteva zile mai târziu, acest lucru poate fi cauzat de alveolita uscată.
Alte simptome posibile includ:

 • Lipsa cheagului de sânge din alveolă 
 • O durere intensă sau pulsatilă în gingie sau în maxilar, care se aseamănă cu senzația din timpul durerilor de dinți severe
 • Un miros și un gust neplăcut care par să iasă de la locul extracției
 • O durere care radiază spre restul feței.

În plus, s-ar putea să existe un os expus la locul extracției.

Cum se tratează alveolita uscată

Opțiunile de tratament pentru alveolita uscată pot include:

 • irigarea locului de extracție pentru a elimina alimentele și resturile
 • așezarea unui pansament medicamentos peste alveolă pentru a proteja locul până se vindecă
 • ambalarea locului de extracție cu pastă de zinc-eugenol pentru a ajuta la reducerea durerii
 • administrarea unor medicamente care să ușureze durerea, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene - de exemplu, ibuprofen.

Când e cazul să mergi la stomatolog

Dacă ți se pare că te confrunți cu alveolita uscată, e indicat să îți contactezi medicul dentist. Acesta va stabili dacă e vorba într-adevăr de această afecțiune și îți va recomanda un tratament pentru atenuarea durerii și ceva care să facă vindecarea mai rapidă.

Dentistul se poate asigura, de asemenea, că durerea nu este cauzată de o infecție. O infecție poate duce la probleme mai grave și se poate răspândi în os, cauzând o umflare severă. Dacă e vorba de o infecție, va fi nevoie de un tratament cu antibiotice orale sau chiar intravenoase pentru a remedia problema.

Contactează neapărat medicul dentist dacă te confrunți cu febră, greaţă, vărsături, puroi apărut la locul extracției, durere severă continuă, sângerare persistentă, umflare continuă.

Cum se previne alveolita uscată

Dacă ai trecut printr-o extracție dentară, evită să faci orice lucru care ar putea perturba apariția și instalarea normală a cheagului de sânge. Conform recomandărilor autorităților dentare, ar trebui să fie evite următoarele:

Crearea aspirației: Fumatul și băutul lichidelor printr-un pai poate crea aspirație. Aceste activități ar putea slăbi cheagul de sânge și întârzia vindecarea.
Fumatul: Acest viciu întârzie vindecarea și crește, de asemenea, tensiunea arterială, ceea ce poate duce la o sângerare anormală.
Clătirea viguroasă a gurii: după extracție, ai grijă să nu-ți clătești gura prea puternic. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să-ți igienizezi cavitatea bucală, dar este important să faci acest lucru cu grijă, pentru a evita perturbarea cheagului de sânge.
Alcoolul: E indicat ca băuturile alcoolice sau apa de gură care conține alcool să fie evitate timp de cel puțin 24 de ore după extracție, pentru a reduce probabilitatea ca cheagul de sânge să fie dislocat. Alcoolul poate încuraja sângerarea suplimentară, situație care poate să întârzie vindecarea.
Activitatea fizică: După o extracție dentară, e important să-ți limitezi activitatea fizică intensă pentru primele 24 de ore, pentru a reduce sângerarea și pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sânge.

De asemenea, este important să anunți medicul dentist despre orice medicamente pe care le iei in prezent. Unele lucrări științifice au identificat, de exemplu, o legătură între anumite pilule anticoncepționale și apariția alveolitei uscate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Dry Socket
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0