Cum scapi de tartru si cum il previi?

Tartrul este o acumulare de placă și minerale din salivă care se întăresc pe dinți. Cum scapi de tartru și ce poți face pentru a preveni depunerile?

Ce este tartrul?

Tartrul dentar este un depozit de placă și minerale care arată ca o crustă și care poate fi îndepărtat doar de un medic stomatolog. Formarea tartrului poate face mai dificilă îndepărtarea plăcii noi și a bacteriilor. Tartrul poate acoperi exteriorul dinților și poate ajunge sub linia gingiei. Oamenii variază foarte mult în sensibilitatea lor la placă și tartru pe dinți; pentru mulți, aceste depozite se acumulează mai repede pe măsură ce înaintează în vârstă. 

Depunerile de tartru apar ca galbene sau maronii și pot deteriora sănătatea dentară. Tartrul și placa pot provoaca respirație urât mirositoare, din cauza acumulării de bacterii, pot distruge smalțul, stratul exterior dur al dinților (ceea ce poate duce la sensibilitatea dinților, la carii și chiar la pierderea dinților) și susțin apariția parodontozei.

Cum se poate opri formarea tartrului?

Placa se poate întări și poate deveni tartru în câteva ore, motiv pentru care este atât de important să periem dinții zilnic și să folosim ața dentară și apa de gură. Pentru a împiedica sau încetini formarea tartrului, dinții trebuie periați de două ori pe zi, dimineața și seara, cu o periuță de dinți care să nu zgârie. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alegerea de a folosi o periuță de dinți manuală sau una electrică este o chestiune de preferință personală, pentru că ambele îndepărtează eficient placa bacteriană dacă sunt utilizate corect și consecvent. Totuși, anumite studii sugerează o mai mare îndepărtare a plăcii cu o periuță de dinți electrică.

Periajul cu pastă de dinți va include nu numai dinții, ci și gingiile, limba și obrajii și se va face cu mișcări blânde și scurte. De două ori pe zi se vor folosi și ața dentară și apa de gură.

Contează pasta de dinți în prevenirea tartrului?

Un studiu din 2008 care a comparat eficacitatea unei paste de dinți pentru controlul tartrului cu o pastă de protecție împotriva cariilor a constatat că participanții care foloseau pasta de dinți pentru controlul tartrului aveau cu aproape 35% mai puțin tartru la sfârșitul studiului decât cei care foloseau pastă de dinți obișnuită cu fluor.

Deoarece bicarbonatul de sodiu este ușor abraziv, unele studii arată că pastele de dinți cu acest ingredient pot îndepărta mai bine placa decât pastele de dinți fără bicarbonat. Atenție, nu se vor curăța dinții cu bicarbonat ca atare zilnic ci, dacă se dorește, o dată pe săptămână. Pastele de dinți pe bază de cărbune nu s-au dovedit a fi eficiente în controlul tartrului, arată cercetările din Journal of the American Dental Association și nici nu s-au dovedit a fi sigure (pot deteriora smalțul).

Ce metode mai pot contribui la împiedicarea apariției tartrului?

Folosirea benzilor de albire

Un studiu din 2009 a constatat că persoanele care au folosit zilnic benzi de albire cu peroxid de hidrogen cu pirofosfat, timp de trei luni, au avut cu 29% mai puțin tartru decât persoanele care pur și simplu s-au spălat pe dinți.

Ceaiul

Unele dovezi sugerează că aportul de ceai verde poate reduce cantitatea de bacterii din gură. Dacă nu vrei să bei ceai, încearcă o apă de gură care conține extract de ceai.

Consumul de fructe și legume proaspete

Deoarece stimulează mestecatul viguros și, prin urmare, producția de salivă, aceste alimente pot ajuta la îndepărtarea unora dintre bacteriile din gură care produc placa. Același lucru este valabil și pentru guma de mestecat fără zahăr.

Irigatorul bucal

Acest dispozitiv portabil împinge apa în spațiile dintre dinți pentru a îndepărta bacteriile și resturile. Când este utilizat în mod regulat și corespunzător, poate fi mai eficient decât ața dentară în reducerea plăcii. Un studiu a constatat că participanții care au folosit o periuță de dinți manuală și un irigator bucal au avut o reducere cu 74% a plăcii bucale, comparativ cu 58% pentru cei care au folosit o periuță de dinți manuală și ață dentară.

Apa de gură

Potrivit Asociației Dentale Americane, apele de gură care conțin ingrediente care luptă împotriva bacteriilor, cum ar fi cetilpiridiniul, clorhexidina și anumite uleiuri esențiale pot ajuta la combaterea plăcii și a tartrului. Este important de reținut că apa de gură trebuie utilizate împreună cu periajul și cu folosirea aței dentare.

Cum scapi de tartru?

Curățările profesionale periodice la medicul stomatolog îndepărtează depunerile de tartru. Folosind un curățător dentar metalic (un dispozitiv care are un capăt ca un cârlig), medicul dentist va răzui tartrul. Detartrajul se face și cu un aparat cu ultrasunete și jet de apă, urmat de o procedură numită air flow (curăță în cele mai greu accesibile spații din cavitatea bucală) și periaj profesional, cu o substanță protectoare. Dacă ai o cantitate excesivă de tartru care a cauzat afecțiuni gingivale, stomatologul poate recomanda o curățare profundă care implică rindeluire radiculară.

Placa și tartrul sunt îndepărtate atât deasupra, cât și dedesubtul liniei gingiilor. Rădăcinile dinților sunt netezite pentru a ajuta la încurajarea reatașării gingiei pe dinte. În unele cazuri, un laser poate fi folosit pentru a neutraliza bacteriile ascunse profund în gingii.

Cât de des trebuie îndepărtat tartrul?

Frecvența vizitelor la stomatolog ar trebui să depindă de sănătatea orală a fiecărui pacient și de recomandarea medicului. Mulți stomatologi își sfătuiesc pacienții să facă o curățare dentară și un control la fiecare șase luni sau mai des, dacă pacienții au boli ale gingiilor sau sunteți expuși riscului de boli ale gingiilor (sunt fumători sau diabetici, de exemplu). De asemenea, au nevoie de curățări mai frecvente persoanele predispuse la formarea plăcii (și, prin urmare, a tartrului).

Printre pacienții care ar putea avea nevoie de detartraj mai des se numără cei cu xerostomie (gură uscată), adesea cauzată de medicamente sau de îmbătrânire. Deși saliva conține bacterii, este, în același timp, de ajutor, la îndepărtarea particulelor de alimente de pe dinți.

Alte categorii de pacienți care pot avea nevoie mai des de detartraj sunt cei cărora le lipsește dexteritatea fizică de a se spăla bine pe dinți și cei care au afecțiuni care îi împiedică să înțeleagă pe deplin sau să ducă la bun sfârșit o rutină de igienă dentară.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dental Care – Tartar on Teeth
https://www.dentalcare.com/en-us/patient-education/patient-materials/what-is-tartar
Healthline - How to Remove Plaque and Tartar
https://www.healthline.com/health/tartar-removal


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0