Echinacea, aliatul de pret al sistemului imunitar

Echinacea are nenumarate beneficii pentru sanatate, incepand de la capacitatea de a fortifica sistemul imunitar si pana la prevenirea cancerului, eliminara virusurilor, reducerea inflamatiei si tratarea afectiunilor dermatologice precum eczema si pzoriazisul.

Echinacea este, de fapt, o planta perena folosita de mii de ani in scopuri medicinale datorita proprietatilor sale vindecatoare. Exista 9 specii de echinacea, iar unele specii sunt folosite in mod deosebit pentru tratarea anumitor afectiuni.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Majoritatea substantelor care se regasesc in echinacea stimuleaza sistemul imunitar. Printre acestea se afla vitamina C, flavonoizii, uleiurile esentiale si inulina.

Beneficii echinacea

Intareste sistemul imunitar – impactul echinaceei asupra sistemului imunitar face din aceasta planta una atat de populara. Multe substante din echinacea afecteaza in mod direct procesele chimice de la nivelul sistemului imunitar. Studiile facute in ultimii ani au dovedit faptul ca echinacea consumata in mod regulat poate reduce sansele de a raci cu pana la 50%, iar daca raceala a fost deja instalata, aceasta planta reduce durata sa cu pana la 1,4 zile. De aceea, consumul de echinacea este recomandat in mod deosebit la schimabrile de sezon, atunci cand suntem mai predispusi racelilor.

Reduce inflamatia – substantele active din echinacea reduc inflamatia asociata cu durerea si iritatia. De aceea, echinacea este adesea folosita pentru tratarea durerilor articulare, dar si pentru tratarea arsurilor solare de la nivelul pielii.

Amelioreaza afectiunile dermatologice – echinacea are proprietati antivirale, antiinflamatoare si accelereaza totodata regenerarea pielii. De aceea, echinacea este eficienta in tratarea afectiunilor dermatologice precum eczemele si psoriazisul.

Previne infectiile – unele infectii, precum infectiile de la nivelul urechii sau ochilor, revin in mod insistent in ciuda tratamentelor folosite. Echinacea ajuta sistemul imunitar sa impiedice revenirea infectiilor.

Benefica pentru sanatatea orala – studiile facute in domeniu au dovedit ca exista o legatura intre consumul de echinacea si reducerea gingivitei si a altor infectii bacteriene de la nivelul cavitatii bucale.

Accelereaza vindecarea ranilor – echinacea nu numai ca stimuleaza sistemul imunitar, ajutand astfel organismul sa previna o serie de afectiuni, insa accelereaza si procesul de vindecare, in special atunci cand vine vorba despre leziunile de la nivelul pielii. Echinacea accelereaza regenerarea pielii si elimina totodata bacteriile.

 

 

Combate constipatia – stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa fac constipatia sa devina o problema din ce in ce mai des intalnita. Echinacea poate fi de ajutor in asemenea situatii, actionand precum un laxativ natural. O ceasca de ceai de echinacea consumata pe zi previne constipatia.

Imbunatateste sanatatea psihica – specia Echinacea angustifolia este specia recomandata in caz de tulburari psihice precum anxietate, depresie sau fobii sociale. Dozarea corecta a aportului de echinacea este extrem de importanta pentru eficienta acestui remediu. O doza mai mare de 20 mg de echinacea poate spulbera efectele benefice in caz de anxietate.

Amelioreaza problemele respiratorii – datorita efectelor sale asupra sistemului imunitar, dar si proprietatilor antiinflamatoare, echinacea poate fi folosita pentru a ameliora problemele aparatului respirator precum astmul, sinuzita acuta, raceala, gripa, tusea persistenta, TBC.

Contraindicatii echinacea

Echinacea nu are contraindicatii atata timp cat nu se consuma in cantitati foarte mari. Dozele mari de echinacea pot cauza ameteli si greata, in special in cazul persoanelor alergice. Echinacea nu este indicata nici in timpul episoadelor de alergii sezoniere.

Este important sa te consulti cu medicul tau inainte de a incepe sa folosesti echinacea pentru proprietatile sale vindecatoare, mai ales daca esti insarcinata sau alaptezi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0