Tratamentul aftelor si alte leziuni ale mucoasei bucale

Aftele sunt poate cea mai raspandita afectiune a mucoasei bucale. Ele pot interesa intre 20-50% din populatie, in functie de tipul acesteia, nivelul socio-economic sau profesional. Afectiunea este mai frecventa la sexul feminin, la tineri, si are tendinta sa scada cu varsta. 

tratamentul-aftelor-si-alte-leziuni-ale-mucoasei-bucale

De cele mai multe ori, simtomatologia relativ putin deranjanta si caracterul trecator al leziunilor minore face ca cea mai mare parte din pacienti sa nu se prezinte la doctor pentru tratament. Din contra, aftoza recidivanta, prin suferintele de lunga durata, necesita un tratament medical. In acelasi timp insa trebuie avut in vedere ca uneori aftele bucale pot reprezenta semnele unor afectiuni generale grave, cum sunt afectiunea Behcet, maladia crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica, fapt ce impune ca maladia aftoasa sa fie privita oricand cu seriozitate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aftele sunt ulceratii ale mucoasei orale cu etiologie incerta, o afectiune inflamatorie localizata a mucoasei bucale. Nu este de natura infectioasa, este o maladie multi-factoriala, ce are la baza un mecanism autoimun. Dimensiunile ulceratiilor sunt variabile, de la 2-3 mm la peste 10 mm diametru. 

Localizarea in ordinea frecventei este: mucoasa labiala, jugala, marginea si fata inferioara a limbii, fundul de sac vestibular, planseul bucal. Palatul moale si pilierii amigdalieni sunt sediile de predilectie, pentru aftele majore. Nu apar pe gingia fixa si nici pe rosul buzei. Nu prezinta adenopatie satelita, iar durata leziunii este de 1-2 saptamani, vindecarea facandu-se fara cicatrici.

 

 

Evolutia leziunii se face in pusee mai rare sau mai dese, separate de intervale de timp variabile: saptamani, luni, ani. In situatia in care aceste intervale sunt foarte scurte, iar eruptiile se succed aproape continuu, nu mai avem de-a face cu afte comune, ci cu aftoza bucala recidivanta. 

Forme clinice:

- afte minore = sunt cele mai frecvente si se caracterizeaza prin ulceratii rotund-ovalare, bine delimitate, de 4-8 mm diametru. Sunt dureroase, trec in 7-10 zile, fara cicatrici.

- aftele majore (maladia Sutton) = apar la tineri si intereseaza cam 10% din pacientii cu afte si au aspect atipic, crateriform, cu contur in general neregulat, cu margini reliefate din cauza edemului de vecinatate. Pot aparea in diferite zone ale cavitatii bucale, in general sunt unice, desi pot coexista chiar 2-3 leziuni. Sunt foarte dureroase si au o caracteristica importanta: dupa vindecare pot da nastere unei cicatrici retractile sau chiar mutilante (pierdere de substanta).

- aftele herpetiforme (sau afte miliare) = apar la 10% din pacientii cu afte. Se caracterizeaza prin eruptii de mici ulceratii de 1-3 mm diametru, grupate (de la 10 la 100 elemente), foarte dureroase, care dispar spontan dupa 1-2 saptamani. 

Pentru a nu se confunda aftele majore cu alte leziuni ale mucoasei bucale, asa cum ar fi ulceratiile neoplazice, ulceratiile luetice, ulceratiile tuberculoase, afte majore atipice de la pacienti cu imunodeficienta (HIV, leucoze acute, imunosupresie terapeutica), ulceratiile traumatice, trebuie facut un diagnostic diferential atent. De asemenea, aftele herpetiforme si aftoza acuta trebuie diferentiate de: eruptia herpetica primara, herpangina si eritemul polimorf. 

Tratament

Avand in vedere etiologia necunoscuta, aftele bucale nu beneficiaza de un tratament satisfacator. Se poate efectua un tratament nunai in cazul aftelor aparute in cadrul unor afectiuni generale (maladia Crohn, intoleranta la gluten, deficiente vitaminice, etc).  

La pacientii cu afte minore, aparute ocazional, este necesar doar un tratament simtomatic. Se recomanda evitarea alimentelor cunoscute ca generatoare de afte (branzeturi fermentate, ciocolata, alune, nuci etc). De asemenea, trebuie suprimate spinele iritative locale (lucrari protetice incorect adaptate, vechi sau fracturate) si focarele de infectie dentara.

In cazul aftelor severe protocolul terapeutic este unul mult mai complex bazat pe creme, geluri si unguente topice, bai de gura si solutii pentru clatit, tetraciclina (se foloseste in asociere cu un corticoid si un antifungic in ape de gura compuse). Pacientul clateste aproximativ 3-4 min de 3-4 ori pe zi. De asemenea sunt recomandate antisepticele, antiinflamatoarele, anestezicele locale si evitarea alimentelor, bauturilor sau substantelor producatoare de afte. Sunt situatii in care este necesara cauterizarea leziunilor aftoase.

Indiferent de tipul de afte aparut, pacientul trebuie sa aiba obligatoriu o igiena bucala riguroasa, nicidecum sa neglijeze igiena din cauza disconfortului dureros, si sa se prezinte la medic pentru un diagnostic de certitudine.  

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Carmen Trufas.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0