Cum calatorim cu copiii mici - ponturi utile
Cum calatorim cu copiii mici - ponturi utile
Cum calatorim cu copiii mici - ponturi utile
Ne bucurăm atunci când un copil apare în viața noastră de familie și încercam să petrecem cât mai mult timp împreună, în special în vacanțe. Nici gând să îl lăsăm pe cel mic acasă, chiar dacă ne sperie gândul crizelor de plâns, însoțit de țipete, lucruri aruncate și refuzuri fără motiv. Haideți să vedem ce ar trebui luat în calcul când mergem într-o călătorie cu copiii mici!
Vacanțele împreună cu copiii mici (sau simplele drumuri până la bunici, de exemplu) pot fi o adevărată încercare pentru orice părinte, însă asta nu înseamnă că nu puteți, ca părinți, să țineți lucrurile sub control cu ajutorul câtorva idei simple de aplicat în călătorie.
Sfaturi generale de călătorie cu copiii mici
Iată care sunt recomandările noastre pentru a ajunge cu bine și nervii întregi la destinație atunci când ai un copil mic - sau mai mulți:
Explicați-i ce se va întâmpla și implicați-l în pregătiri
După ce micuțul tău împlinește un an și jumătate, începe să înțeleagă conceptul de viitor și să aibă reprezentări. Asta înseamnă că poate înțelege dacă părinții îi explică faptul că urmează să se întâmple ceva, va deveni curios și va fi încurajat să își imagineze.
Povestește-i unde veți merge, folosind cuvinte ușoare, pe înțelesul lui. Folosește-te de jucării ca să îl faci curios legat de ce se va întâmpla în vacanță, ce veți face acolo, ce are voie și ce nu. Ideal este să începi această pregătire cam cu două săptămâni înainte de plecare, fiindcă astfel vei avea suficient timp să introduci în jocul vostru și câteva reguli, pe care să le poată memora.
Copiii mici adoră să fie implicați în activitățile adulților, așa că nu-l lăsa pe cel mic pe dinafară când e vorba de pregătiri: uitați-vă împreună la poze cu locuri unde veți merge, explică-i dacă este cald sau este răcoare și lasă-l să își aleagă singur câteva haine și jucării, precum și să și le așeze singur în geamantan. Toate aceste pregătiri îl vor ajuta pe copil să înțeleagă la ce se așteaptă și vor diminua stresul necunoscutului.
Multe jocuri și jucării îl vor ține ocupat
În limita spatiului disponibil din bagaje, înarmează-te cu diverse jocuri și jucării pe care le poți folosi în momentele de plictiseală. E important să le alternezi, atât în călătorie, cât și odată ajunși la destinație, mai ales dacă stați câteva zile sau mai mult, așa că nu te limita doar la 1‑2. Străduiește-te să alegi jucării diferite, cum ar fi un animal de pluș cu care poate să doarmă pe drum, o carte de povești, 1‑2 jucării care să îi pună mintea la contribuție etc.
Alege obiecte mici, care să nu ocupe foarte mult spațiu și ține minte principala regulă atunci când vine vorba despre jucării în vacanțe: niciodată nu este prea mult. Ține 2‑3 dintre ele și în geanta de mână, dacă mergeți cu avionul.
Haine de schimb, gustări și apă la îndemână mereu
Știm că mereu, fix când ți-e lumea mai dragă, pe copiii mici îi apucă foamea, setea, spun că le e prea cald sau prea frig, vor să meargă la toaletă sau le e somn. Multe dintre acestea sunt reacții la stres și oboseală, așa că nu te enerva și recurge la arsenalul părinților mereu bine pregătiți. Astfel, pentru călătorie, e bine să ții la îndemână un set de haine curate pentru copil sau măcar o bluză și un pulover, un set de șervețele umede, unul de șervețele uscate, o sticlă cu apă plată și un pachet de biscuiți fără zahăr sau altă variantă de gustare neperisabilă.
Atenție la boli cronice sau afecțiuni de moment și la dureri specifice!
În general, prima călătorie cu cel mic este momentul în care descoperi anumite sensibilități: rău de mișcare, temeri și plâns la decolare și aterizare, răceli de la aerul condiționat etc. Deși prima dată e posibil să nu fiți pregătiți pentru unele dintre aceste neplăceri, veți fi mai bine informați și veți știi că se pot întâmpla data viitoare când plecați în călătorie.
Discutați cu medicul pediatru despre aceste probleme și el vă va ajuta cu câteva soluții eficiente. În funcție de starea de sănătate a copilului, îi poate da calmante ușoare sau alte remedii. Durerea nu este deloc un mod plăcut de a începe o vacanță, mai ales fiindcă îi va crea celui mic o stare de indispoziție și iritare greu de ținut sub control.
Sfaturi de călătorie cu copiii mici în avion
Călătoria cu copiii mici în avion poate fi o provocare, dar cu o pregătire adecvată, poate deveni o experiență plăcută atât pentru ei, cât și pentru părinți.
Planificați inteligent
Dacă este posibil, optați pentru zboruri directe și nu foarte lungi pentru a evita escalele și timpul suplimentar petrecut în aeroporturi. Încercați să alegeți un zbor la o oră care coincide cu perioada de somn a copilului, pentru a crește șansele ca acesta să doarmă în timpul călătoriei.
Puneți cele necesare în bagajul de mână
Asigurați-vă că aveți suficiente scutece, dacă e cazul, și șervețele pentru durata zborului, plus câteva în plus pentru eventuale întârzieri, dar și haine de schimb pentru copil și pentru fiecare părinte, în caz de accidente cum ar fi vărsăturile. Pentru copiii mai mari, se pot lua gustări din avion, pentru cei mici se va veni cu biberoane. Jucării mici, cărți de colorat, tabletă cu desene animate sau jocuri și căști pentru copii sunt ideale pentru a-i menține ocupați. O jucărie nouă poate fi deosebit de atrăgătoare. O pătură mică sau un obiect cu care copilul este obișnuit, cum ar fi un animăluț de pluș, sunt de folos pentru a-i oferi un sentiment de confort.
Alegeți locurile potrivite
Când călătoriți cu copiii mici, dacă bugetul vă permite, rezervați locuri și pentru ei. În acest fel, și părinții, și copiii vor sta mai confortabil și nu vor exista probleme generate de înghesuială și căldură care îi pot deranja uneori pe copii. Dacă bugetul nu permite locuri separate, luați locuri spre culoar, ca să vă puteți mișca mai cu ușurință. În timpul decolării și aterizării, e indicat să îi ajutați pe cei mici să își regleze presiunea în urechi oferind copilului o suzetă, un biberon sau o băutură pe care să o bea. Copiilor mai mari li se poate explica faptul că e nevoie ca în aceste momente să țină gura deschisă pentru a nu avea dureri de urechi.
Fiți pregătiți pentru situații tensionate
Fii pregătit pentru turbulențe și aglomerație, păstrându-ți calmul și răbdarea. Copiii mici pot fi agitați într-o călătorie cu avionul, dar un comportament liniștit și relaxat din partea părinților îi va ajuta să se calmeze. Personalul de bord poate fi un mare aliat, deci le puteți cere ajutorul dacă e nevoie de ceva sau dacă întâmpinați dificultăți în timpul zborului. În ciuda pregătirilor, lucrurile nu merg întotdeauna conform planului, deci ca părinți știți deja că e important să improvizați și să vă adaptați la situații neașteptate.
Sfaturi de călătorie cu copiii mici în mașina voastră
O călătorie cu copiii mici în automobilul personal poate fi o experiență plăcută dacă ești bine pregătit, chiar dacă veți ajunge cu toții obosiți la destinație.
- E important să aveți un scaun auto potrivit pentru vârsta, greutatea și înălțimea copilului. Verificați dacă este instalat corect și respectați toate reglementările de siguranță.
- Planificați opriri la fiecare două ore pentru a-i oferi copilului ocazia să se întindă, să alerge și să își consume energia. Opririle frecvente sunt importante pentru a preveni plictiseala și pentru a asigura confortul copilului.
- Dacă este posibil, porniți în călătorie în timpul unei perioade de somn, astfel încât copilul să doarmă o parte din drum. Unii părinți preferă să călătorească dimineața devreme sau seara târziu, pentru a profita de somnul copilului. Și dacă nu se întâmplă așa, luați o pătură mică și o pernă pentru a-i oferi confort suplimentar celui mic.
- Luați cu voi jucării preferate, cărți de colorat, creioane sau cărți de povești și acela dintre voi care nu conduce le va oferi pe rând pentru a menține interesul copilului pe parcursul călătoriei. Schimbați activitățile la intervale regulate și implicați copilul în conversație pentru a preveni plictiseala. De asemenea, jocurile simple de tip „ghicește animalul”, „spune o poveste” sau „cine vede primul…” pot fi foarte distractive pe drum și îi pot menține pe copii ocupați.
- Pe lângă apa obligatorie, luați cu voi gustări ușor de mâncat, cum ar fi fructe feliate, batoane cu cereale și fructe uscate sau covrigei - nu dulciuri care pot provoca energie excesivă și nici mâncăruri care cresc riscul senzației de greață.
- Fiți pregătiți pentru opriri neplanificate sau întârzieri. Cu toate pregătirile, copiii mici pot deveni agitați fără un motiv clar și este mai bine să vă opriți și să luați o pauză de un sfert de oră decât să forțați continuarea călătoriei.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Child Mind Institute - 24 Tips for Traveling With Children
https://childmind.org/article/24-tips-for-traveling-with-children/
Parents - 16 Tips for Flying With Kids
https://www.parents.com/fun/vacation/traveling-with-kids/12-strategies-for-stress-free-air-travel-with-children/
Te-ar mai putea interesa și...