Ai copii mici? Ce sa faci atunci cand simti ca nu mai ai energie

După cum știu majoritatea părinților, îngrijirea unui copil și a numeroaselor sale nevoi poate fi epuizantă din punct de vedere fizic. Bebelușii mici au nevoie de îngrijire aproape constantă: trebuie hrăniți des, se trezesc de mai multe ori pe noapte și pot necesita ritualuri specifice pentru a-i determina să mănânce, să nu mai plângă sau să adoarmă.  

Preocuparea constantă  și lipsa de somn îi pot face pe părinți să se simtă dezamăgiți și slăbiți. Studiile au arătat că atunci când părinții sunt obosiți, acest lucru le poate afecta bunăstarea generală, precum și capacitatea lor de a răspunde copiilor lor cu sensibilitate și încredere. Părinții obosiți manifestă, de asemenea, mai multă frustrare și iritabilitate față de copiii lor, ceea ce înseamnă că este cu atât mai important să înveți cum să le faci față.

Cum stai cu fericirea?

Epuizarea fizică a părintelui este, desigur, strâns legată de epuizarea mentală: de fapt, este dificil să le despărțim pe cele două. Însuși actul de a avea grijă de un bebeluș sau de un copil poate fi extenuant la mai multe niveluri - emoțional, cognitiv și psihologic. 

Concentrarea atenției asupra jocurilor și activităților orientate spre copii poate fi obositoare, așa că deseori părinții pur și simplu se simt epuizați. Este ușor să te învinovățești pentru că nu te simți prezent mental 100% din timp, dar acestea sunt sentimente cu care majoritatea părinților se confruntă la un moment dat.

Părinții au un risc crescut de depresie

Din cauza muncii și epuizării care însoțesc calitatea de părinte, aceasta poate aduce o creștere a depresiei la fel de mult ca și o creștere a fericirii. O serie de studii au descoperit că oamenii nu numai că sunt mai puțin fericiți după ce au copii, în comparație cu nivelul lor înainte de copil; sunt mai puțin fericiți decât omologii lor fără copii.

Potrivit cercetătorilor, părinții sunt mai puțin fericiți decât adulții fără copii. Cele mai multe dintre studiile care raportează această constatare s-au bazat pe date din Statele Unite ale Americii, iar o analiză recentă a datelor din 22 de țări pune rezultatele americane în perspectivă1.Nicăieri diferența de fericire parentală nu este mai mare decât în Statele Unite ale Americii. Într-adevăr, părinții americani sunt mult mai puțin fericiți aici decât rudele lor anglofone din Anglia și Australia. În unele țări, în special în Norvegia și Ungaria, părinții sunt de fapt mai fericiți decât cei care nu sunt părinți.

În mod semnificativ, odată ce copiii pleacă de acasă, lucrurile par să se îmbunătățească. Același studiu a sugerat că nivelul de fericire al cuibărilor goale este comparabil cu cel al celor care nu au avut niciodată copii. 

Strategii pentru a face față oboselii

În ciuda tuturor dovezilor că a fi părinte poate fi greu pentru psihic, există o serie de strategii care îți pot face munca mai ușoară, ajutându-te să faci față oboselii și să te bucuri mai mult de această perioadă.

Găsește-ți o ocupație

Da, probabil că sună ciudat să îți găsești un job când tu abia faci față fără a avea un loc de muncă. Studiile făcute în domeniu au dovedit faptul că mamele care lucrează part-time sunt mai puțin deprimate, mai sănătoase și mai atente la nevoile copiilor, comparativ cu mamele care nu lucrează și stau cu copilul 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Așadar, găsește-ți un job part-time, care să te țină măcar pentru câteva ore departe de casă și de atribuțiile de mamă.

Cere ajutor 

Nu te sfii să ceri ajutorul soțului, mamei, rudelor apropiate, prietenilor sau chiar să angajezi o bonă. Nu trebuie să stai non-stop cu copilul pentru a fi o mamă bună, ba chiar ai nevoie de timp doar pentru tine. Fă tot posibilul să folosești acest timp pentru a face ceva pentru tine. Poți să faci mișcare, să ieși la cină cu soțul, să bei o cafea cu un prieten - orice îți ridică moralul.

Nu mai încerca să fii mereu un părinte perfect

Deși nu este o poveste nouă, mama modernă este supusă la foarte multă presiune pentru a „face totul”. Ca cultură, avem tendința să prețuim imaginea părintelui care depune fiecare gramaj din ei înșiși pentru a oferi o viață perfectă copiilor lor. Cu toate acestea, specialiștii spun că a fi un părinte „destul de bun”, care are grijă constant de copiii tăi, este cheia. Nu trebuie să fii o super-mamă fără cusur pentru a-ți crește bine copiii. De fapt, încercarea de a oferi întotdeauna copiilor tăi o experiență extraordinară cu orice preț poate duce la epuizare. Atingerea unui echilibru relativ între satisfacerea nevoilor familiei tale, precum și grija de tine poate duce la rezerve extinse pentru toți.

Încearcă noi abordări parentale

Cu toții avem un set unic de instrumente parentale pe care le-am dobândit pe parcurs. Unele au fost învățate de la părinții noștri, altele din resursele parentale, educație sau chiar media, în timp ce altele au fost pur intuitive.  Așadar, deși facem tot ce putem pentru copiii noștri, experimentarea unor noi abordări pentru gestionarea comportamentului te poate ajuta să descoperi ce va funcționa cel mai bine în situația ta. Există resurse online, cursuri pentru părinți și consilieri care te pot ajuta.  

În același timp, este important să înțelegem că schimbarea este un proces – anumite comportamente se pot schimba imediat, în timp ce altele vor necesita mai mult timp. Este frustrant și neputincios să nu știi cum să faci față provocărilor care apar odată cu creșterea copiilor și nu e nicio rușine să încerci să te pregătești mai bine. 

Nu uita să te distrezi 

Îngrijirea copiilor nu înseamnă numai pregătit mâncare, spălat haine și făcut temele cu cel mic. Joaca are un rol esențial în dezvoltarea copilului, dar și în menținerea stării tale psihice la nivel optim. Abate-te de la programul strict pe care îl ai și relaxează-te. Cu cât ești mai relaxat în postura de părinte, cu atât mai puțin copleșitoare va fi situația pentru tine.

Renunță la perfecționism 

Perfecționismul naște încordare, iar încordarea te epuizează. Nu caută perfecționismul, ci caută starea naturala. Lasă lucrurile să decurgă de la sine, în mod natural.

Când simți că nu poți poți, descarcă-te

Și tu ai dreptul să plângi în hohote așa cum o face copilul tău, însă nu atât de des. Atunci când simți că nu mai poți, că oboseala și grijile te sufocă, retrage-te într-un colț și descarcă-te prin plâns. Plânsul eliberează hormonii stresului și stimulează endorfinele așa că, după un plâns zdravăn, chiar te vei simți mai bine.

Nu te compara cu alți părinți 

Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să te compari cu alți părinți care ți se par mai buni. Totuși, gândește-te că niciodată nu știi ce se petrece într-o familie fără să faci parte din ea. Nu te chinui cu gânduri potrivit cărora nu ești un părinte suficient de bun întrucât greșești.

Ai grijă la ce mănânci și ce bei când ești obosit

Când ești epuizat sau epuizată până la punctul în care abia poți funcționa, s-ar putea să consumi alimente nesănătoase, precum o gogoașă sau o altă gustare cu zahăr. Aceste alimente pot oferi un impuls temporar. În schimb, consumă alimente bogate în nutrienți. Include în meniul zilnic proteine slabe, cereale integrale, fructe și legume. Pentru gustări, alege proteine slabe și carbohidrații bogați în fibre.

Fă mișcare

Există o legătură între exerciții fizice și eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt hormoni, pe care corpul îi produc ca răspuns la stres sau disconfort. Dar exercițiile fizice nu funcționează doar asupra endorfinelor. Activitatea fizică regulată  poate crește, de asemenea, nivelurile de dopamină și serotonină, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru a stimula hormonii fericirii.

Mai mult, activitatea fizică îți poate crește energia și poate ajuta la reducerea stresului și a depresiei. A face mișcare nu înseamnă că trebuie să mergi la sală în fiecare zi. Făcând o plimbare de zece minute în jurul blocului te poate ajuta să-ți limpezești mintea. În plus, plimbarea îți oferă impulsul de care ai nevoie pentru a te reseta.

Nu te simți vinovat/ă

Nu te simți vinovat sau vinovată că îți iei câteva minute pentru tine sau că îți iei timp pentru tine și partenerul tău. Faptul că te concentrezi pe propriile nevoi din când în când nu te face un părinte rău. De fapt, îngrijirea de sine te poate ajuta să fii un părinte mai bun.

Încearcă să gândești pozitiv

Când ești descurajată și obosită, este dificil să vezi partea bună a lucrurilor. În aceste momente de încercare, încearcă să-ți amintești unele dintre momentele în care copilul tău excelează sau înregistrează progrese. Recunoașterea micilor succese sunt piatra de temelie pentru a escalada munții. Nu uita de puterea recunoașterii!

Este inevitabil ca părinții să se confrunte cu stres în timpul procesului de creștere a copiilor, dar depinde de fiecare dintre noi să avem grijă de noi înșine, astfel încât să ne putem îngriji cel mai bine de familiile noastre.

Să devii părinte reprezintă o mare schimbare – mai mare decât anticipează mulți. Acest aspect, în sine, poate duce la sentimente negative, deoarece este atât de ușor să te simți pierdut și ineficient. Orice schimbare este greu de suportat pentru oameni, dar mai ales dificilă este una care implică responsabilitatea pentru o altă viață.  

Dacă te confrunți cu o stare generală proastă, ești mai tot timpul abătut și simți că nu mai vezi luminița de la capătul tunelului, consultă medicul. Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1  Studiul „Parenthood and Happiness: Effects of Work-Family Reconciliation Policies in 22 OECD Countries”, AJS. 2017 May 1, Jennifer Glass, Robin W. Simon, Matthew A Andersson
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5222535/
Academy of Nutrition and Dietetics - Eating to Boost Energy
https://www.eatright.org/food/nutrition/healthy-eating/eating-to-boost-energy#

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0