Secrețiile nazale ale copilului - ce indică, în funcție de cum arată

Secrețiile nazale ale copiilor reprezintă, deseori, cauza pentru care părintele îl duce pe cel mic la medicul pediatru. Cu toate că, de multe ori, secrețiile nazale sunt normale și nu există motive de îngrijorare, există și situații în care aceste secreții pot trăda afecțiuni mai grave.

Nasul este căptușit în interior de un țesut delicat numit „mucoasă” care produce așa numitul mucus (secreții lipicioase, alunecoase), pentru a proteja căile nazale. Dacă acest țesut este iritat, se umflă în partea superioară, provocând blocaj și mult mucus. Uneori copiii au secreții repetate sau permanente și scurgeri nazale verzi, care sunt condiții incomode pentru copil, cât și pentru părinte.

Secrețiile nazale sunt alcătuite din mucusul care e eliminat prin nas. Mucusul are rolul de a acumula bacteriile și germenii și de a-i elimina din organism, înainte ca aceștia să pătrundă în căile respiratorii, astfel încât să aibă acces la plămâni. Cu toate că sunt deranjante, secrețiile nazale sunt inofensive și trec de la sine în câteva zile. În unele situații însă, acestea pot fi cauzate de o afecțiune ce necesită îngrijiri medicale.

Cele mai frecvente cauze ale secrețiilor nazale la copii

Răceala sau gripa

În cele mai multe cazuri, secrețiile nazale ale copiilor sunt cauzate de răceală sau gripă. Acestea sunt boli ușoare, cu puține simptome, iar în general, copilul se simte și arată bine. De obicei, simptomele se îmbunătățesc de la sine, în termen de aproximativ o săptămână. În cazul acestor boli, secreția nazală este însoțită și de alte manifestări, febră ușoară, durere de cap, durere în gât, tuse, strănut, ochi care curg și oboseală.

Reacțiile alergice 

Și alergiile pot fi de vină pentru aceste secreții. Poate fi vorba despre o reacție la orice tip de alergen: inhalat, ingerat sau atins. Alergiile pot apărea după vârsta de doi ani și doar după ce copilul a avut perioade îndelungate expunere la alergeni. De asemenea, s-ar putea să apară în timpul unui anumit sezon sau după o anume expunere. Praful, polenul, părul de pisică sau mucegaiul sunt alergeni care se manifestă, în general, și prin secreții nazale abundente. Copilul poate avea, de asemenea, simptomele de ochi iritați, care curg și dau senzația de mâncărime, strănut, astm, mâncărimi ale nasului și cantitate mare de mucus clar.

Sinuzita 

Atunci când sinusurile sunt inflamate, căile nazale se îngustează și mucusul se formează. Mucusul are o textură groasă și poate cauza o senzație de sufocare. Copiii mici cu sinuzită pot avea anumite simptome precum: secreții nazale abundente, cu o textură limpede sau groasă, de culoare verde sau galben, timp de 10-14 zile, de asemenea, respirație urât mirositoare, tuse care se agravează în timpul nopții și ochi umflați. 
 
Cea mai contagioasă perioadă a virusului este cu două sau trei zile înainte ca persoana afectată să dezvolte simptome ale bolii, și continuă până la două sau trei zile după începerea simptomelor. Drept urmare, copiii infectați cu diverși viruși, răspândesc boala înainte de a începe să se simtă rău și să fie vizibile semne de boală.

De asemenea, congestia nazală poate fi cauzată și de:

  • Febra fânului;
  • Utilizarea unor spray-uri sau picături nazale procurate fără prescripție medicală, pe o durată mai mare de 3 zile (acest lucru poate agrava congestia nazală);
  • Polipi nazali - excrescențe asemănătoare sacului de țesut inflamat care căptușesc nasul sau sinusurile;
  • Rinita vasomotorie;
  • Obiecte mici inhalate în una dintre nări.

Ce indică secrețiile nazale, în funcție de culoare

Secreții nazale incolore – acestea apar fie din cauza alergiilor, fie din cauza unei răceli ușoare. Dacă mucusul e mai consistent, e vorba despre alergie, însă dacă e asemănător apei, e vorba despre o infecție virală.

Secreții nazale albe – atunci când culoarea mucusului devine albă, poate fi vorba despre debutul unei răceli, însă dacă mucusul alb persistă mai mult de două săptămâni și este asociat cu durerile de cap, e posibil să fie vorba despre sinuzită.

Secreții nazale galbene – culoarea galbenă apare din cauză că celulele albe din organism se luptă cu infecția. Dacă apare această secreție, este cazul să mergi cu copilul tău la medic.

Secreții nazale verzi – celulele albe se străduiesc, de asemenea, să lupte cu infecția și organismul copilului poate fi depășit în această luptă. Poate fi necesar un tratament cu antibiotice, așa că este necesar să mergi cu cel mic la medic.

Secreții nazale roz/ roșii – culoarea roz sau roșie a secrețiilor nazale trădează prezența sângelui în acestea. Căile nazale sunt iritate, iar cauza acestei iritații poate fi depistată de medic.

Secreții nazale maro – poluarea este responsabilă pentru colorarea în nuanțe de maro a mucusului, dar și fumatul pasiv poate fi vinovat.

Secreții nazale negre – acestea reprezintă un motiv serios de îngrijorare – poate fi vorba despre o infecție fungică gravă și este absolut necesar consultul medical de urgență.

 

Tratament secreții nazale pentru copii

Secrețiile nazale pot fi combătute printr-un tratament care se oferă în funcție de cauza secrețiilor. De pildă, secrețiile nazale cauzate de răceală sau gripă dispar odată ce răceala este vindecată. Pe de altă parte, secrețiile cauzate de reacțiile alergice dispar când copilul nu mai este expus la alergeni ori când ia un tratament pe bază de antihistaminice, care combate manifestările reacțiilor alergice.

Remedii naturiste

Pe lângă tratamentul oferit de medic pentru combaterea secrețiilor nazale prin tratarea cauzei acestora, există și o serie de remedii naturiste care pot ameliora starea copilului, reducând secrețiile nazale.

Hidratarea – e foarte important ca cel mic să se hidrateze, astfel încât să se subțieze mucusul și să facă secrețiile nazale mai ușor de suportat.
Soluții saline nazale – acestea elimină mucusul și eliberează căile nazale, astfel încât copilul să respire mai ușor.
Inhalații cu aburi – aburii au efect decongestionant, deblocând căile nazale și stimulând eliminarea secrețiilor.

Când este indicat să vizitezi un medic specialist, alături de micuțul tău

Este important, ca în cazul apariției uneia sau mai multor simptome de mai jos, să apelați la medicul specialist pentru un consult dedicat. Printre simptome se află:

  • Un nas înfundat cu inflamarea frunții, a ochilor, a părții laterale a nasului sau a obrazului, sau chiar și vedere încețoșată; 
  • Durere acută în gât sau pete albe sau galbene pe amigdale sau alte părți ale gâtului;
  • Secreție nazală cu un miros urât, pe o singură nară sau are o altă culoare decât alb sau galben;
  • Tuse care durează mai mult de 10 zile sau produce mucus galben-verzui sau gri;
  • Simptome care durează mai mult de 3 săptămâni;
  • Secreții nazale cu febră.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Stuffy or runny nose – children - https://medlineplus.gov/ency/article/003051.htm 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0