Utilizarea corectă a spray-ului nazal reduce inflamația sinusurilor

Spray-urile nazale sunt utile pentru igiena zilnică, mai ales pentru persoanele care suferă de infecții cronice ale sinusurilor.

Noi instrucțiuni de utilizare a spray-urilor nazale pot ajuta la livrarea unei cantități de medicament de cel puțin opt ori mai mare, care să reducă inflamația țesuturilor sinusale bolnave, potrivit profesorului de inginerie mecanică Saikat Basu, care a coordonat o echipă de cercetare la Universitatea de Stat din Dakota de Sud. 

Împreună cu echipa sa, profesorul Basu a folosit dinamica fluidelor pentru modelarea spray-urilor cu aerosoli, concepute pentru a ajuta pacienții cu probleme cronice de sinusuri, ca parte a unui proiect al Institutelor Naționale de Sănătate de la Universitatea din Carolina de Nord Chapel Hill Medical School.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spray-urile topice reprezintă prima linie de tratament pentru a reduce inflamația sinusurilor. Intervenția chirurgicală este folosită numai atunci când medicamentele nu mai funcționează, spun cercetătorii. Noul protocol poate ajuta mai mulți pacienți să obțină alinare fără a apela la aceste intervenții chirugicale ale sinusurilor, reducând astfel costurile de îngrijire a sănătății.

La nivel internațional, multe persoane au sinuzită cronică, iar numărul acestora pare să fie în continuă creștere. În plus, costul tratamentelor este foarte ridicat. În acest context, o folosire corectă a spray-urilor nazale poate fi mai eficientă în tratarea problemelor de sănătate nazală.

Reglarea unghiului de aplicare a spray-ului este importantă

Cercetătorii au descoperit într-un nou studiu¹ că duza de pulverizare ar trebui să fie introdusă în nară și ținută la un unghi de 35-45 de grade (adică mai mare decât recomandările actuale de pulverizare nazală), pentru o distribuire optimă a medicamentului. În acest mod, mediamentul va ajunge mai bine în zonele afectate. Din moment ce o cantitate mai mare de medicament ajunge în acele zone critice, efectul ar trebui să fie mai bun, sunt de părere cercetătorii.

Acest studiu demonstrează modul în care instrumentele inginerești de analiză pot revoluționa sistemul de sănătate, este de părere profesorul Basu, subliniind că aceste descoperiri sunt relevante și pentru vaccinurile intranazale care sunt dezvoltate pentru atenuarea pandemiei de COVID-19

Construirea și validarea unui model de spray

Pentru a stabili modul de introducere mai eficientă a spray-ului cu steroizi în cavitățile sinusale afectate, echipa de cercetare a utilizat scanări CT de la pacienții cu sinuzită cronică pentru a construi modele printate în 3D. Profesorul Basu a integrat apoi modelele 3D în software-ul ANSYS și a simulat transportul de medicamente și fluxul de aer inhalat.

Una dintre provocări a fost structura complexă a pasajelor nazale, potrivit autorilor studiului. Pentru a depăși această provocare, ei au împărțit pasajele nazale în 12 segmente. Apoi, au încorporat date privind dimensiunile picăturilor de aerosoli, care variau de la cinci la 25 de microni, precum și forța cu care este activată sticla de pulverizare în modelul de calcul.

Picăturile mai mici pătrund mai departe în spațiul aerian, afirmă profesorul Basu. Așadar, pentru a determina picăturile mai mari să își atingă ținta, trebuie ca sticla de pulverizare să fie orientată într-un unghi mai bun.

După discuții cu medicii, cercetătorii au ales un coridor îngust în sinusuri numit complexul osteomeatal ca locație optimă pentru depunerea medicamentului antiinflamator. Mucusul din camerele sinusului superior se scurge prin acest canal în zonele inferioare de sub obraji, a explicat profesorul Basu.

Pentru validarea experimentală a acestui model, cercetătorii au adăugat particule radioactive la spray pentru a urmări unde au fost depozitate picăturile în modelele nazale flexibile 3D. Pentru a reproduce unghiul de pulverizare și adâncimea de inserție în pasajele nazale, cercetătorii au folosit un dispozitiv de poziționare special conceput.

În plus, un dispozitiv a imitat fluxul de aer pe baza datelor legate de respirație. Fluxul de aer în sinusurile acestor pacienți care au avut nevoie de o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor este adesea compromis de boala lor, spun cercetătorii. Această testare experimentală riguroasă a confirmat acuratețea modelului predictiv al echipei de cercetare.

Următorul pas va fi recrutarea pacienților pentru studii clinice. Pentru a face acest lucru, cercetătorii solicită finanțări suplimentare NIH pentru a colabora cu școlile de medicină de la Duke University și Universitatea din Wisconsin.

Sinuzita cronică, tratată cu irigare nazală

Una dintre cele mai simple, mai ieftine și mai eficiente metode de prevenire și tratare a problemelor sinusurilor este irigarea nazală. Simptomele sinuzitei pot fi atenuate chiar și cu o soluție preparată acasă. Cel puțin o dată pe zi, se fac următorii pași:

  • Se amestecă ½ linguriță de sare neiodată și ½ linguriță de bicarbonat de sodiu în 2 căni de apă distilată sau în apă fiartă anterior.
  • Se umple o seringă cu soluția de apă sărată.
  • Persoana care folosește soluția se apleacă peste chiuveta din baie, introduce vârful seringii în interiorul unei nări și împinge apa din seringă. Apa va curge înapoi în nară (sau eventual nara opusă) și apoi în chiuvetă. 
  • Se repetă procedura pentru cealaltă nară. 
  • Seringa se clătește bine după utilizare cu apă distilată sau fiartă și răcită.

Ce tipuri de spray-uri nazale există

Există multe tipuri de spray-uri nazale, unele cu medicamente, care se recomandă prin prescripție medicală - de exemplu, cele pentru astm, iar altele care se pot cumpăra direct, fără rețetă - cum sunt  pentru atenuarea congestiei nazale. 

Spray-urile cu steroizi. Acestea sunt spray-uri nazale pe bază de medicamente (budesonidă, ciclesonidă, fluticasonă etc.), care scad inflamația și care trebuie folosite zilnic în caz de astm sau bronhopneumopatie obstructivă cronică. Aceste spray-uri sunt extrem de utile în controlul acestor afecțiuni, dacă sunt utilizate regulat, conform prescripției.
Spray-urile antihistaminice. Aceste spray-uri nazale care conțin azelastină sau olopatadină acționează prin blocarea histaminei și sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu alergiile. Uneori, pentru tratarea alergiilor se prescriu și spray-uri combinate, care conțin și steroizi, și antihistaminice.
Spray-uri anticolinergice. Aceste spray-uri sunt indicate pentru pacienții cu rinită alergică și non-alergică: funcționează prin blocarea acetilcolinei care scade secrețiile glandelor din pasajul nazal.
Spray-urile descongestionante. Aceste spray-uri sunt pe bază de apă de mare, se pot cumpăra fără rețetă și sunt indicate în caz de congestie nazală atât la copiii mici sau mai mari, cât și la adulți. Spray-urile cu apă de mare de la adâncime pot fi folosite cu succes în caz de răceală, dar și de alergie ușoară; fluidizează secrețiile nazale uscate și permit o respirație mai ușurată.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Numerical evaluation of spray position for improved nasal drug delivery
https://www.nature.com/articles/s41598-020-66716-0
1. Studiul „Numerical evaluation of spray position for improved nasal drug delivery”, apărut în Scientific Reports (2020). DOI: 10.1038/s41598-020-66716-0, autori: Saikat Basu et al.
Harvard Health Publishing - What to do about sinusitis
https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/what_to_do_about_sinusitis
The American Academy of Otolaryngic Allergy - Understanding the different types of nasal sprays
https://aaoallergy.org/allergy/you-want-me-to-spray-what-up-my-nose-%EF%BB%BF/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0