Cum tratezi singur raceala si gripa

Îți amintim din nou că principala recomandare, pentru orice boală pe care o suspectezi, este să vizitezi medicul. Cu toate astea, se poate ca boala să apară într-un moment când chiar nu ai cum să ajungi la medic. Sau poți să te confrunți cu o formă ușoară a răcelii, care poate fi combătută în doar câteva zile cu puțină grijă.

Indiferent de situația în care te regăsești, iată cum poți să tratezi răceala sau gripa singur, acasă.

Dormi suficient și evită efortul

Organismul tău va face tot posibilul să își îndeplinească sarcinile și va lupta împotriva virusului cu toate armele. Într-un fel, și simptomele pe care le ai semnifică o bătălie între boală și sistemul tău imunitar. Principalul ajutor pe care i-l poți oferi este timp de refacere. Dormi cât mai mult, stai într-un mediu călduros, nu îți obosi ochii cu televizorul și odihnește-te.

Bea multe lichide și ceaiuri

În timpul răcelii te vei deshidrata mai mult decât în mod normal, mai ales atunci când ai febră. Probabil ai observat că și la o febră moderată, tenul și buzele ți se usucă, transpiri mult și simți nevoia să urinezi mai des. Bea un pahar sau o cană cu apă sau ceai o dată la 1-2 ore.

Consumă alimente bogate în vitamina C și antioxidanți

Medicul îți poate recomanda suplimente cu vitamina C, însă ai la îndemână și alimentația, o sursă infinită de vitamine și minerale. Consumă lămâie, grepfrut, pătrunjel, kiwi, ardei, usturoi, ceai de ghimbir, ceai verde, miere și propolis.

Mănâncă ușor, puțin și des

Chiar dacă uneori nu vei avea prea multă poftă de mâncare, în special la debutul bolii, menține programul obișnuit cu 3 mese pe zi. Dacă simți totuși că este prea mult pentru tine, poți mânca mai puțin și mai des, de 4-5 ori pe zi. Prepară-ți supe din legume și carne de pui și ronțăie legume sau fructe proaspete.

Decongestionează-ți des nasul cu ser fiziologic sau soluții emoliente

Mai mult ca sigur vei avea nasul înfundat, iar faptul că nu poți să respiri este extrem de neplăcut. Chiar dacă nu vei reuși să îl decongestionezi în totalitate, folosește o dată pe oră ser fiziologic, apă de mare sau soluții emoliente, cum este uleiul de eucalipt. Cu fiecare decongestionare vei elimina mucus, iar sinusurile vor fi eliberate puțin câte puțin. Evită picăturile cu substanțe care provoacă dependență.

 

 

Fă pauză vocală

Dacă durerea în gât este severă, ești răgușită și tusea nu te lasă în pace nici atunci când dormi, o pauză vocală ar putea să ajute mai mult decât crezi. Îi va permite gâtului tău să se refacă. În plus, evită băuturile prea fierbinți, pentru că vor irita mucoasa, și evită să respiri pe gură.

Stai acasă cel puțin o zi

Dacă programul îți permite sau poți lucra și de acasă pentru 1-2 zile, o astfel de pauză va fi binemeritată. Îți va permite să te odihnești mai mult și, cel mai important, te va feri de factorii externi care pot agrava boala prin slăbirea și mai mult a sistemului imunitar: agomerația, alți viruși prezenți în aer, frigul, agitația și stresul, etc.

Ține febra sub control

Febra poate veni la pachet cu multe complicații, printre care frisoanele puternice, deshidratarea severă, delirul și chiar leșinul. Ține sub control febra cu antitermice și dacă termometrul arată peste 39°C mai mult de două zile la rând, adresează-te medicului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0