

Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sangerarile nazale, cunoscute si sub denumirea medicala de epistaxis, sunt cauzate de un vas de sange spart. In general, la copii, sangerarea apare in partea din fata a nasului, adica in apropierea narilor din cauza ca in aceasta zona sunt multe vase de sange foarte mici, care pot fi afectate foarte usor.
Cu toate ca parintii au tendinta de a intra in panica atunci cand observa o sangerare nazala la copii, de cele mai multe ori este vorba despre o problema minora.
Pe timp de iarna, copilul poate avea sangerari nazale mai dese din cauza ca aerul uscat din incaperi poate deshidrata interiorul nasului, favorizand ruperea vaselor de sange.
Cauze sangerari nazale la copii
Principalul vinovat al sangerarilor nazale la copii este aerul uscat. Asta pentru ca acesta deshidrateaza mucoasa nazala, determinand aparitia unei cruste la nivelul acesteia, care, atunci cand este indepartata, rupe vasele de sange declansand epistaxisul.
Raceala poate fi un alt factor declansator al sangerarilor nazale din cauza ca irita mucoasa nasului. Daca raceala apare in sezonul rece, riscul de sangerari nazale este si mai mare.
Alergiile, de asemenea, pot fi responsabile pentru sangerarile nazale, mai ales ca medicamentele administrate pentru tratarea acestora usuca si agreseaza membrana nazala.
Alte cauze ale sangerarilor nazale la copii pot fi:
- Accidentarile usoare
- Introducerea unor obiecte in nas
- Suflarea agresiva a nasului.
Risc crescut de sangerari nazale prezinta copiii care au obiceiul de a se scobi in nas, dar si cei alergici.
Cum se manifesta sangerarile nazale la copii
Sangerarea poate aparea pe o singura nara, dar si pe ambele nari. Daca este afectata mucoasa unei singure nari, in partea din fata a nasului, adica in apropierea narilor, atunci sangerarea e pe o singura nara. Pe de alta parte, daca sangerarea debuteaza in partea de sus a cavitatii nazale, sangele poate sa curga pe ambele nari.
Prim ajutor in caz de sangerari nazale la copii
In primul rand, e important sa iti mentii calmul, pentru a nu-i transmite starea de neliniste celui mic.
Apoi, roaga-ti copilul sa se ridice in picioare ori in sezut, pe un scaun. Nu se recomanda intinderea copilului pe pat, intrucat in aceasta postura sangele poate fi inghitit, declansand apoi varsaturi.
Pune-ti copilul sa respire pe gura, iar intre timp tine cu degetul apasata nara pe care curge sangele – sau ambele nari, daca e cazul. Dupa 5-10 minute, poti elibera nara pentru a verifica daca sangele s-a oprit.
Poti aplica apoi o compresa rece pe piramida nazala a celui mic. Daca sangerarea nu se opreste, repeta strangerea narii pentru inca 5-10 minute.
Pentru ca vasele de sange afectate sa aiba timp sa se refaca, e indicat ca cel mic sa nu isi sufle nasul sau sa isi bage degetele in nas pentru cel putin 2-3 zile.
Cand e cazul sa apelezi la medicul pediatru din cauza unei sangerari nazale
Daca nu poti opri sangerarea copilului, trebuie sa mergi de urgenta la medic. De asemenea, daca sangerarea revine o data la cateva zile, e indicat sa mergi la medic pentru a afla cauza concreta a acestei sangerari.
In cazul in care copilul lesina sau intampina dificultati la respiratie, se recomanda vizita la medic de urgenta.
Daca cel mic are sangerari nazale pentru ca si-a bagat un obiect in nas si nu il mai poate scoate, mergi la medic de urgenta.
Cum poti sa previi sangerarile nazale la copii
Avand in vedere ca majoritatea sangerarilor nazale apar la copii din cauza aerului uscat, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a preveni asemenea incidente:
- Foloseste un umidificator in camera copilului, mai ales pe timpul iernii, pentru a preveni uscarea excesiva a aerului.
- Foloseste apa salina pentru a curata interiorul nasului copilului atunci cand acesta este racit.
- Pune-i celui mic fular la gura in zilele geroase de iarna, pentru a preveni deshidratarea mucoasei nazale.
- Taie unghiile copilului, astfel incat sa reduci riscul ca acesta sa se zgarie daca isi baga degetele in nas.
Sursa foto: Shutterstock