Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sangerarile nazale la copii: care sunt cauzele si cum pot fi oprite
Sângerările nazale, cunoscute și sub denumirea medicală de epistaxis, sunt cauzate de un vas de sânge spart. În general, când vorbim de sângerări nazale la copii, acestea apar în partea din față a nasului, adică în apropierea nărilor, din cauză că în această zonă sunt multe vase de sânge foarte mici, care pot fi afectate foarte ușor.
Cu toate că părinții au tendința de a intra în panică atunci când observă o sângerare nazală la copii, de cele mai multe ori este vorba despre o problemă minoră. Pe timp de iarnă, copilul poate avea sângerări nazale mai dese din cauză că aerul uscat din încăperi poate deshidrata interiorul nasului, favorizând ruperea vaselor de sânge. Epistaxisul este frecvent în copilărie și este raportat a fi recurent la aproape 1 din 10 copii, arată cercetări recente.
Cauze sângerări nazale la copii
Aerul uscat
Principalul vinovat pentru epistaxis la copii este aerul uscat. Aerul care nu este suficient de umed deshidratează mucoasa nazală, determinând apariția unei cruste la nivelul acesteia, care, atunci când este îndepărtată, rupe vasele de sânge, declanșând sângerări nazale.
Răceala obișnuită
Răceala poate fi un alt factor declanșator al sangerărilor nazale din cauză că irită mucoasa nasului. Dacă răceala apare în sezonul rece, riscul de sângerări nazale la copii este și mai mare.
Alergiile
Alergiile sau sinuzitele, de asemenea, pot fi responsabile pentru epistaxis, deoarece provoacă inflamație și congestie nazală, ceea ce poate crește riscul de sângerări nazale. În plus, medicamentele administrate pentru tratarea alergiilor usucă și agresează membrana nazală.
Anomaliile structurale
Unii copii pot avea anomalii structurale ale vaselor de sânge din nas, cum ar fi vase de sânge fragile sau dilatate, care pot fi mai predispuse la sângerare.
Deficitul factorilor de coagulare
Unele afecțiuni medicale pot cauza un deficit al factorilor de coagulare, care sunt responsabili pentru coagularea normală a sângelui. Acest deficit poate duce la sângerări nazale frecvente sau prelungite.
Accidentările ușoare la joacă
Copiii pot experimenta sângerări nazale ca rezultat al traumatismelor sau leziunilor la nivelul nasului sau al feței, de exemplu dacă se joacă fără să fie atenți cu mingea. Aceste sângerări pot fi rezultatul unei căzături sau al unui impact.
Introducerea unor obiecte în nas
Copiii mici tind să își introducă în gură și în nas diverse obiecte dacă nu sunt supravegheați, deci mulți se pot pomeni cu sângerări nazale dacă își introduc un obiect și îl apasă în nas.
Suflarea agresivă a nasului
Uneori, când copilul își suflă nasul mai tare, poate porni o sângerare nazală.
Risc crescut de sângerări nazale prezintă copiii care au obiceiul de a se scobi în nas, dar și cei alergici.
Cum se manifestă aceste sângerări nazale la copii?
Sângerarea poate apărea pe o singură nară, dar și pe ambele nări. Pe de o parte, dacă este afectată mucoasa unei singure nări, în partea din față a nasului, adică în apropierea nărilor, atunci sângerarea e pe o singură nară. Pe de altă parte, dacă sângerarea debutează în partea de sus a cavității nazale, sângele poate să curgă pe ambele nări.
Primul ajutor în caz de sângerări nazale la copii
În primul rând, e important să îți menții calmul, pentru a nu-i transmite starea de neliniște celui mic. Apoi, roagă-ți copilul să se ridice în picioare ori în șezut, pe un scaun. Nu se recomandă întinderea copilului pe pat, întrucât în această postură sângele poate fi înghițit, declanșând apoi vărsături.
Cere-i copilului să respire pe gură, iar între timp ține cu degetul apăsată nara pe care curge sângele – sau ambele nări, dacă e cazul. După 5-10 minute, poți elibera nara pentru a verifica dacă sângele s-a oprit. Poți aplica apoi o compresă rece pe piramida nazală a celui mic. Dacă sângerarea nu se oprește, repetă strângerea nării pentru încă 5-10 minute.
Pentru ca vasele de sânge afectate să aibă timp să se refacă, e indicat că cel mic să nu își sufle nasul sau să își bage degetele în nas pentru cel puțin 2-3 zile.
Când e cazul să apelezi la medicul pediatru din cauza unei sângerări nazale?
Dacă nu poți opri sângerarea copilului, trebuie să mergi de urgență la medic. De asemenea, dacă sângerarea revine o dată la câteva zile, e indicat să mergi la medic pentru a afla cauza concretă a acestei sângerări. În cazul în care copilul leșină sau întâmpină dificultăți la respirație, se recomandă să-l duci la urgență. Dacă cel mic are sângerări nazale pentru că și-a băgat un obiect în nas și nu îl mai poate scoate, mergi la medic de urgență.
În majoritatea cazurilor, când e vorba de epistaxis la copii, acesta nu este un semn al unei afecțiuni grave și poate fi tratată acasă. Cu toate acestea, în unele situații, sângerarea poate fi asociată cu anumite probleme medicale subiacente sau poate indica o problemă mai gravă. Este important să fii atent la următoarele semne care pot sugera o afecțiune mai serioasă și să duci copilul la medic dacă apar:
Sângerare persistentă sau severă
Dacă sângerarea nazală este dificil de controlat și durează mai mult de 20 de minute sau în cazul în care copilul pierde o cantitate semnificativă de sânge, este recomandat să îl duci la medic.
Sângerări nazale frecvente
Când copilul are sângerări nazale frecvente și repetate, chiar și după aplicarea măsurilor de prim ajutor, ar trebui să fie evaluat de către medic pentru a se afla cauza subiacentă.
Sângerare asociată cu leziuni sau traumatisme
Dacă sângerarea nazală apare după o cădere, un impact sau o leziune la nivelul feței sau al nasului, este important să îl duci la medic pentru evaluare și investigații suplimentare.
Alte simptome asociate
Dacă sângerarea nazală este însoțită de alte simptome preocupante, cum ar fi dificultăți de respirație, slăbiciune, paloare, tuse persistentă, febră sau simptome sistemice, este recomandat să cauți asistență medicală imediată.
Aceste semne și simptome nu indică în mod necesar prezența unei afecțiuni grave, dar este important să duci copilul la medic pentru a obține o evaluare adecvată și pentru a exclude orice afecțiuni subiacente sau complicații potențiale.
Majoritatea cazurilor de epistaxis la copii sunt benigne și se vor rezolva cu tehnici de hidratare a mucoasei nazale, spun oamenii de știință. Intervențiile noi, inclusiv propranololul, terapia cu laser cu titanil fosfat de potasiu, cauterizarea nazală bilaterală și ablația cu microunde s-au dovedit a fi promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea și siguranța lor pe termen lung. Tulburările hematologice trebuie luate în considerare în rândul copiilor cu epistaxis recurent, iar chestionarele standardizate de sângerare care obțin indicii istorice, cum ar fi frecvența, durata, locul de sângerare și corelația sezonieră sunt valoroase pentru identificarea acestor cazuri.
Cum poți să previi sângerările nazale la copii?
Având în vedere că majoritatea sângerărilor nazale apar la copii din cauza aerului uscat, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni asemenea incidente:
- Folosește un umidificator în camera copilului, mai ales pe timpul iernii, pentru a preveni uscarea excesivă a aerului.
- Folosește apa salină pentru a curăța interiorul nasului copilului atunci când acesta este răcit.
- Pune-i celui mic fular la gură în zilele geroase de iarnă, pentru a preveni deshidratarea mucoasei nazale.
- Taie scurt și rotunjit unghiile copilului, astfel încât să reduci riscul ca acesta să se zgârie dacă își bagă degetele în nas.
Ce alte probleme de sănătate se întâlnesc în mod frecvent la copii?
Copiii se confruntă mai des cu probleme de sănătate precum:
Răceli și infecții respiratorii
Copiii sunt adesea expuși la virusuri și bacterii care cauzează răceli, tuse, nas înfundat, durere în gât și infecții respiratorii. Aceste infecții sunt frecvente, în special în sezonul rece, dar nu numai, mai ales având în vedere că micuții stau mult în colectivitate, unde se transmit foarte ușor agenții patogeni.
Infecții ale urechii
Infecțiile urechii, cunoscute și sub denumirea de otite, sunt comune la copii, mai ales la cei mai mici. Acestea pot fi cauzate de infecții virale sau bacteriene și pot provoca durere în ureche, febră și probleme de auz temporare. Este important să duci copilul la medic dacă se ține de ureche sau se plânge de dureri în acea zonă.
Infecții ale tractului urinar
Infecțiile tractului urinar sunt alte probleme care pot apărea des la copii și pot provoca simptome precum durere sau arsură la urinare, urinare frecventă și nevoia urgentă de a urina. Copilul afectat trebuie dus la medic pentru a i se recomanda tratamentul potrivit.
Dermatita de scutec
Această afecțiune apare la sugari și se caracterizează prin erupție cutanată și iritație în zona acoperită de scutec.
Conjunctivita
Conjunctivita este o inflamație a membranei conjunctive care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapelor și se transmite ușor prin atingerea ochilor cu mâna pe care s-au luat particule virale de la o altă persoană infectată. Poate fi cauzată de infecții bacteriene sau virale, alergii sau iritanți și provoacă roșeață, mâncărime, secreții oculare și sensibilitate la lumină.
Dermatita atopică
Aceasta este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin piele uscată, iritată și mâncărime. Este o problemă frecventă la copiii cu predispoziție la alergii.
Probleme gastrointestinale
Tulburări comune precum constipația, diareea, greața și vărsăturile pot apărea la copii și pot fi cauzate de diverse motive, inclusiv infecții, intoleranțe alimentare sau dezechilibre în dieta și rutina zilnică.
Dureri de cap
De asemenea, copiii se pot confrunta cu dureri de cap provocate de oboseală, deshidratare, stresul de la școală, infecții sau alte cauze. În cazul în care copilul se plânge în mod repetat de dureri de cap, e necesar să fie dus la un consult pediatric.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nosebleed (Epistaxis) in Children - What is a nosebleed in children?
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/nosebleeds
NCBI - Recurrent epistaxis in children
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8202740/
Studiul „Recurrent epistaxis in children”, apărut în Can Fam Physician. 2021 Jun; 67(6): 427–429. doi: 10.46747/cfp.6706427, autori: Tyler Yan, Ran D. Goldman
Te-ar mai putea interesa și...