Femeile cu menstruatie precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare si de AVC

Studiile arata ca femeile care au avut menstruatie precoce (la o varsta frageda, adica in jur de 12 ani), au risc mai mare de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral (AVC).

Cercetatorii de la University of Western Australia au condus un studiu care a descoperit ca femeile tinere, care au inceput sa aiba foarte devreme menstruatie si care de cele mai multe ori au un indice de masa corporala (IMC) mai mare sunt, de fapt, mai predispuse la a avea probleme cardiovasculare mai tarziu, in timpul vietii, cum ar fi o boala de inima, un atac cerebral si diabet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Peste 800 de femei tinere din cadrul unui studiu australian de cohorta - intitulat Western Australian Pregnancy Cohort (Raine) Study - au facut parte din cercetarea publicata in revista PLOS ONE. Studiul acesta este unul dintre cele mai mari din lume si a urmat un grup de femei adulte tinere, pe tot parcursul vietii.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in randul femeilor din tarile dezvoltate si s-a sugerat ca originea acestor boli incepe chiar de la o varsta frageda, iar acest lucru a stat la baza cercetarii din Australia.

Autorul principal al studiului, dr. Chi Le-Ha, a declarat ca a fost evident in urma cercetarii ca debutul precoce al menstruatiei in cazul multor femei tinere si un IMC (indice de masa corporala) mare a avut drept rezultat faptul ca multe dintre participante aveau simptome care ar putea duce la viitoare probleme metabolice.

"Participantele studiate aveau varstele cuprinse intre 17 si 20 de ani, iar noi am colectat datele de la ele incepand de la varsta de 8 ani si pana in prezent. Varsta medie la care participantele acestui studiu au inceput sa aiba menstruatie a fost 12,7 ani si am descoperit ca, pentru fiecare an in care o participanta a avut prima menstruatie mai tarziu decat alte femei, a existat o reducere de 0,75 kg/m2 in indicele de masa corporala.", a spus dr. Le-Ha.

Autorul principal al studiului a mai spus ca ar fi interesant ca oamenii de stiinta sa exploreze daca exista sau nu o corelatie intre femeile tinere care sunt supraponderale si au menstruatie precoce si modul in care aceasta menstruatie la varste fragede contribuie la un risc cardiovascular crescut.

Mentinerea greutatii optime este importanta

Profesorul Roger Hart, de la departamentul de obstetrica si ginecologie din cadrul University of Western Australia, a spus ca cercetarea colegilor sai a demonstrat cat de important este ca femeile tinere sa isi mentina o greutate normala, considerata sanatoasa, in primii ani ai vietii, pentru a se proteja de un posibil risc cardiovascular in viitor.

Ce trebuie sa retinem din acest studiu, potrivit profesorului Roger Hart, este importanta acordata sanatatii femeilor, inca de la o varsta frageda. Fetele care au menstruatie la o varsta frageda, spune el, ar trebui sa ceara sfatul unui medic si ar trebui ca parintii sa le duca in mod regulat la medic, pentru a se asigura ca fac suficienta miscare si ca au o dieta sanatoasa si echilibrata.

"Debutul menstruatiei la o varsta frageda nu ar trebui perceput, ca atare, ca o cauza a unei boli cardiovasculare ce debuteaza mai tarziu, la varsta adulta, ci este mai degraba o reflectare a faptului ca exista niveluri mai mari de grasime corporala in copilarie, care duc la debutul menstruatiilor la varste mici si, in consecinta, acest aspect ar trebui vazut ca un potential semnal de alarma, pentru a aduce in discutie sanatatea femeii pe termen lung", a declarat profesorul Roger Hart.

El a mai subliniat ca se stie foarte bine ca pubertatea la fete are loc la o varsta din ce in ce mai frageda decat in trecut, "poate din cauza influentelor stilului de viata sau factorilor din mediul inconjurator, iar debutul precoce al pubertatii este strans legat de o paleta larga de boli cronice, care apar mai tarziu, la varsta adulta".

Un alt studiu, din 2018, a aratat rezultate similare: faptul ca fetitele care au menstruatie la o varsta frageda, inainte de 12 ani, este legat de un risc crescut de boli de inima si de accident vascular cerebral la varsta adulta. Asta sugera o analiza a informatiilor obtinute din studiul UK Biobank, publicat in jurnalul "Heart".

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The University of Western Australia - http://www.news.uwa.edu.au/2019010911186/research/women-who-start-periods-early-are-greater-risk-cardiovascular-problems

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0