De ce apare laringita la copii, cum se trateaza si ce remedii naturiste sunt eficiente

Laringita este o afecțiune des întâlnită în rândul copiilor, însă, din fericire, de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol. Cum se tratează laringita la copii și ce remedii naturale pot fi de ajutor?

Laringita este inflamația temporară a laringelui, care apare fie pe fondul abuzului vocal (copilul țipă, cântă sau plânge intens), fie din cauza unei iritații sau a unei infecții. În faza ușoară, laringita provoacă disfonie, adică răgușeală, însă în stadiu mai avansat, aceasta poate duce chiar și la pierderea temporară a vocii. De cele mai multe ori, laringita se instalează rapid și durează până la 2 săptămâni să se vindece.

Cauze laringită la copii

Mai multe situații pot provoca laringită la copii:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Abuzul vocal

Copilul plânge foarte tare, țipă sau cântă și astfel irită laringele, provocând inflamație la nivelul acestuia. Corzile vocale sunt afectate, așa că vocea devine răgușită sau se pierde temporar. Repausul vocal, medicamentele antiinflamatoare și remediile naturiste precum ceaiul cu miere sunt, de regulă, suficiente pentru tratarea laringitei.

Iritația laringelui

Expunerea la substanțe iritante, precum și tusea cronică pot irita laringele, cauzând astfel laringita.

O infecție virală sau bacteriană

Anumite virusuri și bacterii pot provoca, de asemenea, laringită. Dintre infecțiile virale, cea care cauzează de cele mai multe ori laringita este răceala. La capitolul infecții bacteriene, difteria este cea care poate cauza laringită, însă, din fericire, nu este o afecțiune atât de frecventă.

Aciditate crescută la stomac

În unele cazuri rare, laringita poate fi cauzată de aciditatea crescută la stomac a copilului. Deși nu e ceva frecvent, există și această posibilitate.

Simptome laringită la copii

Laringita la copii se manifestă la fel ca la adulți prin:

  • Răgușeală
  • Pierderea temporară a vocii
  • Senzație de gât iritat
  • Durere în gât
  • Tuse seacă
  • Uscăciune la nivelul gâtului.

Întrucât cel mic nu reușește de cele mai multe ori să explice ce simptome are, părintele trebuie să fie atent la comportamentul acestuia. De pildă, dacă cel mic este răgușit și refuză să mănânce ori să consume lichide, e posibil să aibă și gâtul iritat și să sufere de laringită.

Când e cazul să duci copilul la medic?

Pe de o parte, laringita acută poate fi tratată, de regulă, acasă. Însă dacă simptomele afecțiunii nu dispar în câteva zile, e necesar să mergi cu cel mic la pediatru. Pe de altă parte, e nevoie să apelezi direct la ajutor medical de urgență dacă apar următoarele simptome asociate:

  • Probleme de respirație
  • Febră

Recomandările Experților DOC
  • Copilul acuză dureri severe
  • Probleme la înghițire
  • Apare un sunet atipic în timpul respirației.
  • Complicații laringită la copii

Dacă laringita e cauzată de abuzul vocal, nu există risc de complicații. Însă, dacă este vorba despre laringită infecțioasă, infecția se poate răspândi către alte zone ale tractului respirator, iar din această cauză este important ca laringita să fie tratată cum se cuvine.

Tratament laringită la copii

Tratamentul laringitei la copii, prescris de medic, diferă în funcție de cauza acestei afecțiuni. Dacă laringita e cauzată de o infecție virală, medicul va recomanda repaus vocal, dar și hidratare cu apă, ceaiuri și supe.

Dacă, însă, laringita e provocată de abuzul vocal, singura metodă prin care aceasta poate fi tratată este repausul vocal și evitarea abuzului pe viitor.

Copiii care suferă de laringită pe fondul acidității crescute de la stomac vor fi tratați cu medicamente antiacide, precum și printr-un regim alimentar de reducere a sucurilor gastrice. Alimentele care cresc aciditatea și care ar trebui evitate în acest caz sunt roșiile, portocalele, rodiile, strugurii, brânza, mezelurile, băuturile carbogazoase.

Foarte important, copilul cu laringită nu trebuie ținut în fum de țigară! În general, nu doar în caz de laringită, dacă există fumători în familie, nu ar trebui ca aceștia să fumeze în prezența copiilor, deoarece le cresc riscul celor mici de a face astm, infecții respiratorii, infecții ale urechii și de a răci mai des.

Remedii naturiste laringită copii

Tratamentul laringitei se face și cu remedii naturale, pe lângă ceea ce recomandă medicul. În primul rând, dacă cel mic suferă de laringită, este foarte important să îl convingi să facă repaus vocal. În acest sens, poți inventa un joc în care niciunul dintre voi nu vorbește și cine rostește din greșeală un cuvânt primul, pierde jocul ori este penalizat. În acest fel, îl vei motiva pe cel mic astfel încât să mențină tăcerea mai mult timp.

Atenție, acest lucru nu înseamnă că cel mic nu mai trebuie să vorbească deloc toată ziua, ci doar că ar trebui să-și folosească vocea cât mai puțin posibil. Copilul nu trebuie să șoptească, deoarece șoptitul poate deranja mai mult laringele, ci, atunci când vrea să spună ceva, să se străduiască să vorbească normal, chiar dacă nu se aude decât foarte încet.

De asemenea, poți folosi un umidificator în dormitorul copilului, pentru a evita ca aerul respirat de acesta să fie prea uscat, deoarece aerul uscat irită și mai mult laringele.

Ceaiul de mușețel cu miere naturală poate fi, de asemenea, util în tratamentul laringitei la copii. Prepară-i celui mic un ceai de mușețel pe care îl vei îndulci cu miere naturală și încurajează-l să îl bea. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare, în timp ce mierea acționează precum un balsam la nivelul căilor respiratorii, calmând iritația.

Și ghimbirul ras cu miere poate fi de ajutor în tratamentul laringitei. Dă o bucată de ghimbir pe răzătoare și las-o la macerat în miere peste noapte. Convinge-l pe cel mic să mănânce o linguriță de miere cu ghimbir de două ori pe zi.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Și remediile din vremea bunicii, cum ar fi gargara cu soluție salină, se pot dovedi utile în tratamentul laringitei la copii. Dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-un pahar mic cu apă și încurajează-l pe cel mic să facă gargară. Atenție, copilul trebuie să fie suficient de mare pentru a înțelege ce înseamnă să facă gargară fără să înghită apa sau să se înece cu ea.

Cum se poate preveni laringita la copii?

Laringita poate fi prevenită prin evitarea abuzurilor vocale (ceea ce, în cazul copiilor mic, poate să fie ceva greu de obținut) și prin evitarea statului lângă persoane care fumează.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins All Children’s Hospital - Laryngitis
https://www.hopkinsallchildrens.org/Patients-Families/Health-Library/HealthDocNew/Laryngitis
NCBI - Acute Laryngitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0