Alimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Laringita este o afecțiune care apare în sezonul rece în general, care presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse, răgușeală și o stare generală de disconfort. Principalii factori declanșatori sunt suprasolicitarea sau iritarea corzilor vocale în urma consumului de alimente și băuturi reci, infecția tractului respirator superior, alergiile sau refluxul gastro-esofagian. Află din acest articol ce alimente te ajută când ai această afecțiune și cun arată un tratament pentru laringită la adulți.

Deși, de obicei, laringita trece de la sine în maximum două săptămâni, afecțiunea se poate croniciza și persista timp îndelungat. Odată cronicizată, riscul reapariției este mai mare. Este important de reținut faptul că laringita la copii se poate manifesta mai violent, cu stare de febră acută (peste 38 de grade Celsius), lipsa poftei de mâncare și probleme de respirație. 

Pentru a evita neplăcerile produse de laringită, sau, cel puțin, pentru a ușura starea de disconfort, când te confrunți cu această problemă, poți încerca să elimini o serie de alimente pe durata bolii și să consumi unele care să fie benefice. De asemenea, venim și cu câteva măsuri de tratament pentru laringită la adulți.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimente interzise cât timp ai laringită

Ca să nu îți agravezi simptomele, străduiește-te să eviți următoarele:

Condimente

Deoarece, în timpul desfășurării acestei afecțiuni, corzile vocale sunt mai sensibile, este foarte important să eviți alimentele și băuturile condimentate, mai ales cu piper sau ardei. Prin urmare, dacă o ceașcă de vin fiert ți se pare o alegere inspirată la răceală, în cazul laringitei este foarte posibil ca scorțișoara, cuișoarele și piperul să îți înrăutățească starea și să te facă să și tușești mai mult. 

Oleaginoase

Pe „lista neagră” când ai laringită, alături de condimente se află și nucile, fisticul, migdalele și semințele, care pot lăsa microparticule iritante pe interiorul gâtului, declanșând, astfel, tusea. 

Băuturi carbogazoase

Nici băuturile carbogazoase, alcoolul și cafeaua nu ar trebui consumate cât ai laringită, deoarece acestea deshidratează organismul, ceea ce încetinește procesul de vindecare.  Nu în ultimul rând, este important să eviți băuturile fierbinți și băuturile foarte reci, deoarece ambele pot agrava tusea și pot produce noi iritații laringiene. 

Alimente indicate cât timp ai laringită

Iată pe ce alimente și băuturi să pui accentul când ai laringită:

Apă, supă și sucuri naturale

Pentru început, e bine de știut că un corp hidratat luptă mai bine împotriva infecției. Așadar, în această perioadă de boală, este indicat să te hidratezi constant cu băuturi călduțe. Cele mai potrivite băuturi pentru calmarea gâtului sunt ceaiurile antiinflamatoare și antiseptice, precum ceaiul de flori de mușețel, ceaiul de cimbru sau cel de cimbrișor. Supa clară de pui este, din nou, un remediu care te poate ajuta, consumată cu înghițituri mici și dese. 

Sucurile naturale de cătină, portocale, lămâi, kiwi și morcov sunt recomandate pentru laringită. Fiind bogate în vitamina C, acestea întăresc sistemul imunitar și facilitează recuperarea. 

Miere și propolis

Mierea, mâncată ca atare sau amestecată în lapte cu cereale, în ceaiuri ori în sucuri naturale din fructe și legume, este un aliment-minune, deoarece are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare. 

Tot din familia bunătăților produse de albine, propolisul (sub formă de tinctură) poate fi consumat, în cantități mici zilnice, amestecat cu o linguriță de miere, cu scop curativ. În lipsă de propolis pur, se poate opta pentru drajeuri din propolis, care, de obicei, au în compoziție și vitamina C. 

Pe durata bolii este recomandat să consumăm alimente moi, semilichide/lichide, călduțe sau la temperatura camerei, pentru a nu spori iritația. O idee de masă este laptele cu cereale integrale și miere de albine. Laptele și mierea calmează iritația, iar cerealele integrale, fiind bogate în vitaminele A, E și C, susțin sănătatea mucusului membranelor de la nivelul gâtului. 

Ceapă

Un aliment surprinzător de eficient în combaterea afecțiunilor laringiene este ceapa. Consumată proaspătă sau sub forma clasicului sirop (se fierbe o ceapă timp de 15 minute, după care se strecoară, iar lichidul obținut se îndulcește cu miere și se consumă ca atare), ceapa are puternice proprietăți antibacteriene și antimicrobiene și este un aliat de nădejde împotriva întregului spectru de boli de natură infecțioasă ale gâtului. 

Fructe de pădure

Nu în ultimul rând, fructele de pădure, în special coacăzele și afinele, sunt deosebit de eficiente în atenuarea iritației corzilor vocale. De asemenea, acestea sunt bogate în antioxidanți, minerale și în vitaminele A și C, au proprietăți dezinfectante și regenerante și sunt recomandate pentru orice formă de răceală.

Metode de tratament pentru laringită la adulți

Pe lângă grija la alimentele care pot irita și mai tare zona afectată și consumul de alimente antiinflamatoare și moi, iată ce mai poți face când ai laringită:

Odihnă vocală

Una dintre cele mai importante măsuri de tratament pentru laringită la adulți, precum și la copii este să se evite folosirea vocii în exces și să se acorde timp corzilor vocale pentru a se vindeca. Nu vorbi nici în șoaptă, deoarece și aceasta poate agrava inflamația, decât dacă e neapărată nevoie.

Inhalații

Inhalarea aburilor de apă caldă poate ajuta la ușurarea disconfortului și la reducerea inflamației în laringe. Poți inhala ori aburii de la duș, ori îți pui apă fierbinte cu câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-un vas și inspiri deasupra lui, cu un prosop pe cap timp de 5 minute.

Utilizarea unui umidificator de aer

Utilizarea umidificatoarelor în casă poate ajuta la menținerea nivelului adecvat de umiditate în aer, ceea ce poate calma corzile vocale și poate reduce disconfortul cauzat de laringită.

Evitarea factorilor iritanți

Evită să fumezi sau să te expui la fumul de țigară al altor persoane, dar și la praf sau la substanțele chimice iritante, deoarece acestea pot agrava inflamația.

Antiinflamatoare și analgezice

Utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul poate ajuta la reducerea inflamației și a durerii asociate cu laringita. Totuși, e bine să întrebi medicul înainte de a lua orice medicamente, mai ales dacă ai anumite boli cronice pentru care faci tratament medicamentos.

Antivirale sau antibiotice

Dacă laringita este cauzată de o infecție virală, medicul poate prescrie medicamente antivirale, iar dacă este vorba de una bacteriană, îți va indica antibiotice corespunzătoare. Dacă simptomele persistă mai mult decât ar fi cazul sau se înrăutățesc, mergi la medic pentru o nouă evaluare.

Cum se poate preveni laringita?

Prevenirea laringitei implică adoptarea unor măsuri care să reducă riscul de inflamație a laringelui. Iată câteva sfaturi pentru a preveni această afecțiune:

Menține-ți sistemul imunitar puternic

Dacă ai o alimentație zilnică echilibrată, mai bogată în fructe și legume și mai săracă în zahăr, făină albă și grăsimi saturate, îți ajuți sistemul imunitar să facă față mai bine agenților patogeni și bolilor, în general. Și exercițiile fizice regulate, alături de evitarea expunerii la factori care pot slăbi sistemul imunitar, cum ar fi stresul excesiv și lipsa de odihnă, te ajută să previi laringita.

Hidratează-te corespunzător

Consumă suficiente lichide calde de-a lungul zilei pentru a menține corzile vocale hidratate și pentru a subția mucusul (o supă, o cafea, un ceai de plante sau apă caldă cu lămâie).

Stai la distanță de persoanele bolnave

Laringita virală este adesea cauzată de virusuri care se răspândesc prin contactul cu persoane infectate. Evită, deci, să stai în preajma oamenilor care au simptome de infecții respiratorii, cum ar fi tusea sau strănutul.

Spală-te pe mâini frecvent

Igiena mâinilor este o metodă simplă, dar esențială pentru a preveni răspândirea infecțiilor respiratorii, inclusiv a virusurilor care pot provoca laringita. Spală-te, deci, pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de masă, după ce folosești toaleta și după ce vii în contact cu persoane bolnave sau cu suprafețe posibil contaminate.

Evită factorii iritanți

Fumul de țigară, praful, substanțele chimice iritante și poluarea pot agrava laringita. Evită să te expui la aceste factori, mai ales dacă știi că ești predispus la afecțiuni respiratorii.

Atenție la utilizarea excesivă a vocii!

Vorbitul excesiv, strigatul sau șoptitul frecvent pot suprasolicita corzile vocale și pot duce la inflamație și laringită. Încearcă să îți folosești vocea în limite rezonabile și acordă-ți pauze vocale regulate. Dacă ai o meserie care îți impune să vorbești mult, cum ar fi cea mai profesor, înainte de cursuri obișnuiește-te să faci exerciții de încălzire a vocii pentru a pregăti corzile vocale pentru activitatea intensă. Bea suficiente lichide calde, cum ar fi ceaiul de plante, pentru a menține corzile vocale hidratate, dar stai departe de băuturile foarte fierbinți, deoarece acestea pot irita gâtul. Între ore, ia pauze vocale.

Evită schimbările bruște de temperatură

Variațiile bruste de temperatură pot și acestea să afecteze laringele, așa că străduiește-te să eviți expunerea la treceri directe de la cald la rece și să ai grijă să te încălzești adecvat în timpul sezonului rece.

Utilizează umidificatoare

Pe timpul iernii, când aerul tinde să fie mai uscat în casă, folosirea unui umidificator poate menține nivelul adecvat de umiditate și poate ajuta la prevenirea deshidratării corzilor vocale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Laryngitis
https://www.msdmanuals.com/professional/ear,-nose,-and-throat-disorders/laryngeal-disorders/laryngitis
NCBI - Acute Laryngitis 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0