Investigatia prin Rezonanta Magnetica la copii

Investigația prin Rezonanță Magnetică este o metodă care nu provoacă suferință pacientului. Metoda folosește câmp magnetic și unde electromagnetice pentru a produce imagini prin care poate fi analizată în detaliu structura organismului uman.

Cu toate că imaginile sunt asemănătoare cu cele obținute prin Tomografie Computerizată (CT), rezonanța magnetică nu folosește radiații ionizante. Există o mare varietate de situații în care investigația prin rezonanță magnetică este indicată. Acestea includ probleme ale creierului, ale măduvei spinării, ale oaselor, regiuni ale toracelui, abdomenului, pelvisului, articulațiilor.

Care sunt câteva utilizări comune ale Investigației prin Rezonanță Magnetică

RMN-ul este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea unei game largi de afecțiuni cauzate de răni, boli sau anomalii congenitale la copii.

Imagistica creierului și măduvei spinării unui copil

RMN-ul este util datorită capacității sale de a vedea prin craniu și oasele craniului și coloanei vertebrale fără radiații. RMN-ul creierului și al coloanei vertebrale este utilizat pentru că:

  • detectează o varietate de afecțiuni și anomalii ale creierului, cum ar fi chisturi, tumori, sângerări, umflături sau probleme cu vasele de sânge;
  • detectează leziuni ale creierului cauzate de o leziune sau un accident vascular cerebral;
  • diagnostichează boli infecțioase sau autoimune, precum encefalopatia sau encefalita;
  • evaluează probleme precum dureri de cap persistente, amețeli, slăbiciune, vedere încețoșată sau convulsii;
  • ajută la detectarea anumitor boli cronice ale sistemului nervos, cum ar fi scleroza multiplă;
  • diagnostichează problemele cu glanda pituitară și trunchiul cerebral;
  • evaluează cauza întârzierii dezvoltării;
  • identifică și evaluează discurile coloanei vertebrale degenerate sau hernia;
  • evaluează oasele coloanei vertebrale pentru anomalii congenitale sau dobândite;
  • determină starea țesutului nervos din măduva spinării. 

În evaluarea inimii

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

De altfel, RMN-ul este adesea folosit într-un rol complementar ecocardiografiei (ecografia cardiacă), tomografiei computerizate și angiografiei cu cateter pentru a oferi informații atât înainte, cât și după tratament. RMN-ul cardiac poate fi utilizat pentru că:

  • evaluează structura inimii și a vaselor de sânge din jur;
  • evaluează cauzele aritmiei (ritm cardiac anormal);
  • evaluează infecțiile;
  • evaluează fluxul de sânge către mușchiul inimii;
  • evaluează constatările în urma unei intervenții chirurgicale cardiovasculare.

În regiunea abdominală și pelviană

RMN-ul este utilizat pentru că:

  • diagnostichează cauzele durerii, inclusiv evaluarea apendicitei;
  • diagnostichează și monitorizează afecțiunile infecțioase sau inflamatorii;
  • monitorizează răspunsul la tratamentul cancerului.

Pentru imagistica articulațiilor și oaselor

RMN-ul este adesea cea mai bună alegere pentru imagistica articulațiilor și oaselor, unde poate ajuta în:

  • diagnosticarea leziunile legate de sport;
  • detectarea prezenței unei tumori sau a unei infecții altfel ascunse într-o articulație;
  • diagnosticarea  anomaliilor articulare de dezvoltare la copii;
  • detectarea cancerului osos;
  • inspectează măduva pentru leucemie și alte boli;
  • evaluează pierderile osoase;
  • examinează fracturile complexe.

Valoarea examinării prin IRM este complementară utilizării altor metode astfel încât radiologia și imagistica medicală sunt în prezent considerate prelungiri ale simțurilor noastre clinice și indicațiile se adaptează tipului de patologie și particularității fiecărui pacient. 

Valoare de neînlocuit are însă metoda în explorarea ochilor, urechii interne și a sistemului circulator. Metoda permite vizualizarea articulațiilor, cartilajului, ligamentelor și tendoanelor cu eficiență foarte buna. Pentru că nu este iradiantă poate fi repetată de mai multe ori și permite evaluarea în timp a evoluției precum și monitorizarea efectelor terapeutice. Poate exclude sau ridica suspiciuni în cazul tumorilor musculo-skeletale și poate oferi detalii legate de diagnosticul diferențial cu leziuni inflamatorii.

Cum pregătești copilul pentru Investigația prin Rezonanță Magnetică

Fără obiecte cu conținut metalic

În cele mai multe dintre cazuri nu este necesară o pregătire specială. Aspectul trebuie tratat diferențiat la copii în funcție de vârstă și de gradul de cooperare pe întreaga perioada a examinării. Totuși copiii nu trebuie să aibă asupra lor obiecte cu conținut metalic. Tehnicienii și asistenții medicali trebuie să aibă grijă ca pacienții sau aparținatorii să nu aibă în buzunare atunci când intră în cameră ochelari, bijuterii, catarame sau cărți de credit. Dispozitivele electronice nu sunt permise în încăperea în care se află și aparatul. Dispozitivele stomatologice nu interferează cu câmpul magnetic. 

Copilul trebuie să stea nemișcat și să colaboreze

Pentru a obține imagini de calitate copilul trebuie să stea nemișcat. Din acest motiv sedarea poate fi necesară în timpul examinării IRM. Ea este frecvent folosită pentru sugari și copii mici. Este foarte important ca pe întreaga perioadă a examinării copilul să fie liniștit și cooperant. Astfel poate fi nevoie de un anumit grad de sedare în special la copiii mici.

Sedarea, necesară în anumite situații

Atunci când este necesară sedarea trebuie să nu îi mai oferim copilului alimente sau băuturi cu un interval de timp variabil înainte pentru ca astfel copilul să aibă stomacul gol. Atunci când sedam copilul acesta va avea montată o cale de acces intrevenos și va avea montată o branulă. În acestă perioada copilul va fi monitorizat și funcțiile sale vitale vor fi controlate.

Sedarea este eficientă și pentru copiii cu claustrofobie. Pentru a reduce stresul examinării se poate administra un sedativ pe cale orală în funcție de indicațiile pe care le primesc părinții de la medicul care a recomandat examinarea.

Părinții pot sta alături de copil

În funcție de specificul laboratorului de IRM părinții pot însoți copilul, pot rămâne cu aceștia pe perioada examinării sau pot comunica prin interfon cu ei dacă este nevoie și ei se trezesc în pauzele dintre examinări.

Administrarea unei substanțe de contrast, necesară

Uneori este necesar să se administreze o substanță de contrast pe cale intravenoasă pentru vizualizarea mai bună a unui anumit tip de patologie în funcție de indicații sau de modificările descoperite pe parcursul examinării. Din acest motiv trebuie să cunoaștem antecedentele alergice ale copilului și să evaluăm funcția renală. Accidentele alergice sunt rare, totuși trebuie să avem o atitudine preventivă și să fim pregătiți pentru a interveni rapid în astfel de situații.

Copilul va auzi odată cu declanșarea examinării sunete repetate și va purta căști în care va auzi comenzile tehnicianului. Pentru copiii mai mari, va fi la îndemâna și o pompă cu aer a cărei simplă apăsare comandă un semnal sonor care ne atenționează asupra necesității unei comunicări.

Durata și reușită examinării

Examinarea va dura de obicei între 20 de minute și o oră, dar, în funcție de particularități, durata examinării poate fi variabilă. Rezultatul examinării poate fi disponibil într-un interval de timp variabil în funcție de complexitatea examinării și a patologiei descoperite.

Rezonanța Magnetică Nucleară sau RMN pentru copii prezintă anumite particularități față de investigația efectuată la adulți, iar atenția care trebuie să i se acorde, planificarea, participarea părinților, medicilor și personalului cu experiență pediatrică sunt esențiale pentru reușita metodei și obținerea unor imagini de bună calitate care să poată fi interpretate în contextul clinic.

Cine interpretează rezultatele 

Un radiolog, un medic instruit să supravegheze și să interpreteze examenele radiologice, va analiza imaginile. Pot fi necesare examinări ulterioare, iar medicul vă va explica motivul exact pentru care este necesar un alt examen. Uneori se face un examen de urmărire deoarece o constatare suspectă sau îndoielnică necesită clarificări cu vederi suplimentare sau cu o tehnică imagistică specială. O examinare de urmărire poate fi, de asemenea, necesară, astfel încât orice modificare a unei anomalii cunoscute să poată fi monitorizată în timp. Examinările de urmărire sunt uneori cea mai bună modalitate de a vedea dacă tratamentul funcționează sau dacă o anomalie este stabilă sau se modifică în timp.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiology Info - Pediatric MRI
https://www.radiologyinfo.org/en/info/pediatric-mri#
Stanford Children's Health - Magnetic Resonance Imaging (MRI) for Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=magnetic-resonance-imaging-mri-and-children-90-P01805
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0