Durerea lombara in randul scolarilor: cauze si remedii

Durerea lombara afecteaza si copiii de scoala, potrivit noilor studii facute in domeniu. Cu toate ca aceasta durere de spate este specifica adultilor si varstnicilor, se pare ca nici scolarii nu mai sunt scutiti de riscul acestui tip de durere.

Cu toate ca, in cazul copiilor, durerile de spate nu au, in general, cauze foarte grave, acestea pot afecta calitatea vietii copiilor, in special performantele spotive ale acestora. Mai mult decat atat, durerile lombare care debuteaza in copilarie sau adolescenta cresc riscul de dureri lombare la maturitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cele mai multe cazuri, durerea lombara la copiii de scoala este cauzata de suprasolicitarea coloanei vertebrale sau de traume la nivelul acesteia ori la nivelul musculaturii lombare. De pilda, zona lombara poate fi suprasolicitata prin purtarea unui ghiozdan prea greu pentru spatele copilului. Participarea la competitiile sportive creste riscul de dureri de spate in randul scolarilor. Studiile facute de cercetatorii americani pe aceasta tema au aratat ca exista o asociere intre activitatea fizica intensa si durerea de spate, insa totodata au descoperit si o legatura intre stilul de viata sedentar la copii si instalarea durerilor lombare.

Alte posibile cauze ale durerilor lombare in randul scolarilor sunt: cresterea rapida in inaltime, cauze psihosociale, leziuni anterioare la nivelul zonei lombare, istoric familial in ceea ce priveste durerile lombare.

Pentru evitarea suprasolicitarii in timpul activitatilor sportive, copilul ar trebui sa se antreneze in mod regulat, astfel incat sa aiba o activitate fizica de natura constanta, pentru ca trupul sa ii fie pregatit si sa nu suprasolicite spatele in timpul unei competitii ori a unui antrenament prea intens. De asemenea, copiii, chiar daca practica sport de performanta, nu ar trebui sa exagereze cu numarul de antrenamente pentru a nu suprasolicita coloana vertebrala. Specialistii recomanda ca numarul de ore de sport practicate pe saptamana sa nu depaseasca numarul de ani ai copilului. Spre exemplu, daca un copil are 8 ani, orele de sport pe care le va face pe saptamana nu vor depasi 8. Pe de alta parte, pentru un adolescent de 14 ani, este permis sa se practice 14 ore de sport pe saptamana, daca acesta face sport de performanta.

 

 

In momentul in care copilul se plange de dureri lombare, acesta trebuie dus la cabinetul medicului de familie, pentru o examinare de rutina. In cazuri foarte rare, medicul de familie va considera ca e necesar sa il trimita pe cel mic la specialist, pentru un control mai amanuntit. De cele mai multe ori insa, medicul pediatru sau generalist poate face recomandarile necesare astfel incat durerea lombara a copilului sa fie ameliorata.

In caz de leziuni la nivelul coloanei vertebrale ori de alte probleme ale acesteia, se poate recomanda kinetoterapia. Exercitiile fizice pe care kinetoterapeutul le va arata celui mic au rolul de a ameliora durerile, dar si de a intari musculatura care sustine spatele, astfel incat coloana vertebrala sa beneficieze de sustinere sporita.

Este indicat ca cel mic sa invete sa isi protejeze spatele, sa nu mai care greutati prea mari si sa nu suprasolicite coloana cu anumite exercitii fizice.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0