Cum recunoști diabetul zaharat la copii?

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică; aceasta afectează felul în care organismul copilului procesează glucoza. Fără un tratament adecvat, această formă de diabet duce la acumularea zahărului în sânge, ceea ce poate da curs unor consecințe negative pe termen lung. 

Diabetul zaharat de tip 2 este întâlnit mai des la adulți, dar, în ultima perioadă, apare din ce în ce mai frecvent la copii, ca urmare a epidemiei de obezitate care se manifestă la nivel global. Există mai multe forme prin care se poate gestiona sau preveni diabetul zaharat tip 2 la copii. 

În primul rând, este important să îl încurajezi pe cel mic să consume alimente sănătoase, să facă mișcare zilnic și, astfel, să se mențină la o greutate corporală optimă. Dacă dieta și exercițiul fizic nu sunt suficiente pentru a gestiona diabetul la copii, se poate impune necesitatea unui tratament medicamentos sau al celui cu insulină. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare diabetul la copii?

Cauzele exacte ale diabetului zaharat la copii nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, istoricul familial, precum și alți factori genetici, joacă un rol important în dezvoltarea bolii. De asemenea, sedentarismul și supragreutatea sunt două cauze asociate cu diabetul zaharat.

Caracteristica principală a diabetului zaharat, atât la adulți, cât și la copii, este imposibilitatea de a procesa glucoza din sânge așa cum ar trebui. Prin urmare, zahărul se acumulează în circulația sanguină, în loc să îndeplinească funcția sa normală, cea de a alimenta celulele organismului cu energie, pentru întreținerea masei musculare și a altor țesuturi. 

O bună parte din zahărul regăsit în corpul uman provine din alimentație. Atunci când alimentele sunt digerate, zahărul pătrunde în fluxul sangvin. Transportarea zahărului din sânge către celule este posibilă cu ajutorul hormonului insulinic. Insulina este secretată de glanda pancreatică, aflată în spatele stomacului. Pancreasul eliberează insulină în sânge odată ce mâncarea a fost ingerată. 

Pe măsură ce insulina circulă în corp, aceasta permite zahărului să pătrundă în celule, deci diminuând cantitatea de zahăr din sânge. Atunci când nivelul de zahăr din sânge scade la nivel satisfăcător, se oprește și secreția de insulină. Diabetul zaharat apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau atunci când pancreasul încetează să mai producă suficientă insulină. Așadar, acumularea de zahăr în sânge, rezultată în urma acestui proces, poate da curs simptomelor hiperglicemiei. 

Factori de risc pentru diabetul zaharat la copii

Oamenii de știință nu au descoperit, încă, motivele pentru care unii copii dezvoltă diabet tip 2, iar alții nu, dar s-a observat o serie de factori de risc în rândul copiilor cu această afecțiune, și anume:

Greutatea corporală prea mare

Supragreutatea este un factor de risc important pentru diabetul zaharat la copii. Cu cât prezența țesutului adipos este mai crescută, mai ales în zona abdominală, cu atât mai rezistente devin celulele corpului la insulină. 

Sedentarismul

Cu cât cel mic este mai sedentar, cu atât e mai crescut riscul de diabet zaharat. Activitatea fizică îl ajută pe copil să se mențină la o greutate optimă, stimulează utilizarea glucozei pentru energie și ajută celulele corpului să devină mai receptive la insulină.

Moștenirea genetică

Diabetul la copii riscă să apară și la cei care au membri ai familiei cu această boală. 

Rasa și etnia

Deși motivele sunt cunoscute, anumite rase și etnii, precum afro-americanii, hispanicii și amerindienii, sunt mai predispuse la diabet zaharat.

Vârsta și genul

Mulți copii dezvoltă diabet zaharat la începutul adolescenței. De asemenea, fetele sunt mai predispuse la diabet tip 2 față de băieți.

Greutatea la naștere și diabetul gestational

O greutate mai mică la naștere, precum și dacă mama a avut diabet gestațional pe parcursul sarcinii, au fost asociate cu un risc mai mare de diabet zaharat la copil.

Nașterea prematură

Copiii născuți prematur, înainte de 39-42 de săptămâni, au, de asemenea, un risc mai mare de diabet. 

Simptome diabet tip 2 la copii

Diabetul zaharat la copii se poate instala treptat, așa încât, la debutul bolii, să nu existe simptome. Uneori, boala este depistată în timpul controalelor medicale de rutină. Odată ce simptomele se arată, acestea pot fi, după cum urmează:

Senzație de sete permanentă și urinare frecventă

Acest lucru se întâmplă pentru că zahărul acumulat în sânge atrage fluidele din țesuturi. În consecință, micuțul poate manifesta sete accentuată și poate consuma lichide mai frecvent și merge la toaletă mai des ca de obicei.

Oboseală

Starea de oboseală permanentă (lipsa zahărului din celulele corpului îl poate face pe copil să se simtă în permanență extenuat) poate fi un alt simptom de diabet tip 2.

Vedere încețoșată

Diabetul poate afecta ochii prin creșterea nivelului de glucoză în sânge, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sânge din retină (partea din spate a ochiului responsabilă de percepția luminii). Această afecțiune se numește retinopatie diabetică și poate provoca vederea încețoșată sau fluctuații ale vederii. 

În plus, diabetul poate afecta și alte părți ale ochiului, cum ar fi cristalinul, responsabil pentru focalizarea vederii. Creșterea nivelului de glucoză în sânge poate provoca modificări ale cristalinului, ceea ce duce la tulburări de refracție și vederea încețoșată.

Pigmentarea pielii

Înainte ca diabetul zaharat să se instaleze, anumite zone ale pielii încep să se închidă la culoare, de obicei pielea din zona gâtului și a axilei.

Scăderea în greutate

În absența energiei oferite de zahărul din celule, masa musculară și depozitele de grăsime încep să se reducă. Cu toate acestea, scăderea în greutate este mai puțin întâlnită la copiii cu diabet tip 2 și mai frecventă la cei cu diabet de tip 1.

Când să mergi la medic cu copilul?

Este important să mergi la medicul pediatru dacă observi oricare dintre semnele și simptomele descrise mai sus. Dacă nu este diagnosticat din timp, diabetul zaharat poate dăuna grav dezvoltării copilului. În plus, testarea pentru diabet este necesară pentru copii supraponderali sau obezi, aflați la pubertate sau care au împlinit vârsta de 10 ani, deoarece aceștia sunt mai expuși riscului de diabet tip 2. 

Un factor de risc important, care, din nou, impune necesitatea testării, este istoricul de diabet în familie. De asemenea, dacă cel mic are pete hiperpigmentare pe gât sau în zona axilei sau are o sensibilitate la insulină, este cazul să mergi la medic. 

Cum se tratează diabetul zaharat la copii?

Diabetul la copii poate fi tratat printr-un plan de gestionare complexă care implică modificări ale stilului de viață, monitorizarea regulată a nivelului de glucoză din sânge și, în unele cazuri, administrarea de medicamente.

Modificări ale stilului de viață

Este esențial pentru copilul cu diabet tip 2 să adopte un stil de viață sănătos, care include un aport controlat de carbohidrați și zahăr și evitarea alimentelor foarte procesate și bogate în grăsimi nesănătoase. Părinții pot discuta cu medicul curant despre ce și cât ar trebui să mănânce copilul și cum să i se prepare meniurile, în așa fel încât acesta să fie și mai sănătos și să nici nu se simtă frustrat că nu are voie anumite alimente. De asemenea, se recomandă exerciții fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, jocurile în aer liber sau participarea la activități sportive.

Monitorizarea glicemiei

Copiilor cu diabet tip 2 trebuie să li se monitorizeze nivelul de glucoză din sânge folosindu-se un glucometru acasă. Rezultatele vor ajuta la ajustarea tratamentului și la monitorizarea controlului glicemic.

Medicamente

În unele cazuri, medicația poate fi necesară pentru a controla nivelul de glucoză din sânge. Medicamentele pentru diabetul la copii pot include metformina, care ajută la reducerea rezistenței la insulină și la controlul glicemiei.

Educație și sprijin

Este important ca atât copiii, cât și familiile lor să primească educație adecvată despre această boală, inclusiv înțelegerea modului de gestionare a diabetului, monitorizarea glicemiei, administrarea medicamentelor și prevenirea complicațiilor.

Ce complicații poate avea diabetul la copii?

Diabetul la copii poate avea multiple complicații pe termen lung și pe termen scurt, dacă nu este controlat corespunzător. 

Cetoacidoza diabetică este o complicație gravă care apare atunci când nivelul de glucoză din sânge este foarte mare și organismul începe să producă cetonă (un produs al descompunerii grăsimilor). Aceasta poate duce la deshidratare, greață, vărsături, respirație rapidă și miros de acetonă în respirație. Cetoacidoza diabetică necesită intervenție medicală de urgență.

Printre complicațiile pe termen lung se numără retinopatia diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, problemele cardiovasculare și de circulație, dar și probleme de creștere și dezvoltare.

Metode de prevenție a diabetului zaharat la copii

Alegerile sănătoase în stilul de viață pot preveni diabetul zaharat la copii. Dacă cel mic are deja diabet zaharat, este important să îl ajuți să adopte un stil de viață mai sănătos, pentru a preveni complicațiile și necesitatea tratamentului medicamentos. Astfel, este important să hrănești copilul cu alimente sănătoase, cu un conținut scăzut de zahăr și calorii. Îmbogățește-i mesele cu legume, fructe și cereale integrale. Dacă nu știi cum să procedezi cu mesele zilnice ale copilului, cere-i informații medicului.

De asemenea, încurajează-l să facă sport, câte puțin zilnic. Îl poți înscrie la cursuri și activități sportive sau poți căuta activități pentru întreaga familie, care să presupună mișcare medie spre moderată. În felul acesta, petreceți mai mult timp împreună și vă puteți și distra.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Prevent Type 2 Diabetes in Kids
https://www.cdc.gov/diabetes/prevent-type-2/type-2-kids.html
Stanford Medicine - Type 2 Diabetes in Children
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=type-2-diabetes-in-children-90-P01978
NEJM - Long-Term Complications in Youth-Onset Type 2 Diabetes
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2100165
Studiul „Long-Term Complications in Youth-Onset Type 2 Diabetes”, apărut în N Engl J Med 2021; 385:416-426, DOI: 10.1056/NEJMoa2100165, autori: TODAY Study Group

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0