Simptomele diabetului de tip 2: cronologia

Simptomele diabetului de tip 2 sunt ușor de ignorat la început. De aceea, este important să știi care sunt aceste simptome de diabet tip 2, pentru ca, dacă le observi la tine sau la cineva din familie, să programați un consult medical.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică, caracterizată prin rezistența la insulină și niveluri ridicate de glucoză în sânge. Apare atunci când organismul nu utilizează eficient insulina pe care o produce sau nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelurile de glucoză în limite normale. Iată ce anume crește riscul de boală și ce simptome sugerează că ar putea fi un diabet tip 2.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Diabetul de tip 2, influențat de gene, dar și de stilul de viață

Există mai mulți factori care contribuie la apariția bolii. Persoanele care au pe cineva în familie cu diabet tip 2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune, deoarece anumite gene pot influența modul în care organismul utilizează și produce insulina.

Excesul de greutate, în special depozitarea grăsimii în zona abdominală, este, de asemenea, asociat cu rezistența la insulină și cu creșterea riscului de diabet tip 2, deoarece grăsimea abdominală produce substanțe chimice care pot interfera cu funcționarea normală a insulinei.

Consumul excesiv de alimente bogate în calorii, grăsimi și zaharuri, precum alimentele ultra procesate și băuturile îndulcite, poate crește riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. O alimentație săracă în fibre și bogată în carbohidrați rafinați (pâine albă, cartofi prăjiți, dulciuri cu zahăr) poate contribui, de asemenea, la apariția bolii.

Nu mai puțin important, lipsa activității fizice regulate și un stil de viață sedentar sunt, de asemenea, factori de risc în apariția diabetului de tip 2. Activitatea fizică ajută la menținerea sensibilității celulelor la insulină și la reglarea nivelurilor de glucoză din sânge.

Simptome diabet: la ce să fii atent?

Simptomele diabetului de tip 2 se manifestă de multe ori când deja este prea târziu pentru ca boala să mai poată fi oprită sau, poate mai corect spus, sunt luate în seamă cam târziu de persoanele afectate, care nu merg la medic decât după multă vreme în care s-au confruntat cu acestea. 

Totuși, la început, unele semne mai mult sau mai puțin subtile ale corpului îți pot spune că te confrunți cu o problemă mai gravă. Aceste semne sunt, în ordinea cea mai frecvent întâlnită a apariției, următoarele:

Sete excesivă

Când se instalează diabetul, corpul nu mai poate folosi glucidele din alimente în mod corespunzător. Acest lucru face ca zahărul să rămână în sânge. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge forțează rinichii să lucreze mai mult pentru a elimina zahărul în plus. Aceasta este cauza setei excesive, corpul încercând să dea astfel un semnal de alarmă asupra problemelor de rinichi. Setea excesivă este unul din primele simptome de diabet tip 2, dar poate fi ușor ignorată, mai ales în sezonul cald.

Urinare frecventă

O consecință a consumului exagerat de apă este urinarea frecventă, care mai indică și că rinichii lucrează intens la evacuarea zahărului din sânge. Unii pacienți se confruntă cu nevoia de a urina chiar mai des de o dată pe oră.

Senzația de gură uscată

Simptomele diabetului includ și senzația de gură uscată, o altă cauză a hiperactivității renale. Pentru a elimina zahărul din sânge, rinichii se folosesc de toate resursele de apă din organism, fapt care poate crea deshidratarea mucoaselor.

Poftă de mâncare exagerată

În diabetul nedescoperit, nivelul glicemiei rămâne anormal de ridicat, iar glucoza din sânge nu poate intra în celule. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de insulină produsă de pancreas sau a rezistenței la insulină. În consecință, organismul nu poate transforma alimentele în energie, iar lipsa celulelor de energie determină o creștere a apetitului.

Creștere în greutate

O consecință a foamei exagerate, dar și o cauză a răspunsului deficitar de insulină poate fi acumularea kilogramelor în plus. Persoanele obeze au de cele mai multe ori o rezistență la insulină semnificativă, ceea ce face diabetul de tip 2 cu atât mai greu de controlat.

Oboseală cronică

Printre simptomele diabetului se numără și oboseala cronică. Atunci când celulele nu-și mai pot lua energia din zahărul din sânge, apare această problemă. Acest tip de oboseală nu trece după perioadele de odihnă și poate afecta calitatea vieții unei persoane cu diabet tip 2.

Durere de cap (cefalee)

Durerea de cap poate indica faptul că nivelul glicemiei este prea mare (hiperglicemie), dar poate fi cauzată și de nivelul glicemiei prea scăzut (hipoglicemie). La persoanele cu diabet de tip 2 în fază incipientă, aceste fluctuații sunt comune. Dar cu cât fluctuațiile nivelului glicemiei sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca o persoană să sufere de dureri de cap. De vină sunt unele schimbări ale nivelului de hormoni, în special epinefrina și norepinefrina. Acești hormoni pot avea un efect de compresie asupra vaselor de sânge din creier și pot provoca disconfort.

Vedere încețoșată

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta capacitatea ochilor de a focaliza, provocând umflarea lentilelor din interiorul ochiului, ceea ce poate duce la deteriorarea temporară a vederii. Vederea încețoșată poate să apară și ca urmare a fluctuațiilor de zahăr din sânge.

Infecții vaginale și candidoza vaginală

Excesul de zahăr din sânge poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și fungilor, mai ales în vagin. Acesta este încă un mod prin care organismul le avertizează pe femei că ar putea avea diabet tip 2.

Mâncărimi ale pielii

De cele mai multe ori, cauzele mâncărimii pielii corelate cu diabetul sunt polineuropatia diabetică sau neuropatia periferică. Acestea apar atunci când nivelurile ridicate de glucoză din sânge provoacă leziuni ale fibrelor nervoase, în special cele ale picioarelor și mâinilor. Înainte de a începe să apară degradări la nivelul nervilor, sângele va conține niveluri ridicate de citokine inflamatorii, substanțe care pot provoca mâncărime.

Vindecarea greoaie a rănilor

Printre simptomele cele mai grăitoare ale diabetului de tip 2 se numără și vindecarea greoaie a rănilor. Atunci când glicemia rămâne permanent ridicată, aceasta afectează funcția celulelor albe din sânge. Aceste celule sunt o componentă esențială a sistemului imunitar. Când celulele albe nu pot funcționa corect, organismul este mai puțin capabil să lupte împotriva bacteriilor și să închidă rănile. Persoanele cu diabet necontrolat se pot confrunta și cu circulația sangvină îngreunată. 

Pe măsură ce circulația încetinește, sângele se mișcă mai lent, ceea ce face ca rănile să se vindece mai lent sau deloc. Diabetul poate provoca, de asemenea, neuropatie (leziuni ale nervilor), care poate afecta și vindecarea rănilor. Glicemia necontrolată poate deteriora nervii, amorțind senzațiile din zona afectată. Acest lucru poate însemna că persoanele cu diabet care suferă de traumatisme la nivelul mâinilor și picioarelor s-ar putea să nici nu fie conștiente că s-au lovit.

Ce faci dacă ai simptome de diabet tip 2?

Dacă ai simptome care vă ridică suspiciunea de diabet, este important să mergi la medicul de familie și să spui ce te deranjează, air acesta te poate trimite mai departe la un diabetolog.

În timpul consultației, medicul poate solicita efectuarea unor analize de sânge pentru a evalua nivelurile de glucoză din sânge. Aceste analize includ măsurarea glicemiei în repaus și un test de toleranță la glucoză. Analizele de sânge pot ajuta la confirmarea diagnosticului de diabet.

În funcție de rezultatele analizelor de sânge și de evaluarea simptomelor, medicul îți va oferi un diagnostic și un plan de tratament adecvat. Acesta poate include modificări ale stilului de viață (cum ar fi ajustarea dietei și introducerea exercițiilor fizice regulate), administrarea de medicamente orale sau insulină și monitorizarea regulată a nivelurilor de glucoză din sânge.

Se vindecă diabetul de tip 2?

Deși nu există un tratament care să vindece diabetul de tip 2, studii științifice recente sugerează că este posibil ca la unii oameni boala să intre în remisie. Remisia se referă la o perioadă în care nivelurile de glucoză din sânge revin la valori normale sau apropiate de normal, fără utilizarea de medicamente pentru diabet. 

Cercetările au arătat că pierderea în greutate semnificativă poate duce la remisia diabetului de tip 2 la unii pacienți. De obicei, este recomandată o pierdere în greutate de cel puțin 5-10% din greutatea corporală totală. Aceasta poate fi obținută prin adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, controlul porțiilor și prin exerciții fizice regulate.

Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice și menținerea unei greutăți sănătoase, poate contribui la remisia diabetului de tip 2. Studiul DiRECT privind remisia diabetului de tip 2 a demonstrat că prin implementarea unui program intensiv de pierdere în greutate și modificare a stilului de viață, peste jumătate dintre participanți și-au inversat diabetul timp de un an.

Durata remisiei diabetului de tip 2 poate varia de la o persoană la alta. În unele cazuri, remisia poate fi de durată, pentru o perioadă semnificativă de timp. Cu toate acestea, este important ca pacientul să continue monitorizarea și gestionarea atentă a nivelurilor de glucoză din sânge, deoarece există riscul de recidivă a diabetului. 
 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Diabetes Symptoms 
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/symptoms.html
NCBI - Type 2 Diabetes Remission with Significant Weight Loss: Definition and Evidence-Based Interventions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9284579/
Studiul „Type 2 Diabetes Remission with Significant Weight Loss: Definition and Evidence-Based Interventions”, apărut în J Obes Metab Syndr. 2022 Jun 30; 31(2): 123–133. Published online 2022 May 27. doi: 10.7570/jomes22001, autori: Jung Hae Ko și Tae Nyun Kim 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0