Cronologia simptomelor în diabetul de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 sunt ușor de ignorat la început. De aceea este important să le observăm, ca să ne putem redresa.

Atunci când pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină pentru a face față nivelului ridicat de zahăr în sânge, apare rezistența la insulină și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 se manifestă deseori când deja este prea târziu pentru a mai fi oprit. La început, unele semne subtile ale corpului îți pot spune că te confrunți cu o problemă mai gravă. Aceste semne sunt, în ordinea cea mai frecvent întâlnită a apariției:

Sete excesivă

Când se instalează diabetul, corpul nu mai poate folosi glucidele din alimente în mod corespunzător. Acest lucru face ca zahărul să rămână în sânge. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge forțează rinichii să lucreze mai mult pentru a elimina zahărul în plus. Aceasta este cauza setei excesive, corpul încercând să dea un semnal de alarmă asupra problemelor de rinichi. Setea este unul din primele simptome de diabet de tip 2, dar poate fi ușor ignorată, mai ales în sezonul cald.

Urinare frecventă

Este o consecință a consumului exagerat de apă, dar și un semn că rinichii lucrează intens la evacuarea zahărului din sânge. Unii pacienți se confruntă cu nevoia de a urina mai mult de o dată pe oră.

Senzația de gură uscată

O altă cauză a hiperactivității renale. Pentru a elimina zahărul din sânge, rinichii se folosesc de toate resursele de apă din organism, fapt ce poate crea deshidratarea mucoaselor.

Poftă de mâncare exagerată

În diabetul nedescoperit, nivelul glicemiei rămâne anormal de ridicat iar glucoza din sânge nu poate intra în celule. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de insulină produsă de pancreas sau a rezistenței la insulină. În consecință, organismul nu poate transforma alimentele în energie, iar lipsa celulelor de energie determină o creștere a apetitului.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Creștere în greutate

O consecință a foamei exagerate, dar și o cauză a răspunsului deficitar de insulină poate fi acumularea kilogramelor în plus. Persoanele obeze au de cele mai multe ori o rezistență la insulină semnificativă, ceea ce face diabetul de tip 2 cu atât mai greu de controlat.

Oboseală cronică

Atunci când celulele nu-și mai pot lua energia din zahărul din sânge, apare oboseala cronică. Acest tip de oboseală nu trece după perioadele de odihnă și poate afecta calitatea vieții unei persoane cu diabet de tip 2.

Durere de cap (cefalee)

 
 

Durerea de cap poate indica faptul că nivelul glicemiei este prea mare (hiperglicemie), dar poate fi cauzată și de nivelul glicemiei prea scăzut (hipoglicemie). La persoanele cu diabet de tip 2 în faza incipientă, aceste fluctuații sunt comune. Dar cu cât fluctuațiile nivelului glicemiei sunt mai mari, cu atât este mai probabil ca o persoană să sufere de dureri de cap. De vină sunt unele schimbări ale nivelului de hormoni, în special epinefrina și norepinefrina. Acești hormoni pot avea un efect de compresie asupra vaselor de sânge din creier și pot provoca disconfort.

Vedere încețoșată

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta capacitatea ochilor de a focaliza, provocând umflarea lentilelor din interiorul ochiului, ceea ce poate duce la deteriorarea temporară a vederii. Vedere încețoșată poate să apară și ca urmare a fluctuațiilor de zahăr din sânge.

Infecții vaginale și candidoza vaginală

Excesul de zahăr din sânge poate favoriza dezvoltarea bacteriilor și fungilor, mai ales în vagin. Acesta este încă un mod prin care organismul ne avertizează că am consumat prea mult zahăr.

Mâncărimi ale pielii

De cele mai multe ori, cauzele mâncărimii corelate cu diabetul sunt polineuropatia diabetică sau neuropatia periferică. Acestea apar atunci când nivelurile ridicate de glucoză din sânge provoacă leziuni ale fibrelor nervoase, în special cele ale picioarelor și mâinilor. Înainte de a începe să apară degradări la nivelul nervilor, sângele va conține niveluri ridicate de citokine inflamatorii, substanțe care pot provoca mâncărime.

Vindecarea greoaie a rănilor

Este unul din cele mai grăitoare semne ale diabetului de tip 2. Atunci când glicemia rămâne permanent ridicată, aceasta afectează funcția celulelor albe din sânge. Aceste celule sunt o componentă esențială a sistemului imunitar. Atunci când celulele albe nu pot funcționa corect, organismul este mai puțin capabil să lupte împotriva bacteriilor și să închidă rănile. Persoanele cu diabet necontrolat se pot confrunta și cu circulația sangvină îngreunată.

Pe măsură ce circulația încetinește, sângele se mișcă mai lent, ceea ce face ca rănile să se vindece mai lent sau deloc. Diabetul poate provoca, de asemenea, neuropatie (leziuni ale nervilor), care poate afecta și vindecarea rănilor. Glicemia necontrolată poate deteriora nervii, amorțind senzațiile din zona afectată. Acest lucru poate însemna că persoanele cu diabet care suferă de traumatisme la nivelul mâinilor și picioarelor s-ar putea să nici nu fie conștiente că s-au lovit.
 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0