Cum iti determini copilul sa faca curatenie din placere

Copilul trebuie invatat de la o varsta foarte frageda ca trebuie sa contribuie la curatenie la fel ca ceilalti membri ai familiei. Pentru ca acest lucru sa se intample insa, e nevoie ca acesta sa fie educat in acest sens de cand este foarte mic.

Joaca este principala preocupare a copiilor asa ca invata-i sa te ajute, in joaca, la curatenie pentru a avea un sprijin de nadejde la nevoie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva trucuri care te ajuta sa faci din copilul tau unul foarte ordonat si foarte saritor atunci cand vine vorba despre curatenie:

Ofera-i indicatii scurte si la obiect – nu ii spune celui mic “fa curatenie in camera ta” ci spune-i, mai degraba, “te cronometrez in timp ce iti stringi toate jucariile de pe covor, hai sa vedem in cat timp vei reusi”. Astfel, copilul va privi totul ca pe o provocare de nerefuzat si isi va da tot interesul sa se descurce cat mai bine. Din cand in cand, pune-l si tu sa te cronometreze in timp ce faci anumite treburi casnice, pentru a-i oferi sansa de a se afla si in postura persoanei care observa si cronometreaza. In acest fel cel mic va percepe curatenia ca pe o activitate de familie.

Lasa-l pe cel mic sa isi aleaga treburile casnice preferate – daca observi ca cel mic prefera sa faca un anumit lucru, cum ar fi, de pilda, spalatul vaselor, invata-l sa faca acest lucru cat de bine poate si apoi da-i ocazia sa repete experienta. Fortandu-l sa faca treburi casnice care nu ii plac, il vei determina, fara sa vrei, sa deteste si mai tare treburile respective.

Pune muzica in fundal – atunci cand faci curatenie, pune muzica si danseaza pe masura ce dai cu aspiratorul sau strangi lucrurile imprastiate pe jos si indeamna-l sa procedeze la fel. Copilul va percepe aceasta actiune ca pe una distractiva si ti se va alatura de bunavoie.

 

 

Cumpara-i un set de curatenie – cumpara pentru baietelul sau fetita ta un set de curatenie care sa contina un mop, o matura si alte ustensile de curatenie insa in varianta mini, de jucarie. Copilul ti se va alatura atunci cand faci curatenie, folosind jucariile cu pricina. I se va infiripa astfel in minte ideea potrivit careia curatenia este o joaca si trebuie sa te ajute atunci cand te vede ca faci curatenie.

Ofera-i recompense – propune-i copilului sa faca un anumit lucru, insa spune-i totodata ce va primi in schimb pentru ajutorul oferit. La final, nu uita sa te tii de cuvant. Recompensele sunt pe placul copiilor si in mod cert vei reusi sa il mobilizezi pe cel mic oferindu-i ceva la schimb pentru efortul depus.

Invata-l sa mentina curatenia – explica-i celui mic ca e important sa fie ordonat si sa nu faca nici mizerie. Atunci cand isi scoate jucariile, spre exemplu, spune-i un numar exact de jucarii pe care are voie sa le scoata. Dupa ce depaseste numarul, va trebui sa puna o jucarie la locul ei pentru a lua alta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0