Solutii pentru curatarea casei fara chimicale

Substantele chimice din produsele folosite la curatenie iti pot provoca mari probleme de sanatate, iar daca ai copii mici, cu atat ar trebui sa fii mai atenta la produsele folosite pentru a curata podeaua, mobila, geamurile ori toaleta.

Produsele de curatenie din comert pot fi inlocuite cu succes cu ingrediente naturale, sigure pentru sanatatea ta, care sunt la fel de eficiente in indepartarea microbilor si a mizeriei. Pe langa faptul ca nu iti pun in pericol sanatatea, aceste solutii DIY de curatenie sunt si cu mult mai ieftine decat cele pe care le regasesti pe rafturile magazinelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata lista produselor pe care le poti folosi pentru curatenie, fara sa pui sanatatea ta si pe cea a apropiatilor in pericol:

  • Bicarbonatul de sodiu: curate petele si elimina mirosurile neplacute
  • Zeama de lamaie: datorita aciditatii sale, zeama de lamaie indeparteaza bacteriile cu usurinta
  • Otetul alb: inlatura grasimea, mucegaiul, mirosurile neplacute.
  • Amidonul din porumb: poate fi folosit cu succes pentru stergerea ferestrelor, pentru polisarea mobilei, dar si pentru curatarea mochetelor si a covoarelor.
  • Zeama de citrice: indeparteaza petele de vopsea de pe suprafete, elimina uleiul si alte pete de grasime.
  • Sapunul din ingrediente naturale: curate petele de pe textile.

Ingredientele enuntate mai sus pot fi folosite fie ca atare, fie combinate intre ele, pentru o eficienta sporita. Mai jos, vei regasi o serie de solutii DIY pe care le poti folosi cu incredere atunci cand faci curatenie, in functie de problema pe care o ai.

Cum prepari solutiile pentru curatare

Mirosuri neplacute – se pot indeparta prin pulverizarea unui amestec de otet alb si zeama de lamaie in incaperea cu pricina.

Mucegai in baie – amesteca o parte de apa oxigenata cu 2 parti de apa si pulverizeaza pe zona cu probleme. Clateste apoi si lasa suprafata sa se usuce in mod natural.

Pete pe covor sau mocheta – amesteca parti egale de apa si otet. Pune amestecul direct pe pata, lasa-l sa actioneze pret de cateva minute, apoi freaca zona respectiva folosind o carpa umeda. Daca este vorba despre pete de grasime, acopera imediat pata cu amidon din porumb si lasa-l sa absoarba grasimea pret de 30 de minute. Spala apoi covorul si pata va disparea.

Pete de ceai sau cafea – petele de ceai sau cafea de pe cani sau de pe materialele textile pot fi indepartate cu otet alb.

Parchet – pentru o curatare eficienta a parchetului, amesteca o parte de otet cu una de ulei si curata suprafata, frecand cu ajutorul unei carpe. Nu numai ca parchetul va fi curatat, dar va capata si o stralucire aparte datorita uleiului.

Gresie – curata gresia cu un amestec facut dintr-o cana de otet diluat in 4 litri de apa. Poti adauga si 15 picaturi de ulei esential de menta pentru un miros placut.

Solutie pentru mobila – curata mobila cu un amestec facut dintr-o jumatate de cana de apa calda si cateva picatui de ulei esential de lamaie. Sterge mobila cu acest amestec apoi usuc-o cu o carpa uscata.

Geamuri – dizolva 2 linguri de otet intr-un litru de apa calda. Foloseste acest amestec pentru a curata geamurile, cu ajutorul unui ziar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toaleta – ¼ cana de bicarbonat de sodiu si 1 cana de otet amestecate reprezinta o solutie eficienta pentru curatarea vasului de toaleta.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0