

Substante chimice care pot afecta pielea bebelusilor
Substante chimice care pot afecta pielea bebelusilor
Substante chimice care pot afecta pielea bebelusilor
Pielea bebelușilor este mult mai sensibilă decât pielea ta, așa că e indicat să fii mai atent(ă) la produsele pe care le folosești după ce devii părinte. Orice ingredient din produsele de uz casnic folosite poate declanșa iritații la nivelul pielii sau ochilor copiilor.
Absorbția la nivel cutanat este mult mai ridicată la copii, asta pentru că ei au pielea mult mai subțire. Așadar, substanțele toxice din produsele de uz casnic pătrund rapid în pielea micuților, provocându-le probleme de sănătate.
Ce substanțe sunt dăunătoare pentru pielea copiilor
Parfumul sintetic
Prezent în orice produs, fie el de uz casnic, fie cosmetic, parfumul este folosit pentru a oferi un miros plăcut produsului cu pricina. Substanțele care sunt folosite pentru mirosul plăcut pot produce iritații la nivelul pielii și la nivelul ochilor, precum și probleme mai serioase precum astmul sau problemele de natură neurologică.
Propylene Glycol
Această substanță este folosită pentru facilitarea pătrunderii produsului în piele, texturi sau suprafețe. Propylene glycol-ul este adesea prezent în șervețelele umede pentru zona intimă a bebelușilor, cu toate că este o substanță iritantă pentru piele.
Parabenii
Aceștia sunt conservanți foarte ieftini, cât și foarte eficienți în prelungirea duratei de valabilitate a unui produs. Numeroși parabeni sunt adesea folosiți în aceeași formulă pentru a viza o gamă largă de microorganisme. Unii parabeni sunt interziși în produsele cosmetice în Uniunea Europeană (inclusiv benzilparaben, pentilparaben, izobutilparaben și izopropilparaben), în timp ce alții nu sunt dăunători și sunt utilizați în mod obișnuit ca aditivi alimentari și conservanți în produse cosmetice.
Metilparabenul, propilparabenul, butilparabenul și etilparabenul sunt parabenii care se găsesc în produsele pentru bebeluși, în special în loțiunile de protecție solară, șampoane, săpunuri, loțiuni și creme pentru zona scutecului.
Aceștia conservați artificiali se adaugă în produsele cosmetice pentru a preveni și diminua creșterea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului, crescând durata de valabilitate a produsului. Numeroase studii științifice arată că parabenii pot perturba hormonii din organism și pot afecta fertilitatea și organele de reproducere, crescând riscul de cancer. De asemenea, pot provoca iritații la nivelul pielii.
Aceștia se regăsesc în săpunuri, în detergenți, în șampoane sau chiar în produsele cosmetice pentru bebeluși. Parabenii sunt neurotoxine periculoase, care pot cauza iritații la nivelul pielii, precum și dezechilibre de natură hormonală.
Triclosan
Orice produs care este denumit antibacterian conține, mai mult ca sigur, triclosan. Această substanță este cancerigenă și afectează și glandele endocrine. Așadar, încercând să ții bacteriile la distanța de cel mic prin folosirea produselor antibacteriene din comerț, vei face mai mult rău expunându-l la triclosan.
Talc
Talcul este o pudră minerală folosită în produsele cosmetice și în pudra pentru bebeluși. Acesta este un iritant al căilor respiratorii, dar are și potențial cancerigen.
1,4 dioxan
Peste 50% dintre săpunurile pentru bebeluși conțin 1,4 dioxan, compus organic heterociclic. Această substanță este periculoasă atât pentru copii, cât și pentru adulți, așa că trebuie evitată cu orice preț.
Sulfații
Una dintre cele mai frecvente reacții alergice pe care sulfații îl au este iritația pe care o provoacă ochilor, pielii sau scalpului.
Ftalații
Cunoscuți și sub denumirea de plastifianți, ftalații sunt compuși chimici care se adaugă în materialele plastice pentru a le crește longevitatea, durabilitatea, transparența și flexibilitatea. De asemenea, funcționează ca solvenți sau agenți de legare în multe produse cosmetice și de îngrijire a pielii. Ftalații sunt alcătuiți din acid ftalic sub formă de lichid uleios, inodor și incolor. Oamenii de știință atrag atenția că aceștia pot provoca tulburări endocrine, probleme de dezvoltare și de reproducere și chiar cancer.
Tributilstaniul (TBT)
Compușii de tributil staniu pot irita pielea, în special foliculii de păr, iar expunerea la o concentrație foarte mare poate duce la arsuri chimice în doar câteva minute. Și ochii și căile nazale se pot irita în urma expunerii.
Oxibenzona
Aceasta a fost legată de o varietate de probleme hormonale atât la copii, cât și la adulți, inclusiv un număr scăzut de spermatozoizi la bărbați, un exces de estrogen și, în cazuri rare, infertilitate.
În plus, oxibenzona este un absorbant UV, ceea ce înseamnă că de fapt permite pielii tale să absoarbă razele soarelui, apărând astfel bronzul sau pistruii, mai ales dacă ai pielea deschisă la culoare.
Întrucât lumina soarelui este absorbită în cel de-al doilea strat al pielii, prin utilizarea produselor cu oxibenzonă este mai probabil ca al tău copil să dezvolte o alergie la cremele de protecție solară topică.
Formaldehida
Formaldehida este un gaz incolor, cu miros puternic, care prezintă un pericol pentru sănătate atunci când este inhalat în plămâni sau dacă pătrunde în ochi sau dacă ajunge pe piele. Când formaldehida este eliberată în aer și este prezentă în aer la niveluri care depășesc 0,1 ppm, poate provoca iritații grave ale ochilor, nasului și plămânilor. De asemenea, poate provoca sensibilitate pielii sau dermatită alergică.
Sensibilizarea pielii sau dermatita alergică se pot dezvolta după contactul repetat cu ingredientele care au în compoziție formaldehidă. Când formaldehida este eliberată în aer, poate provoca iritații grave ale ochilor, nasului și plămânilor. Cu cât expunerea, atât din punct de vedere a duratei, cât și a concentrației, la produsele care conțin ingrediente legate de formaldehidă este mai mare, cu atât potenţialele riscuri pentru sănătate sunt mai mari.
Printre reacțiile adverse care au fost raportate se numără probleme cu ochii sau iritații, probleme ale sistemului nervos (de exemplu, dureri de cap și amețeli), probleme ale tractului respirator (dureri sau zgârieturi în gât, tuse, respirație șuierătoare), greață, dureri în piept, vărsături și erupții cutanate.
Resorcinolul
Resorcinolul este o substanță iritantă, care funcționează prin descompunerea pielii întărite care este aspră și solzoasă. Adesea, resorcinolul este utilizat pentru a ameliora durerea și mâncărimea cauzate de zgârieturile minore, tăieturi, arsuri solare.
Uniunea Europeană a impus o cantitate maximă admisă când se folosește în anumite produse cosmetice și solicită etichete de avertizare din cauza problemelor legate de tulburările endocrine provocate de hormonii tiroidieni. Resorcinolul poate apărea pe o listă de ingrediente sub diferite denumiri, inclusiv: 1,3-benzendiol, resorcină, 1,3-dihidroxibenzonă (m-hidroxibenz, m-dihidroxifenol).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că resorcinolul provoacă disfuncție tiroidiană (pentru că este un perturbator endocrin). Se poate manifesta în hipertiroidism și determina o mărire a glandei tiroide. Din acest motiv, persoanele afectate se pot confrunta cu somnolență, inconștiență, convulsii și modificări ale glandelor suprarenale, așa cum se arată în studiile pe animale.
Uleiurile minerale
Uleiurile minerale pot avea, pe etichete, și denumirea de parafină lichidă sau petroleum, și pot provoca probleme odată ce intra în contact cu pielea bebelușilor. Aceste uleiuri creează un strat la nivelul pielii, împiedicând eliberarea toxinelor prin piele. Încearcă să alegi produse pe baza de uleiuri naturale, precum cel de cocos, de măsline sau migdale.
Fenoxietanol
Fenoxietanolul este un „eter de glicol” folosit ca ingredient pentru a parfuma un produs cosmetic, dar și ca un conservant care ucide bacteriile și prelungește durata de valabilitate a unui produs. Se găsește în mod natural în ceaiul verde, dar este adesea produs sintetic prin reacția fenolului cu oxidul de etilenă, un cancerigen cunoscut. Fenoxietanolul a devenit o alternativă mai comună, deoarece producătorii elimină treptat parabenii și conservanții care eliberează formaldehidă, deoarece se presupune că este o opțiune mai sigură, în ciuda preocupărilor persistente ale oamenilor de știință.
Se știe că fenoxietanolul provoacă reacții de tip alergic pe piele la unele persoane. Mai multe studii au arătat că atât oamenii, cât și animalele pot prezenta: iritații ale pielii, erupții cutanate, eczeme și urticarie1.
Benzoatul de sodiu
Benzoatul de sodiu este o altă alternativă comună la parabeni și se întâlnește în aproape orice tip de produs pentru copii. La fel ca alcoolul benzilic, benzoatul de sodiu se găsește în mod natural în unele alimente, inclusiv fructe, fructe de mare și produse lactate.
Studiile sugerează că benzoatul de sodiu poate crește riscul de inflamație, stres oxidativ, obezitate, ADHD și alergii.
Cum se manifestă problemele apărute din cauza substanțelor din produsele de uz casnic și cosmetic
Atunci când intră în contact cu o substanță toxica, pielea reacționează atenționându-te. Trebuie să fii atentă la semnalele ce apar la nivelul pielii, pentru a putea remedia problema în cel mai scurt timp.
Iată ce reacții apar:
- Prurit
- Dermatita
- Pigmentarea sau depigmentarea pielii
- Urticarie
- Fotosensibilitate
Cum să renunți la produsele care conțin substanțe periculoase pentru copii
În primul rand, e important să fii informat(ă) și să alegi produsele pe care le vei folosi numai după ce citești eticheta și analizezi cu mare atenție substanțele ce apar pe lista de ingrediente. Astfel, vei reuși să alegi produsele cele mai puțin dăunătoare.
Apoi, ideal ar fi să folosești cât mai multe produse naturale, organice, poate chiar preparate de tine, în casă.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
European Commission - Commission improves safety of cosmetics
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_14_1051
National Library of Medicine - Exposure to endocrine disruptors during adulthood: Consequences for female fertility
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5479690/
1 Studiul „Allergic contact dermatitis to phenoxyethanol: A rare, but possible cause of hand dermatitis”, Contact Dermatitis 86(4), 2021, autori: Michaela Kolodziej, Alexander Kiewert,
Christoph Skudlik, Richard Brans
https://www.researchgate.net/publication/357158711_Allergic_contact_dermatitis_to_phenoxyethanol_A_rare_but_possible_cause_of_hand_dermatitis
Te-ar mai putea interesa și...