Jucariile si dezvoltarea vederii la copii

Iata cum sa alegeti jucariile in functie de varsta copilului, pentru a fi si educative, nu numai placute privirii!

Cel mai important – siguranta

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Primul aspect de care trebuie sa tineti cont, este siguranta copilului atunci cand utilizeaza acea jucarie. Nimeni nu cumpara jucarii cu intentia de a face rau, dar unele pot fi cu adevarat periculoase. Aproximativ jumatate dintre aceste accidente se intampla in zona capului si a fetei, iar 10% dintre ele sunt din cauza jucariilor.

De departe cele mai periculoase sunt jucariile care “impusca” sau “trag”: pistoale cu bile sau cu vopsea, tinte, sageti. Toate acestea pot produce eroziuni corneene, cataracta traumatica si chiar pierderea permanenta a vederii.

Aceste accidente pot fi prevenite foarte usor, urmand cateva sfaturi:

  • Evitati jucariile ascutite sau cu parti care pot iesi cu usurinta
  • Mare atentie la jucariile cu laser, o parte dintre acestea pot rani iremediabil retina, daca sunt proiectate direct in ochi
  • In unele cazuri, se impune, pe langa echipamentul sportiv, si purtarea unor ochelari de protectie, cu lentile speciale din policarbonat
  • Intotdeauna verificati varsta recomandata si respectati-o
  • Daca aveti copii de varste diferite, nu le amestecati jucariile
  • Daca micutul pateste un accident, mergeti imediat la medic

 

 

Cum ajuta jucariile la dezvoltarea vederii?

Din momentul nasterii, copilul invata sa vada. La nastere, vederea este incetosata, cu lumini si umbre, insa aceasta se dezvolta continuu, pana la varsta scolara (7-8 ani). Jocurile si diversele activitati ajuta sa stimuleze acest proces aflat in plina desfasurare. De aceea, o examinare oculara intre 6 luni si 2 ani, asigura dezvoltarea unei vederi sanatoase.

Pana la 6 luni, jucariile sunt facute sa stimuleze dezvoltarea perceptiei luminii – carusel (pentru patut), locuri de joaca (pentru stat pe spate), jucarii mari, luminoase si care fac zgomot. Mai tarziu, pana spre 1,5 ani, se recomanda jucarii pentru dentitie (fie de material, care se pot spala, fie de plastic). De asemenea, jucariile de baie sunt recomandate tot de la aceasta varsta. Luati in considerare si materialele din care sunt facute, vopselurile folosite, sa nu fie toxice; in aceasta perioada, bebelusul invata totul prin bagarea obiectelor in gurita. 

La varstele mai mari, se urmareste imbunatatirea coordonarii mana - ochi, precum si dezvoltarea continua a perceptiei spatiale (vederea tridimensionala). Memoria vizuala si capacitatea de a vizualiza lucruri abstracte sunt si ele dezvoltate de jucariile potrivite.

Jucariile recomandate dupa 1,5-2 ani sunt cele cu forme si figurine de potrivit in diverse locuri, jucarii de impins, obiecte pentru aruncat etc.

Dupa varsta de 3 ani, copiii deja incep sa deseneze, sa perceapa mai multe nuante de culori, unii chiar sa scrie. Tot de la acesta varsta, sunt recomandate si puzzle-urile de diverse forme. Nu uitati nici de joaca in aer liber, foarte importanta pentru dezvoltarea unei vederi sanatoase. Pentru activitatile din exterior, puteti lua in considerare triciclete, trotinete sau role.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0