Cu copilul la logoped – cand si de ce sa mergi

Logopedul este terapeutul care se ocupa de persoanele care au probleme de comunicare din cauza unui deficit de vorbire, fie ca este vorba despre copii sau adulti.

Pe masura ce inainteaza in varsta, copiii incep sa vorbeasca din ce in ce mai mult, mai clar si mai cursiv. Ce te faci insa daca micutul tau nu se grabeste sa faca progrese la capitolul vorbire? De unde stii cand e momentul sa apelezi la un specialist pentru corectarea micilor probleme de vorbire?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ei bine, copiii care merg deja la gradinita sunt observati de cadrele didactice, care pot atentiona parintii daca observa ca o asemenea problema persista prea mult timp. Pentru un parinte este extrem de dificil sa accepte faptul ca exista o problema, insa intr-o asemenea situatie e mai bine sa mergi la specialist pentru a remedia cat mai rapid problema.

O problema de vorbire face referire la pronuntarea deficitara a unor litere, silabe sau cuvinte. Problemele de comunicare, pe de alta parte, fac referire la incapacitatea copilului de a se exprima astfel incat sa poata comunica.

Problemele de vorbire ce pot aparea la cei mici sunt:

  • Problemele de articulare a sunetelor
  • Tulburari de ritm si fluenta (cunoscute in popor sub denumirea de balbaiala)
  • Probleme de rezonanta a vocii

Problemele de comunicare ce pot aparea la cei mici sunt:

  • Probleme de intelegere si procesare a limbajului
  • Probleme de exprimare
  • Probleme cognitive care afecteaza comunicarea – memoria, atentia, capacitatea de organizare

De regula, prescolarii au asemenea probleme de vorbire. La unii copii, problemele acestea se rezolva mai devreme, la varsta de 3-4 ani, in timp ce la altii se rezvolva mai tarziu. Copilul ar trebui, pana la varsta de 3 ani, sa formeze deja propozitii si sa se faca inteles, chiar daca are inca probleme de pronuntie sau de articulare a unor sunete. In caz contrar, e recomandata o vizita la logoped. De asemenea, daca micutul tau are inca asemenea probleme de vorbire si a depasit deja varsta de 6 ani, nu ar strica sa mergi cu el la o sedinta in cabinetul logopedului, pentru a te lamuri cu privire la aceasta situatie.

 

 

Dificultatile de vorbire afecteaza si capacitatea copiilor de a invata sa scrie. Asadar, pana cand ajunge la varsta la care trebuie sa mearga la scoala, copilul trebuie sa isi rezolve deja micile probleme de vorbire.

Logopezii nu trateaza numai problemele de vorbire si dificultatile de natura cognitiva, ci si problemele de inghitire.

Logopedul foloseste mai multe strategii pentru tratarea problemelor de vorbire, printre care si:

  • Activitati educative prin joaca – terapeutul va interactiona cu copilul prin joaca, folosind carti, jucarii, imagini sau diverse activitati pentru a ii stimula dezvoltarea vorbirii. De asemenea, acesta va folosi repetitia pentru a il face pe cel mic sa inteleaga.
  • Terapia pentru articularea sunetelor – in timpul activitatilor distractive, logopedul foloseste in mod repetitiv sunetele problematice pentru copil, indemnandu-l sa faca acelasi lucru. Logopedul ii va arata celui mic cum isi foloseste limba si buzele pentru a pronunta o anumita litera, precum litera “r”.
  • Terapia prin masaj si stimulare faciala – logopedul poate apela la masajul facial si exercitii pentru limba, buze si maxilar, pentru a fortifica musculatura faciala.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0