Copilul a devenit agresiv cu cei din jur - ce e de facut

Copiii pot simti, la fel ca si adultii, furie si nevoia de a deveni agresivi cu cei din jur. Spre deosebire de adulti insa, cei mici nu stiu sa isi controleze dorinta de a il lovi pe cel care le-a declansat furia si din aceasta cauza adesea intre copiii mici apar conflecte violente, care se incheie cu agresiune fizica.

Pentru parinte momentul in care copilul sau devine agresiv este extrem de dificil intrucat nu stie cum sa reactioneze astfel incat cel mic sa isi controleze pornirile agresive.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce e de facut atunci cand copilul devine agresiv cu cei din jur

Stai calm – regula de aur intr-o situatie de acest gen este sa iti pastrezi calmul. Copilul imita orice comportament observa la cei din jur, iar daca tu ai o izbucnire nervoasa, cel mic va prelua acest gen de atitudine. Pentru a iti invata copilul sa isi controleze emotiile, trebuie in primul rand sa ti le controlezi tu pe ale tale.

Nu uita cat e de mic – este posibil sa fii tentat sa iti certi copilul ca si cum ar fi un adult si sa ai aceleasi pretentii de la el cum ai avea si de la un om mare. Nu uita insa ca cei mici au creierul inca in dezvoltare si inca isi descopera emotiile. Comportamentul copiilor mici este, in general, bazat pe impulsuri, nu este premeditat. Stiind aceste lucruri iti va fi mai usor sa empatizezi cu el chiar si atunci cand devine agresiv fizic.

 

 

Foloseste mereu aceeasi fraza pentru a il face sa inteleaga ca a gresit – spune-i, spre exemplu: “este in regula sa fii furios sau suparat, insa oamenii nu sunt facuti pentru a fi loviti” sau “este ok sa fii furios, dar nu e ok sa lovesti”. Folosind cu regularitate o asemenea propozitie, copilul va intelege ca violenta fizica nu este permisa, insa are voie sa fie furios.

Nu il pedepsi – cea mai la indemana arma pentru parinti este pedeapsa, insa in aceasta situatie nu este de folos. Pedepsitul copiilor nu ii va face pe acestia sa nu mai loveasca alti copii, ci doar va spori teama copilului. Pentru a opri pornirile violente ale celui mic trebuie sa te adresezi sentimentelor si emotiilor sale, sa ii atingi o coarda sensibila.

Invata sa anticipezi – observa atitudinea copilului pentru a intelege ce declanseaza dorinta sa de a lovi pe altcineva. Fie ca este vorba de invidie intre frati ori lipsa dorintei de a imparti jucariile cu altcineva, este bine sa intelegi ce il starneste si sa porti o discutie cu el pe aceasta tema.

Invala-l sa isi descarce furia – prezinta-i copilului alte metode prin care isi poate descarca furia. Sfatuieste-l sa numere pana la 10 atunci cand il enerveaza cineva la culme ori sa tropaie din picior pana se detensioneaza. Poate, de asemenea, sa cante un cantecel pentru a se relaxa. Orice varianta este mai buna decat lovitul altei persoane, iar copilul trebuie sa inteleaga asta.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0