Cum abordăm problema temelor pentru vacanță

Învățătorii și profesorii dau teme de vacanță încă din primul an de școală și mulți copii le primesc încă de la grădiniță. Din punct de vedere educațional, rolul acestora este să îi ofere copilului mai mult timp de studiu individual, fără influențele de care are parte în clasă, dar și să mențină activă mintea acestuia în perioadele mai lungi de pauză.

Însă trebuie să recunoaștem că temele sunt un subiect neplăcut, uneori chiar și pentru părinți, în perioadele în care copiii ar trebui să se relaxeze, să se odihnească și să se distreze. Există însă câteva trucuri care vă vor ajuta să integrați cu succes temele în programul din vacanță.

Nicio vacanță fără teme

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Încă din primul an de grădiniță, obișnuiește-ți copilul cu ideea că orice vacanță presupune și teme. Astfel, va ști de la început că vacanța înseamnă multe zile libere în care nu merge la școală, dar și câteva ore de exerciții. O astfel de rutină îl va ajuta să accepte mai ușor această regulă. Dacă nu primește teme de la școală sau grădiniță, realizează tu un program ușor cu câteva fișe de lucru, ore de lectură sau de colorat, lucru manual, sau pur și simplu recapitulări ale cunoștințelor, sub formă de discuții.

Analizează volumul de la început

În general, volumul de teme corespunde cu durata vacanței, și majoritatea profesorilor și educatorilor respectă acest lucru. Discută cu copilul tău și analizează temele de vacanță pe care le are, încă din ultima zi de școală. Astfel vei putea estima timpul necesar rezolvării sarcinilor și implicit vei putea organiza totul așa cum trebuie. Astfel vei avea timp și să procuri anumite materiale, dacă va avea nevoie de ele.

Fragmentează temele pe parcursul mai multor zile

Tentația multor părinți și copii este să se bucure din plin de vacanță, lăsând problema temelor pe ultimele zile. Acest dezechilibru poate transforma această perioadă într-o corvoadă, care poate genera frustrări și implicit certuri între părinți și copii. După mai multe zile de odihnă, copiilor le va fi greu să se concentreze la multe exerciții rămase pentru o perioadă scurtă de timp. Va obosi exact înainte de reînceperea școlii.

După ce ai analizat volumul temelor de vacanță, alege câteva zile în care copilul va dedica 2, cel mult 3 ore pe zi acestei activități. Lasă 3 zile libere la începutul și la sfărșitul vacanței, pentru a face mai ușoară tranziția, apoi împarte sarcinile pe aproximativ jumătate dintre zilele rămase.

Alternează materiile și dificultatea

Când faci împărțirea pe zile, alternează și combină materiile astfel încât efortul să fie echilibrat. Nu aglomera într-o singură zi 3 ore de exerciții la matematică dacă știi că nu este tocmai materia preferată a celui mic. Combină de exemplu o oră de matematică cu o oră de limba română și câteva exerciții la engleză.

Întotdeuna dimineața, la aceeași oră

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai potrivit moment al zilei pentru teme este dimineața, după micul dejun. Copiii sunt mai odihniți dimineața și îți va fi mai ușor să incluzi cele 2-3 ore de teme ca o rutină. Veți începe dimineața cu activitatea mai puțin plăcută, însă veți avea tot restul zilei la dispoziție pentru joacă, plimbări și activități distractive.

Nu prezenta niciodată copilului temele de vacanță ca pe o activitate dificilă, obligatorie într-un sens negativ, ca pe o pedeapsă sau activitate plictisitoare. Pe cât posibil, încearcă sa faci momentele plăcute. Mizează pe o atitudine de tipul „hai să vedem ce lucruri interesante mai învățăm astăzi” și vei scăpa de refuzuri și îmbufnări.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0