

Bullying-ul la scoala - Solutii pentru victime, dar si pentru "agresori"
Bullying-ul la scoala - Solutii pentru victime, dar si pentru "agresori"
Bullying-ul la scoala - Solutii pentru victime, dar si pentru "agresori"
Bullying-ul se intampla in fiecare zi sau in fiecare saptamana in multe dintre scolile din tara noastra.
Acest fenomen are un efect negativ asupra tuturor, inclusiv asupra "agresorului", copilului care este "tinta", asupra celor care sunt martori la conflict si asupra tuturor celor care sunt conectati, intr-un fel sau altul, cu fenomenul. Specialistii spun ca bullying-ul este o problema a comunitatii si ca necesita o solutie la nivelul comunitatii.
Bullying-ul este o problema care poate da peste cap zilele de scoala ale copilului, viata lui sociala si buna-starea lui emotionala. Aceasta problema a castigat din ce in ce mai multa atentie in ultimii ani, din cauza tehnologiei si noilor modalitati prin care copiii si adolescentii pot comunica intre ei si se pot hartui, cum ar fi internetul, telefonul mobil si retelele de socializare. Adultii au uneori tendinta de a ignora bullying-ul si ajung sa il considere o etapa "normala" a vietii, prin care toti copiii trec, insa acest fenomen este o problema reala, care are consecinte grave.
Strategii si solutii care te ajuta sa previi bullying-ul
Acorda-i atentie copilului tau
Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca observi ca ceva este in neregula cu copilul tau este sa vorbesti cu el. Cel mai important lucru pe care il poti face pentru un copil care este afectat de bullying este sa validezi situatia prin care trece. Fii atent la sentimentele copilului tau si spune-i ca iti pasa. Poate ca nu vei putea sa ii rezolvi toate problemele fiului sau fiicei tale, insa este esential ca el sau ea sa stie ca poate conta pe tine si pe sprijinul tau.
Fii un model pentru fiul sau fiica ta
Bullying-ul este un comportament care se invata. Copiii ajung sa deprinda sau sa invete comportamente antisociale, precum bullying-ul, de la adultii pe care ii vad drept un model in viata, parinti, profesori si mass media. Fii, pe cat posibil, un model pozitiv si invata-ti copilul inca de la o varsta frageda cum arata un bun comportament social. Copilul tau va avea mai putine sanse sa intre in relatii "daunatoare", care ii pot face rau, daca tu, ca parinte, eviti asocierile negative.
Cei din personalul scolii si alti adulti trebuie educati in acest sens
Educatia este esentiala in stoparea bullying-ului in comunitatea din care faceti parte tu si copilul tau. Atat profesorii, cat si parintii, trebuie sa se informeze si sa discute deschis cu elevii/copiii despre bullying si sa incerce sa descopere care este climatul de bullying la scoala.
Printr-o educare continua in acest sens si deschizand subiectul, aceste lucruri ii vor ajuta atat pe copii, cat si pe parinti sa inteleaga ce comportamente sunt considerate bullying. Reuniunile sau sedintele cu parinti pe acest subiect pot scoate problema la iveala.
Nu confrunta tu "agresorul"
Daca copilul tau este afectat de acest fenomen de bullying, este agresat sau jignit, este important ca tu ca parinte sa nu il confrunti pe "agresor" sau pe parintele "agresorului". De obicei, acest lucru nu este productiv si poate fi chiar periculos. In schimb, lucreaza cu comunitatea ta sau cu personalul scolii.
Profesorii de la scoala, invatatorii, educatorii sau dirigintele sau cei din conducerea scolii au informatiile si resursele necesare pentru a-i ajuta sa determine in ce fel vor decurge lucrurile dupa ce "agresorul" a fost identificat, dar si dupa ce stii clar ca micutul tau este are zile grele la scoala. Dezvolta impreuna cu comunitatea (in cazul acesta, cu cei de la scoala) o strategie pentru a aborda fenomenul de bullying.
Ce trebuie sa inteleaga agresorul/bully
Parintii si profesorii nu trebuie sa uite ca "agresorul" sau bully-ul are si el probleme cu care se confrunta si ca are nevoie de ajutor din partea adultilor. "Agresorii" adeseori se implica in comportamente de genul bullying-ului pentru ca le lipseste empatia si le lipseste increderea sau drept rezultat al faptului ca au probleme acasa. Inainte de toate, "agresorii" trebuie sa recunoasca ca comportamentul lor de la scoala este bullying. Apoi, ei trebuie sa inteleaga ca bullying-ul este un lucru rau, daunator pentru ceilalti si ca duce la consecinte negative. Profesorii, parintii sau consilierii in materie de psihologie pot gasi o solutie prin care ii pot arata "agresorului" care sunt consecintele actiunilor sale.
"Victimele" si martorii nu au de ce sa se simta neputinciosi
Adeseori, martorii la evenimentele din categoria bullying se simt neputinciosi, nu pot sa ajute in niciun fel "victima", adica copilul. Martorii pot crede ca daca se implica, ar putea atrage atentia "agresorului" asupra lor sau ca acest lucru ii va face sa fie considerati mai prejos.
Insa este esential ca martorii sa inteleaga ca au puterea sa ajute, iar "victimele" nu trebuie sa uite ca au puterea de a cere ajutorul si ca exista solutii. Personalul din scoala ar trebui sa gaseasca solutii pentru a proteja martorii de replesalii sau consecinte si ar trebui sa ii ajute pe copiii care sunt martorii unor conflicte sa inteleaga ca tacerea si inactiunea (faptul ca stau deoparte si tac) il vor face pe "agresor"/bully si mai puternic.
Sursa foto: Shutterstock