Ce tipuri de melanom fac copiii
Melanomul este un tip de cancer de piele care debutează la nivelul melanocitelor (n.r. celulele pielii care produc pigmentul ce ajută ca pielea să capete acea nuanță maronie după epunerea la soare). Acesta este cel mai rar, dar și cel mai grav cancer de piele. În general, melanomul afectează adulții, însă și copiii pot avea de-a face cu boala.
Melanomul pediatric arată altfel decât cel care apare la adulți și se dezvoltă și mai rapid.
Factori de risc pentru melanomul la copii
Deși cauza melanomului la copii nu este cunoscută, anumite caracteristici și expuneri fac mai probabil ca un copil să dezvolte acest tip de cancer. Printre acești factori de risc se numără:
- Nevii melanocitari giganți
- Expunerea prelungită la ultraviolete
- Părul roșcat sau blond, ochii albaștri și pistruii
- O tendință la arsuri solare și nu la bronzare
- Un număr mare de alunițe
- Un istoric familial de melanom
- Imunosupresie, imunodeficiență
- Istoric de retinoblastom
- Anumite tulburări moștenite, inclusiv xeroderma pigmentosum și sindromul Werner
Care sunt simptomele melanomului la copii
Dacă la adulți melanomul tinde să fie mai închis la culoare, la copii este adesea albicios, gălbui sau roz. Printre cele mai frecvente simptome ale melanomului la copii se numără:
- O umflătură pe piele care provoacă mâncărime sau care sângerează;
- O pată asemănătoare negului, care este de obicei gălbuie, albicioasă sau roz;
- O leziune pe piele, care poate să nu fie neagră sau pigmentată ca la adulți;
- Alunițele cu aspect ciudat, mai ales cele de mari dimensiuni;
- Alunițe care arată diferit față de celelalte alunițe ale unui copil.
Cum se pune diagnosticul de melanom la copii
Criteriile ABCDE au fost introduse pentru facilitarea diagnosticului de melanom la adulți. Studii mai recente, efectuate la copii, au arătat că aproape jumătate dintre melanoamele copiilor nu se încadrează acestor criterii, având alte caracteristici: leziuni nodulare uniform colorate, brun deschis sau roz-roșu, prezentând uneori sângerare.
Melanomul la copii poate să sângereze sau să producă mâncărimi. Studiile arată că multe melanoame din copilărie sângerează sau provoacă mâncărime. La copii, melanomul arată ca o rană deschisă care se vindecă după care reaparare. De altfel, melanomul se dezvoltă rapid. Dacă observi o aluniță care crește rapid și cere este mai mare decât celelalte alunițe ale copilului, este important ca acest copil să fie examinat de un medic dermatolog.
Un alt aspect care ar trebui să-i avertizeze pe părinți să ajungă cu al lor copil la medic este prezența unei dungi întunecate sub unghia de la mâini sau de la picioare, căci aceasta poate semnala un melanom.
De multe ori, ceea ce atrage atenția mamei este o aluniță ce iese în evidență, fiind mai mare sau având un aspect „ciudat”, cu caracteristici diferite față de restul alunițelor copilului – semn ce mai este denumit „rățușca cea urâtă”.
Studii recente au descoperit un profil de mutații genetice asemănător cu melanoamele adultului, inclusiv mutații ale genei BRAF, și mutații caracteristice leziunilor induse de expunerea la soare.
Tipuri de melanom la copii
Melanoamele pe care le dezvoltă copiii la nivel cutanat se împart în trei mari clase:
Melanomul comun
Este melanomul cu aceleași subtipuri ca la adulți, cel mai frecvent întâlnite fiind melanomul extensiv în suprafață și melanomul nodular. În general, este rar diagnosticat înainte de pubertate. Din punct de vedere clinic, prezintă foarte multe similarități de aspect cu melanoamele dezvoltate la vârstă adultă.
Pentru melanoamele de tip extensiv în suprafață se pot aplica din punct de vedere clinic criteriile ABCDE, și anume:
- asimetrie a formei;
- borduri (margini) neregulate;
- variații de culoare – cu prezența mai multor nuanțe brun-deschis și brun-închis, negru, uneori chiar albăstrui, roz și alb;
- dimensiuni - diametru peste 6 mm (mai mare decât guma de șters din capătul unui creion);
- evoluție în timp – modificarea în timp a formei, culorii, dimensiunilor (mai ales creșterea rapidă în dimensiuni), apariția de proeminențe pe suprafața unei alunițe, sângerări sau cruste la nivelul aluniței.
Melanomul spitzoid
Este un tip mai special de melanom, care apare mult mai frecvent la copii decât la adulți. Ca și aspect, are formă nodulară, rotund sau oval, și este foarte uniform colorat, de multe ori chiar nepigmentat, având culoare roz sau roșu. Pentru aceste tipuri de melanom nu se aplică regulile ABCDE. Din punct de vedere genetic, nu se regăsesc mutațiile genetice mai caracteristice melanomului comun (cum ar fi mutațiile BRAF, Nras).
Melanomul dezvoltat pe nevi congenitali
Nevii congenitali sunt acele alunițe care sunt prezente la naștere, care mai sunt numite în limbaj popular și „semne din naștere”. Ele sunt alunițe mari, care ajung frecvent la dimensiuni de câțiva centimetri sau mai mult, sunt groase și au o aglomerare mare de celule pigmentare. Unele studii recente arată faptul că peste 5% dintre nevii congenitali suferă modificări maligne, putând da naștere la melanoame.
Melanoamele pot apărea la nivelul oricărei regiuni a corpului, cu o frecvență mai mare la nivelul feței și trunchiului, la băieți, și gambelor și coapselor, în cazul fetelor. Și melanomul la copii se poate răspândi în organism.
Cancerul se poate răspândi prin țesut, sistemul limfatic și sânge:
- Țesut. Cancerul se răspândește în zonele apropiate.
- Sistemul limfatic. Cancerul se răspândește în sistemul limfatic, deplasându-se prin vasele limfatice către alte părți ale corpului.
- Sânge. Cancerul se deplasează prin vasele de sânge către alte părți ale corpului.
Când cancerul se răspândește în altă parte a corpului poartă denumirea de metastază. Celulele canceroase se desprind de unde au început (tumora primară) și călătoresc prin sistemul limfatic sau prin sânge.
Tumora metastatică este același tip de cancer ca și tumora primară. De exemplu, dacă melanomul se răspândește la plămân, celulele canceroase din plămâni sunt de fapt celule de melanom. Boala este melanom metastatic, nu cancer pulmonar.
Cum se pune diagnosticul de melanom la copii
Diagnosticul melanoamelor pediatrice poate fi dificil și multe dintre aceste leziuni pot fi confundate cu așa-numitele leziuni melanocitare cu potențial malign necunoscut. Aceste leziuni sunt biologic diferite de melanom și nevi benign. Termenii nev Spitz și melanom spizoid sunt, de asemenea, folosiți în mod obișnuit pentru a numi melanomul.
Un studiu retrospectiv mai vechi arată că copiii cu vârsta de 10 ani sau mai mult au avut mai multe riscuri de a prezenta leziuni amelanotice, sângerare, culoare uniformă, diametru variabil și înălțime (cum ar fi o umflătură de novo).
Pentru a pune diagnosticul de melanom la copii medicul poate recomanda:
Biopsie sau excizie
Biopsia sau excizia sunt necesare pentru a diagnostica orice tip de cancer de piele și pentru a vedea ce tratament este recomandat. Deși carcinoamele bazocelulare și carcinoamele spinocelulare sunt, în general, vindecabile numai prin intervenție chirurgicală, melanomul necesită o mai mare atenție din cauza faptului că poate să producă metastază. Lățimea marginilor chirurgicale în melanom este dictată de locul, dimensiunea și grosimea leziunii și variază de la 0,5 cm pentru leziunile in situ până la 2 cm sau mai mult pentru leziunile mai groase. La copii, în anumite cazuri, poate deveni necesară excizia largă cu grefa de piele.
Evaluarea ganglionilor limfatici
Examinarea ganglionilor limfatici regionali folosind biopsia ganglionului santinelă a devenit o rutină în multe spitale. Biopsia ganglionului santinelă este indicată micilor pacienți care au leziuni de 0,8 cm sau mai mari, precum și pacienților ale căror leziuni sunt mai mici și care au ulcerații sau alte caracteristici nefavorabile, cum ar fi invazia limfovasculară, rată mitotică ridicată, vârsta mică sau o biopsie pe margine pozitivă.
Indicațiile pentru această procedură la pacienții cu melanoame spitzoide nu au fost clar definite. Într-o revizuire sistematică a 541 de pacienți cu tumori Spitz atipice, 303 (56%) au fost supuși biopsiei ganglionului santinelă și 119 (39%) au avut un ganglion santinelă pozitiv.
Disecția suplimentară a ganglionilor limfatici la 97 dintre acești pacienți a evidențiat ganglioni pozitivi suplimentari la 18 pacienți (19%). În ciuda incidenței mari a metastazelor ganglionare, doar șase pacienți au dezvoltat boală diseminată. Această constatare arată cât de benefic este prognosticul acestei proceduri la copiii cu aceste leziuni.
Evaluare de laborator și imagistică
Pacienții care prezintă melanom convențional sau de tip adult trebuie să fie supuși evaluărilor de laborator și imagistice pe baza ghidurilor pentru adulți. Pacienții care sunt diagnosticați cu melanoame spitzoide au un risc scăzut de recidivă și rezultate clinice excelente și nu necesită o evaluare radiografică extinsă nici la diagnosticare, nici la monitorizare.
Tratamentul melanomului la copii
Tratamentul melanomului pediatric este ales în funcție de severitatea acestuia. Medicul poate alege una sau mai multe dintre următoarele metode de tratament:
Tratamentul chirugical
Implică îndepărtarea melanomului, precum și a ganglionilor limfatici din zona apropiată acestuia, dacă celulele canceroase s-au răspândit la nivelul acestora.
- Chimioterapia – este folosită dacă celulele canceroase s-au răspândit către nodulii limfatici sau alte zone din organism.
- Radioterapia – și radioterapia poate fi folosită dacă celulele au început deja să migreze către alte zone din corp.
- Imunoterapia – este folosită atunci când sistemul imunitar al copilului are nevoie de ajutor pentru a ataca celulele canceroase.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Childhood Melanoma Treatment
https://www.cancer.gov/types/skin/hp/child-melanoma-treatment-pdq#section_3.3
America Academy of Deramtology Association - Melanoma can look different in children
https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common/melanoma/different-children
Te-ar mai putea interesa și...