Invata-ti copiii sa foloseasca tehnologia intr-un mod sanatos

Cativa experti in sanatatea pediatrica au cam slabit fraiele in ceea ce priveste timpul alocat celor mici in fata ecranelor de orice fel, dar asta nu inseamna ca parintii ar trebui sa vada in dispozitivele electronice un inlocuitor pentru un babysitter sau o dadaca.

“Cei mai multi dintre noi folosesc sursele media si tehnologia in fiecare zi. Este modul in care interactionam cu lumea si este felul in care aflam noi idei.” afirma doctorul Sara Lee, care profeseaza in spitalul Universitar de copii din Cleveland.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Copiii ar trebui sa invete sa utilizeze aceste surse intr-un mod sanatos si eficient” a spus Lee intr-un comunicat de presa al spitalului. Noi reglementari venite de la Academia Americana de Pediatrie (AAP) ofera parintilor si mai multe sfaturi despre cum sa foloseasca sursele media acasa cu copiii.

 

 

“In noile reglementari cu privire la timpul petrecut in fata ecranelor, Academia Americana de Pediatrie (AAP) admite ca exista beneficii notabile asociate folosirii aplicatiilor educationale sau conexiunii cu prietenii sau cei dragi in mediul virtual” a spus Lee.

Academia are acum urmatoarele recomandari:

Copiii mai mici de 18 luni ar trebui sa evite in totalitate expunerea la mediul virtual.

Parintii care au copiii cu varste cuprinse intre 18 luni si 24 luni ar trebui sa urmareasca impreuna cu cei mici programele sau aplicatiile educationale. Aceste resurse ar trebui folosite pentru a ajuta copilul in procesul de invatare.

Copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani nu ar trebui sa li se permita accesul in fata oricarui tip de ecran mai mult de ora pe zi. Chiar si asa, parintii trebuie sa interactioneze cu copiii in timpul vizionarii programelor sau a folosirii dispozitivelor.

Copii de 6 ani sau mai mari ar trebui monitorizati in timpul folosirii dispozitivelor electronice. Parintii ar trebui sa se asigure ca folosirea acestora nu afecteaza calitatea somnului si activitatile fizice sau sociale.

Anumite spatii din casa cat si anumite intervale orare ar trebui folosite ca si zone fara activitate media. Toate dispozitivele media ar trebui oprite sau sa nu fie folosite deloc in aceste zone. Parintii ar trebui sa poarte un dialog continuu cu copiii despre simtul civic si siguranta.

“Unul din motivele principale care sta la baza acestor recomandari este importanta folosirii acestor aplicatii sau vizionarea programelor impreuna cu parintii” a spus Lee. “Cred ca aceste recomandari reflecta ceea ce parintii faceau deja, acum pot face aceste lucruri fara sa simta ca fac ceva gresit”.

In timp ce aceste reguli afecteaza modul in care copiii folosesc dispozitivele electronice, Lee a subliniat ca si obiceiurile parintilor conteaza. Copiii isi privesc parintii ca pe un exemplu in comportament, a explicat ea.

 

 

“Ii incurajez pe parinti sa isi examineze propriul lor stil de a folosi dispozitivele media” a spus Lee. Te ghidezi dupa propriile reguli in a nu manca in fata televizorului sau a avea mai mult timp departe de ecranele dispozitivelor? Folosirea ecranelor de orice fel, in dormitor, in timpul noptii, nu este benefica nici pentru parinti.”

Este de asemenea important si pentru parinti sa tina evidenta orelor petrecute online sau in fata ecranelor. Aplicatiile care restricitioneaza folosirea dispozitivelor dupa o anumita perioada de timp pot de asemena ajuta in limitarea expunerii la acestea, a sugerat Lee. 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0