Cancerul de piele la copii
Cu toate că melanomul nu este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele, este cel mai grav. Melanomul nu este foarte întâlnit în rândul copiilor, însă asta nu înseamnă că cei mici sunt feriți de acest tip de cancer - în jur de 1% dintre cazurile nou descoperite de melanom sunt la copii. De ce apare cancerul de piele la copii și cum se tratează?
Melanomul este o formă de cancer de piele care apare atunci când melanocitele, celulele care produc pigmentul responsabil de culoarea pielii (melanina), încep să se dezvolte necontrolat. Deși melanomul poate apărea oriunde pe piele, este cel mai frecvent pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, brațele și picioarele. Totuși, poate apărea și pe zone mai puțin expuse, cum ar fi tălpile picioarelor, palmele sau sub unghii.
Melanomul este considerat cea mai periculoasă formă de cancer de piele, deoarece poate metastaza rapid, adică se poate răspândi la alte organe din corp. La copii, cancerul de piele este rar: statisticile sugerează că melanomul apare la 1-10 copii dintr-un milion.
Din ce cauze apare melanomul la copii?
Cum spuneam, cancerul de piele la copii este rar, totuși poate să apară, iar cauzele și factorii de risc sunt similari într-o anumită măsură cu cei întâlniți la adulți.
Expunerea la razele ultraviolete (UV)
Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete, în special la soare, fără protecție, este un factor de risc major. Arsurile solare repetate în copilărie pot crește semnificativ riscul de melanom mai târziu în viață. Deși melanomul pediatric poate apărea și în zone mai puțin expuse la soare, copiii care petrec mult timp în aer liber fără protecție adecvată (pălării, îmbrăcăminte protectoare, creme cu factor de protecție solară) sunt mai expuși riscului.
Istoric familial de melanom
Copiii cu un istoric familial de melanom sau alte forme de cancer de piele sunt mai susceptibili să dezvolte această boală. Există gene moștenite care pot crește predispoziția la cancerul de piele.
Piele foarte deschisă la culoare și pistrui
Copiii cu piele deschisă la culoare, care se ard ușor la soare, cu păr roșcat sau blond și cu ochi de culoare deschisă sunt mai vulnerabili la dezvoltarea melanomului, deoarece pielea lor conține mai puțină melanină, pigmentul care protejează pielea de radiațiile UV.
Alunițe congenitale mari
Copiii născuți cu alunițe mari sau gigantice (alunițe congenitale) au un risc mai mare de a dezvolta melanom în acele zone. Riscul crește în funcție de dimensiunea aluniței și de numărul total de alunițe de pe corp.
Sindroame genetice rare
Unele sindroame genetice, precum sindromul xeroderma pigmentosum, pot crește riscul de melanom la copii. Aceste sindroame sunt caracterizate de o sensibilitate extremă la lumina UV din cauza incapacității organismului de a repara leziunile ADN-ului provocate de radiațiile UV.
Sistem imunitar slăbit
Copiii cu un sistem imunitar compromis, fie din cauza unor boli autoimune, fie din cauza tratamentelor imunosupresoare (precum chimioterapia sau tratamentele după transplanturi de organe), sunt mai vulnerabili la a se confrunta cu cancerul de piele, inclusiv melanomul.
Expunerea la surse artificiale de UV
Deși mai puțin frecventă la copii, expunerea la surse artificiale de radiații UV, cum ar fi solarele, poate crește riscul de melanom în adolescență și copilărie timpurie.
Simptome melanom la copii
Ca și la adulți, melanomul în primele stadii apare, la copii, sub forma unei alunițe care:
Își schimbă forma, culoarea ori dimensiunile
Este dureroasă, sângerează sau produce mâncărimi
Capătă o crustă
Cum se diagnostichează melanomul la copii?
Medicul va efectua un examen amănunțit al pielii copilului pentru a identifica orice leziuni suspecte, cum ar fi alunițele sau petele care își schimbă forma, culoarea, dimensiunea sau textura. Medicul va aduna informații despre istoricul familial de cancer de piele sau alte afecțiuni genetice care pot crește riscul de melanom la copil, precum și despre istoricul expunerii la soare și arsurile solare.
Un dermatoscop este un dispozitiv special cu lumină și lupă care permite o examinare mai detaliată a leziunilor cutanate. Aceasta poate ajuta medicul să vadă structuri microscopice care nu sunt vizibile cu ochiul liber și să diferențieze leziunile benigne de cele maligne.
Dacă o aluniță sau o leziune cutanată este considerată suspectă, medicul va efectua o biopsie pentru a preleva o mostră de țesut care va fi analizată la microscop de către un anatomopatolog. Aceasta este metoda definitivă pentru a diagnostica melanomul.
Dacă biopsia confirmă diagnosticul de melanom, următoarele teste și proceduri pot fi efectuate pentru a determina stadiul bolii și pentru a planifica tratamentul adecvat:
Biopsia ganglionilor santinelă - este o metodă prin care se verifică dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici. Un colorant sau o substanță radioactivă este injectată în zona din jurul melanomului, iar primul ganglion limfatic la care drenează lichidul este prelevat și examinat pentru celule canceroase.
Teste imagistice - pentru a vedea dacă melanomul s-a răspândit în alte părți ale corpului, pot fi recomandate teste de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică nucleară (RMN) sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET).
Tratament pentru cancerul de piele la copii
Ca și la adulți, la copii cancerul de piele are 4 stadii. Cu cât este mai avansat, cu atât numărul stadiului este mai mare. Tratamentul administrat este ales în funcție de stadiul în care se afla afecțiunea.
Melanom în stadiul 0/1 - se tratează prin îndepărtarea aluniței și a țesuturilor din jurul acesteia.
Melanom în stadiul 2 - necesită extirparea aluniței, dar și o biopsie pentru a se verifica dacă celulele canceroase au afectat sistemul limfatic.
Melanom în stadiul 3 - în acest stadiu este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorei, dar și petru îndepărtarea nodulilor limfatici afectați; este posibil că medicul să decidă că e nevoie și de radioterapie.
Melanom în stadiul 4 - în acest stadiu, cancerul s-a împrăștiat la nodulii limfatici și în alte zone ale corpului, iar pperația, chimioterapia și imunoterapia pot fi folosite împreună.
Care este prognosticul unui copil cu melanom?
Prognosticul unui copil cu melanom depinde de mai mulți factori, printre care stadiul în care este diagnosticat melanomul, tipul său, localizarea, precum și răspunsul la tratament. În general, copiii diagnosticați în stadii incipiente au un prognostic mai bun comparativ cu cei diagnosticați în stadii avansate.
Dacă melanomul este depistat în stadiile incipiente, când este localizat doar în piele (fără a se răspândi la ganglioni sau alte organe), șansele de vindecare sunt foarte mari, cu o rată de supraviețuire de peste 90%. Dacă melanomul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la alte organe (stadiul III sau IV), prognosticul este mai rezervat. În aceste cazuri, rata de supraviețuire scade, dar tratamentele moderne, inclusiv imunoterapia și terapiile țintite, pot ajuta la prelungirea vieții și la îmbunătățirea calității acesteia.
Grosimea melanomului măsurată în milimetri este un factor important de prognostic. Cu cât melanomul este mai subțire în momentul diagnosticului, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Melanoamele subțiri (sub 1 mm) au un prognostic foarte bun. Dacă melanomul este ulcerat (stratul superficial al pielii de deasupra tumorii este deteriorat sau rupt), prognosticul este mai nefavorabil decât în cazurile în care ulcerarea nu este prezentă.
În general, copiii au o capacitate de regenerare și răspuns la tratament mai bună decât adulții. Cu toate acestea, alte condiții medicale preexistente sau un sistem imunitar compromis pot influența negativ prognosticul.
Ratele de supraviețuire:
Stadiul I (melanom localizat): Rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 95%.
Stadiul II (melanom invaziv): Rata de supraviețuire la 5 ani variază între 80-90%.
Stadiul III (răspândit la ganglionii limfatici): Rata de supraviețuire scade la 50-70%, dar tratamentele avansate pot îmbunătăți aceste statistici.
Stadiul IV (melanom metastatic): Rata de supraviețuire este mult mai scăzută, între 15-20%, dar tratamentele noi, cum ar fi imunoterapia și terapiile țintite, pot prelungi semnificativ viața.
Cum se poate preveni melanomul la copii?
Primul și cel mai important pas pe care îl poți face pentru protejarea copilului tău de cancerul de piele constă în reducerea expunerii acestuia la radiațiile UV și folosirea cremelor cu protecție solară când copilul stă mult timp în soare puternic. Astfel, riscul de cancer de piele poate fi redus chiar și cu 50%.
Stabilește-le copiilor program de joacă afară, în aer liber, dimineața și seara, atunci când intensitatea radiațiilor este mai scăzută. Fă-ți un obicei din a le acoperi pielea cu haine subțiri și lungi, iar zonele care sunt expuse, cu loțiune cu factor de protecție de cel puțin 30 înainte de a-i scoate pe cei mici afară, la soare puternic, cum ar fi la plajă.
Verifică-le pielea în fiecare zi, atunci când le faci baie, acordând o atenție sporită alunițelor. Imediat ce observi ceva anormal apelează la ajutorul unui dermatolog. Tratarea melanomului în stadiu incipient este, de cele mai multe ori, încununată de succes, cancerul fiind vindecat fără prea multe probleme.
Dacă cel mic are risc crescut de melanom și medicul te pune în gardă, acordă mai multă atenție reducerii riscurilor și nu neglija controalele anuale, care pot duce la depistarea timpurie a afecțiunii, precum și la vindecarea acesteia prin tratament adecvat.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Cancer Institute - Childhood Melanoma Treatment (PDQ®)–Health Professional Version
https://www.cancer.gov/types/skin/hp/child-melanoma-treatment-pdq
NCBI - Is Pediatric Melanoma Really That Different from Adult Melanoma? A Multicenter Epidemiological, Clinical and Dermoscopic Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10046848/
Studiul „Is Pediatric Melanoma Really That Different from Adult Melanoma? A Multicenter Epidemiological, Clinical and Dermoscopic Study”, apărut în Cancers (Basel). 2023 Mar; 15(6): 1835. Published online 2023 Mar 18. doi: 10.3390/cancers15061835, autori: Vincenzo De Giorgi et al.
Te-ar mai putea interesa și...