

Antibioticele la copii - cand si cum se administreaza
Antibioticele la copii - cand si cum se administreaza
Antibioticele la copii - cand si cum se administreaza
Atunci cand copilul este bolnav, parintele ar face orice pentru a-i alina suferinta cat mai rapid. Insa antibioticele nu reprezinta intotdeauna solutia – mai mult decat atat, administrate fara recomandarea medicului, pot fi chiar daunatoare.
Administrarea antibioticelor este absolut necesara in cazul unei infectii bacteriene. Insa cele mai frecvente boli ale copilului sunt cauzate de infectiile cu virusuri, care sunt imune la antibiotice. De pilda, atunci cand copilul tau sufera de o raceala, antibioticele nu sunt eficiente in tratarea acesteia, intrucat raceala e cauzata de infectia cu un virus. Pe de alta parte, daca cel mic sufera, pe langa raceala, si de o infectie bacteriana la nivelul urechii, atunci antibioticele sunt necesare.
Antibioticele nu numai ca nu sunt eficiente in vindecarea infectiilor virale, ci pot fi chiar daunatoare celui mic. In primul rand, pentru ca pot cauza efecte adverse precum diareea sau alte manifestari gastrointestinale, iar in al doilea rand pentru ca organismul celui mic poate dezvolta rezistenta la antibioticul cu pricina, iar cand vei fi nevoit sa il folosesti pentru tratarea unei infectii bacteriene, eficienta sa va fi scazuta.
Tratamentul cu antibiotice la copiii mai mici de 3 ani
In prima parte a vietii, mai exact in primii 3 ani, medicii vor evita sa prescrie antibiotice copiilor. Acestia vor prefera sa incerce alte tratamente si sa tina pacientul sub observatie si vor administra antibiotice ca ultima solutie, in cazul in care niciun alt tratament nu da roade.
Tratamentul cu antibiotice la copiii mai mari de 3 ani
Chiar daca nu sunt atat de sensibili ca in primii ani de viata, copiii inca se afla in perioada de dezvoltare. Acestia prezinta risc crescut de dezvoltare a rezistentei la antibiotice, de aceea medicii vor continua sa prescrie aceste medicamente numai atunci cand este absolut necesar.
Cum se administreaza antibioticele la copii
Antibioticele vor fi administrate copiilor numai la recomandarea medicului, care s-a asigurat ca este vorba despre o infectie bacteriana.
De asemenea, este important ca acestea sa fie administrate exact asa cum a recomandat medicul. Parintele trebuie sa se asigure ca respecta orele la care administreaza medicatia copilului, astfel incat tratamentul sa isi faca efectul.
De asemenea, parintele nu va administra antibiotic mai putine sau mai multe zile decat a recomandat medicul. Chiar daca starea copilului s-a ameliorat, e foarte important ca tratamentul sa fie continuat conform indicatiilor cadrelor medicale, altfel exista riscul ca infectia sa revina ori ca cel mic sa dobandeasca rezistenta la antibioticul folosit. La fel de periculoasa este si administrarea pe o perioada mai lunga a tratamentului. Este esential ca parintele sa nu ia nicio decizie cu privire la tratamentul copilului fara sa se consulte in prealabil cu medicul.
Imediat ce ai terminat tratamentul cu antibiotice al copilului, arunca dozele ramase. Acestea nu mai pot fi folosite cu o alta ocazie.
Infectiile bacteriene se amelioreaza la 48-72 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Daca nu observi nicio ameliorare a starii copilului dupa 72 de ore, ba chiar simptomele par sa se agraveze, ia legatura cu medicul pediatru al copilului.
Cum dezvolta copiii rezistenta la antibiotic
Utilizarea in mod eronat si repetat a antibioticelor poate face bacteria sa capete rezistenta la antibiotic. De aceea este atat de important ca antibioticele sa fie administrate in mod corect, numai la recomandarea medicului.
De asemenea, se recomanda ca cel mic sa fie tratat cu un antibiotic specific pentru infectia pe care o are, nu cu un antibiotic care are mai multe utilizari, fiind folosit in tratarea mai multor infectii. Cu cat antibioticul e folosit pentru o paleta mai larga de boli, cu atat sansele de dezvoltare a rezistentei la antibiotic sunt mai mari.
Daca copilul dezvolta o infectie cu o bacterie rezistenta la anatibiotice, va fi necesar sa se foloseasca un anumit tip de antibiotic – in general, tratamentul se va face intravenos si necesita internarea copilului in spital.
Sursa foto: Shutterstock