Antibioticele la copii - cand si cum se administreaza

Atunci când copilul este bolnav, părintele ar face orice pentru a-i alina suferința cât mai rapid. Însă antibioticele nu reprezintă întotdeauna soluția – mai mult decât atât, administrate fără recomandarea medicului, pot fi chiar dăunătoare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce tratează antibioticele?

Antibioticele tratează NUMAI anumite infecții cauzate de bacterii, cum ar fi:

  • Streptococ
  • Tuse convulsivă
  • Infecția tractului urinar (ITU)

Antibioticele sunt, de asemenea, necesare pentru a trata afecțiunile care pun viața în pericol cauzate de bacterii, cum ar fi sepsisul, care este răspunsul extrem al organismului la infecție.

Ce NU tratează antibioticele?

Antibioticele NU acționează asupra virușilor, cum ar fi cei care provoacă:

  • Răcelile și secrețiile nazale, chiar dacă mucusul este gros, galben sau verde
  • Cele mai multe dureri de gât (cu excepția durerii de gât provocată de streptococ)
  • Gripa
  • Cele mai multe cazuri de bronșită

De asemenea, antibioticele NU SUNT necesare pentru unele infecții bacteriene comune, inclusiv:

  • Multe infecții ale sinusurilor
  • Unele infecții ale urechii

Acest lucru se datorează faptului că aceste boli se ameliorează de obicei de la sine, fără antibiotice.

Administrarea antibioticelor este absolut necesară în cazul unei infecții bacteriene. Însă cele mai frecvente boli ale copilului sunt cauzate de infecțiile cu virusuri, care sunt imune la antibiotice. Pe de o parte, atunci când copilul tău suferă de o răceală, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea acesteia, întrucât răceală e cauzată de infecția cu un virus. Pe de altă parte, dacă micuțul suferă, pe lângă răceală, și de o infecție bacteriană la nivelul urechii, atunci antibioticele sunt necesare.

Antibioticele nu numai că nu sunt eficiente în vindecarea infecțiilor virale, ci pot fi chiar dăunătoare celui mic. În primul rând, pentru că pot cauza efecte adverse precum diareea sau alte manifestări gastrointestinale, iar în al doilea rând pentru că organismul celui mic poate dezvolta rezistență la antibioticul cu pricina, iar când vei fi nevoit să îl folosești pentru tratarea unei infecții bacteriene, eficiența sa va fi scăzută.

Care sunt efectele secundare ale antibioticelor?

Ori de câte ori se folosesc antibiotice, acestea pot provoca reacții adverse. Reacțiile adverse frecvente variază de la reacții minore la foarte severe și pot include:

  • Eczemă
  • Greaţă
  • Diaree
  • Infecții cauzate de rezistența la antibiotice

Înainte de a-i oferi copilului antibiotic, anunță medicul dacă micuțul a avut o reacție la antibiotice în trecut. Uneori, o erupție cutanată va apărea în timpul în care copilul ia un antibiotic. Cu toate acestea, nu toate erupțiile cutanate sunt considerate reacții alergice. Spune-i medicului copilului dacă observi o erupție cutanată care arată ca urticarie (urticarie roșie) imediat după ce micuțul a luat prima doză de antibiotic; aceasta poate fi o reacție alergică.

Printre reacțiile adverse mai grave ale administrării de antibiotice se numără:

  • Infecția cu C. diff, care provoacă diaree și care poate duce la leziuni severe ale colonului și chiar la deces
  • Reacții alergice severe și care pun viața în pericol
  • Infecții din cauza rezistenței la antibiotice

Cum acționează antibioticele?

Antibioticele ucid bacteriile sau le opresc să crească și să se reproducă. Există multe tipuri diferite de antibiotice. Dacă copilul are nevoie de un antibiotic, medicul îl va alege pe cel potrivit pentru acea infecție specifică.

Unele bacterii au devenit „rezistente” la antibiotice. Aceasta înseamnă că bacteria s-a schimbat într-un mod care face mai dificilă vindecarea sau prevenirea infecției. Când o infecție nu poate fi tratată cu antibioticele obișnuite, uneori trebuie utilizat un alt antibiotic care nu a fost studiat la fel de mult, care poate avea mai multe efecte secundare și/sau care trebuie administrat intravenos (administrat într-o venă). 

Tratamentul cu antibiotice la copiii mai mici de 3 ani

Primii trei ani de viață sunt deosebit de importanți pentru dezvoltarea unui copil, iar medicii sunt foarte atenți în ceea ce privește prescrierea de antibiotice copiilor mici. Aceștia vor prefera să încerce alte tratamente și să țină micul pacient sub observație și vor administra antibiotice ca ultimă soluție, în cazul în care niciun alt tratament nu dă roade.

De altfel, un studiu recent atrage atenția că există asocieri semnificative între expunerea timpurie la antibiotice și câteva afecțiuni distincte de sănătate cu debut în copilărie 1. Studiul citat a inclus 14.572 de copii (7.026 fete și 7.546 băieți), dintre care 70% (10.220) au primit cel puțin 1 prescripție de antibiotice în primii 2 ani de viață. Expunerea timpurie la antibiotice a fost asociată cu un risc crescut de astm bronșic, rinită alergică, dermatită atopică, boala celiacă, supraponderalitate, obezitate și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. Mai mult, copiii expuși la antibiotice au avut o probabilitate mai mare de a avea mai multe combinații de afecțiuni, în special atunci când li s-au prescris mai multe rețete. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili linii directoare practice pentru a optimiza beneficiile și a minimiza riscul administrării antibioticelor la copii. 

 

Tratamentul cu antibiotice la copiii mai mari de 3 ani

Chiar dacă nu sunt atât de sensibili ca în primii ani de viață, copiii încă se află în perioada de dezvoltare. Aceștia prezintă risc crescut de dezvoltare a rezistenței la antibiotice, de aceea medicii vor continua să prescrie aceste medicamente numai atunci când este absolut necesar.

Cum se administrează antibioticele la copii

Antibioticele vor fi administrate copiilor numai la recomandarea medicului, care s-a asigurat că este vorba despre o infecție bacteriană. De asemenea, este important că acestea să fie administrate exact așa cum a recomandat medicul. Părintele trebuie să se asigure că respectă orele la care administrează medicația copilului, astfel încât tratamentul să își facă efectul.

De asemenea, părintele va respecta schema de tratament recomandată de medic și nu va opri administrarea antibioticul, chiar dacă copilul se simte bine. 

Chiar dacă starea copilului s-a ameliorat, e foarte important ca tratamentul să fie continuat conform indicațiilor cadrelor medicale, altfel există riscul că infecția să revină ori ca micuțul să dobândească rezistență la antibioticul folosit. La fel de periculoasă este și administrarea pe o perioada mai lungă a tratamentului. Este esențial ca părintele să nu ia nicio decizie cu privire la tratamentul copilului fără să se consulte în prealabil cu medicul.

Imediat ce ai terminat tratamentul cu antibiotice al copilului, aruncă dozele rămase. Acestea nu mai pot fi folosite cu o altă ocazie.

Infecțiile bacteriene se ameliorează la 48-72 de ore după începerea tratamentului cu antibiotice. Dacă nu observi nicio ameliorare a stării copilului după 72 de ore, ba chiar simptomele par să se agraveze, ia legătura cu medicul pediatru al copilului.

Copilul nu vrea să-și ia tratamentul cu antibiotic. Cum îl convingi?

Dacă copilul tău refuză să-și ia medicamentele atunci când este bolnav, nu te panica. Refuzul lor se poate datora gustului, fricii de a înghiți pastile sau chiar dorinței de a avea controlul asupra a ceva atunci când este bolnav. Pentru că este esențial ca copiii să își ia medicamentele prescrise, iată câteva recomandări cu care îi poți convinge:

Îmbunătățește aroma medicamentului

Există câteva moduri diferite în care poți „păcăli limba” atunci când îi oferi copilului medicamentele. Întreabă medicul sau farmacistul dacă medicamentele copilului pot fi zdrobite sau amestecate cu alimente, precum sirop de ciocolată, budincă, iaurt, sos de mere sau un smoothie sau milkshake. Doar asigură-te că amestecul este într-o cantitate suficient de mică pentru ca micuțul să își primească întreaga doză de medicament.

O altă strategie de „păcălire a limbii” este ca copilul să mănânce ceva rece - cum ar fi un baton de înghețată - înainte de a-și lua medicamentele. O limbă rece poate reduce severitatea gustului medicamentului. O altă strategie este să folosești o seringă sau un picurător pentru a plasa medicamentele spre obrazul inferior sau spatele limbii copilului.

Permite-i copilului să aleagă

Când copiii primesc îngrijiri medicale, li se poate cere să facă mai multe lucruri care li se par dificile. Iar din cauza asta ei pot să refuze medicamentele pentru a-și recupera controlul. Sub supravegherea ta, ia în considerare administrarea medicamentului copilului, astfel încât acesta să-l poată lua singur. Sau permite-i copilului să facă alegeri simple cu privire la medicamentele pe care urmează să le ia, cum ar fi:

  • Alegerea orei din zi pentru a lua medicamentul, dacă este posibil.
  • Alegerea unei arome.
  • Folosirea unei seringi sau a unei căni pentru a primi medicamentele lichide.
  • Consumul unei cantități de apă înainte sau după înghițirea medicamentelor sau siropurilor.

Menține o rutină consistentă

Stabilirea unei rutine consecvente în ceea ce privește administrarea medicamentelor copilului tău poate ajuta la atenuarea fricii și a anxietății. Ai grijă ca micuțul să-și ia medicamentele în același loc, în același timp. De exemplu, poți administra medicamente copilului în bucătărie după cină în fiecare seară. Încearcă să minimizezi zgomotul și distracția în acest timp. 

Rămâi pozitiv și gestionează frica

Dacă copiii întâmpină dificultăți în a-și lua medicamentele, este important ca părinții lor să rămână calmi și pozitivi - ceea ce nu este deloc ușor în acele momente! Uneori, frustrarea unui părinte îl poate supăra și mai mult pe copil. Dacă un copil este supărat și plânge, probabilitatea ca acesta să arunce medicamentul crește. Exersează cu copilui să-și ia medicamentele în intervale de 15 minute, astfel încât atât tu, cât și copilul să puteți lua o pauză și să vă calmați dacă este necesar.

Include jocul în timp ce copilul își ia medicamentele

Părinții pot încerca să facă mai distractivă administrarea de medicamente pentru copiii lor mici prin încorporarea jocului. Copiii pot pretinde că dau medicamente unei păpuși sau unui animal de pluș cu o ceașcă sau o seringă. Poți aranja și o masă sau să planificați o petrecere la ceai în care poți pune medicamentul lichid într-o ceașcă minusculă pentru ca micuțul să o bea.

Amintește-i copilului de ce trebuie să ia medicamente

Explică-i copilului că nu îl forțezi să ia medicamente fără motiv și că le-a fost prescris de către medic cu un scop important: să se facă bine.

Cum dezvoltă copiii rezistență la antibiotice

Utilizarea în mod eronat și repetat a antibioticelor pot face ca bacteria să capete rezistență la antibiotic. De aceea este atât de important ca antibioticele să fie administrate în mod corect, numai la recomandarea medicului.

De asemenea, se recomandă ca micuțul să fie tratat cu un antibiotic specific pentru infecția pe care o are, nu cu un antibiotic care are mai multe utilizări (adică cu un antibiotic cu spectru larg), fiind folosit în tratarea mai multor infecții. Cu cât antibioticul e folosit pentru o paletă mai largă de boli, cu atât riscurile de dezvoltare a rezistenței la antibiotic sunt mai mari. Dacă copilul dezvoltă o infecție cu o bacterie rezistentă la antibiotice, va fi necesar să se folosească un anumit tip de antibiotic – în general, tratamentul se va face intravenos și necesită internarea copilului în spital.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Association of Infant Antibiotic Exposure With Childhood Health Outcomes”, 2021, Zaira Aversa, Elizabeth J. Atkinson, Marissa J. Schafer et al.
https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(20)30785-0/fulltext#%20
Centers for Disease Control and Prevention - Antibiotic Use Questions and Answers
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/q-a.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0